Duyurular » Vergi Mükellefiyet Durumu Kontrolü
12/08/2026
Sayın Üyemiz,
5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 84. maddesi gereğince Ekim/Kasım aylarında yapılacak Odamız Meslek Komiteleri ve Meclis seçimlerine seçmen olarak katılabilmek, Meslek Komiteleri ve Meclis üyeliğine seçilebilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelikte belirtilen diğer hükümler yanında vergi mükellefi olma şartı da aranmaktadır.
Vergi mükellefi olmayan üyelerimiz hem seçme hem de seçilebilme listelerinde yer alamayacaklarından, seçim aşamasında herhangi bir yanlışlığa sebebiyet verilmemesi ve üyelerimizin mağdur olmamaları için,Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesi uyarınca Odamız kayıtlarındaki vergi dairesi ve vergi numarası bilgileri ile vergi mükellefiyet durumlarını kontrol etmeleri önem arz etmektedir.
Üyelerimizin vergi mükellefiyetlerine ilişkin Oda kayıtlarını 04 Eylül 2026 Cuma günü saat:17.30’a kadar Odamızdan kontrol etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca, vergi mükellefiyet durumunun terkin olması nedeniyle üyeliği askıya alınarak sonradan Yönetim Kurulu Kararı ile üyeliği askıdan indirilenlere ilişkin Oda Muamelat Yönetmeliği’nin 14. maddesinin 6. fıkrasında yer alan “Vergi mükellefiyetinin terkin edildiğinin tespiti nedeniyle üyeliği askıya alınanlardan, vergi mükellefiyeti yeniden tesis edilenlerin üyeliği yönetim kurulu kararıyla askıdan indirilir ve bu üyelerin isimleri meslek gruplarına dahil edilerek aidat tahakkukları yeniden başlatılır. Ancak bunlar askıda geçen süre için tahakkuk ettirilecek aidat borçları dahil olmak üzere, aidat borçlarının tamamını ödemedikçe seçmen listelerine dahil edilmez.” hükmü gereğince bu madde kapsamındaki üyelerimizin Odamız seçimlerine katılabilmek için Odamız kayıtlarındaki vergi mükellefiyet durumlarını kontrol ederek aktif hale getirilmesini sağlamanın yanında varsa askıdan geçen süre dahil olmak üzere aidat borçlarının tamamını ödemeleri gerekmektedir.
Hatalı veya vergi dairesi ve numarası boş olan kayıtların düzeltilmesi için yapılacak başvuruların, dilekçe ve vergi levhası fotokopisi (Vergiden muaf olan üyelerimiz için muafiyet belgesi) ile Odamıza gelerek elden bildirilmesi gerekmektedir.
Belirtilen süre içinde kayıtlarını düzeltmeyen üyelerimiz, Oda kayıtlarının doğruluğunu kabul etmiş sayılacaklardır.
Bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası