Duyurular  »  KOSGEB den KOBİ lere Cazip Kredi Desteği

KOBİ'lere "finansman kolaylığı sağlayacak yeni adım.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

“KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalar ile Kredi Garanti Fonu A.Ş arasında “Eş Finansman Kredi Programı Protokolü” imzalandı”

“Bu protokol, KOSGEB desteklerinden yararlanan firmalarımızı çok daha cazip şartlarda kredi imkanlarıyla buluşturacak”

“Eş Finansman Kredi Programı Protokolü ile KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz, projelerde kendilerinin üstlenmeleri gereken finansmana çok daha cazip şartlarla ulaşabilecekler”

“Kredilerde vade süresine bakılmaksızın aylık faiz ya da kar payı oranı, bu yıl sonuna kadar yüzde 1.09 olacak”

“1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak faiz ya da kar payı oranı her dört ayda bir uygulanmak üzere bankalarla yapılan yazılı mutabakatla belirlenecek”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarla Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan "Eş Finansman Kredi Program Protokolü" ile KOBİ'lerin ve girişimcilerin, projelerde kendilerinin üstlenmeleri gereken finansmana çok daha cazip şartlarla ulaşabileceklerini bildirdi.

Ergün, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalarle Kredi Garanti Fonu arasında "Eş Finansman Kredi Program Protokolü"nün imzalandığını belirtti.

Reel sektörü ve özellikle reel sektörün belkemiği olarak görülen KOBİ'lerin hem sayılarını hem de niteliklerini artıracak çalışmalara büyük önem verdiklerini ifade eden Ergün, KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere ve girişimcilere çok önemli destekler sağlandığını anımsattı.

KOBİ'lerin de bu desteklerden aldıkları güçle, ekonomiye çok ciddi katkı verdiklerinin altını çizen Ergün, şunları kaydetti: "Mesela, 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz 152,6 milyar dolar ihracatın yüzde 62'sinden fazlasını KOBİ'lerimiz gerçekleştirdi. KOBİ'lerin en önemli problemlerinin başında finansman sıkıntısının geldiğini biliyoruz. Bazı KOBİ'lerimiz, çok iyi projeleri olmasına rağmen, çok değerli yatırım planları yapmalarına rağmen, elverişli finansman imkanlarına ulaşamadıkları için bu projeleri hayata geçiremiyorlar. Gerekli büyüklüğe ulaşamayan, teknoloji yatırımları yapamayan KOBİ'lerimiz, ekonomiye daha fazla katkı verme imkanından mahrum kalabiliyor. Biz bu sorunu çözmek için, bugüne kadar önemli adımlar attık. Şimdi bu adımlarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. KOBİ'lerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla aralarında Akbank TAŞ, Albarakatürk Katılım Bankası AŞ, Anadolubank AŞ, Burganbank AŞ, Denizbank AŞ, Fibabanka AŞ, Şekerbank TAŞ, Ziraat Bankası, Turkland Bank AŞ, Türkiye Garanti Bankası AŞ, Türkiye İş Bankası AŞ, Türk Ekonomi Bankası AŞ, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası TAO, Yapı ve Kredi Bankası'nın bulunduğu bankalarla Kredi Garanti Fonu AŞ arasında Eş Finansman Kredi Programı Protokolü imzalandı."

KOSGEB'in KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ve Girişimcilik Destek Programları'ndan yararlanan KOBİ'lerin bu yeni protokolün şartlarından istifade edebileceklerini ifade eden Ergün, Eş Finansman Kredi Programı Protokolü ile KOBİ'lerin ve girişimcilerin, projelerde kendilerinin üstlenmeleri gereken finansmana çok daha cazip şartlarla ulaşabileceklerini belirtti.

İşletmelerin bu protokol kapsamında kullanacakları eş finansman kredilerinde, vadenin her bir Destek Programı ve Proje özelinde İş Planı da dikkate alınarak ayrı ayrı belirleneceğini ifade eden Ergün, kredilerde vade süresine bakılmaksızın aylık faiz ya da kar payı oranı, bu yıl sonuna kadar yüzde 1,09 olacağını, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak faiz ya da kar payı oranı her dört ayda bir uygulanmak üzere bankalarla yapılan yazılı mutabakatla belirleneceğini bildirdi.

Bankaların, projelere sağlayacağı eş finansman tutarını belirlemekte serbest olacağını kaydeden Ergün, kredi kullanımına ilişkin faiz ve kredi kullanımıyla ilgili masrafların tamamının yararlanıcı işletme tarafından karşılanacağını kaydetti.

Ergün, protokolün, KOSGEB desteklerinden yararlanan firmaları çok daha cazip şartlarda kredi imkanlarıyla buluşturacağına inandığını ifade etti.