Duyurular  »  TOBB MEYBEM Kapsam Genişleme Çalışmaları Hakkında
Birliğimiz tarafından Türkiye’nin 81 il ve 160 ilçesinde mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme hizmeti verilmesi amacıyla kurulan ve kurulduğu günden bugüne ekte yer alan mesleklerde Oda ve Borsalarımızın işbirliği şu ana kadar 76 ilde 37 binden fazla adayın sınav ve belgelendirme sürecini yürüten TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. Oda ve Borsalarımızdan gelen talepler doğrultusunda kapsamını her geçen gün genişletmektedir.

Gelen talepler doğrultusunda aşağıdaki alanlarda kapsam genişletme çalışmaları hızlandırılmıştır:

1. Emlak Danışmanları için Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 ve Emlak Danışmanı Seviye 4 : Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taşınmaz Ticareti Yönetmenliği” ile MYK mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi verilmeyecektir. Aralık 2019’a kadar MYK mesleki yeterlilik belgesi alınmalıdır.

2. Servis Aracı Şoförleri için Servis Aracı Şoförü Seviye 3: İçişleri Bakanlığı Tarafından yayımlanan “Okul Servis Araçları Yönetmeliği” ile okul öğrencilerini taşıyan şoförlerin MYK mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Uygulama 2020 yılında başlayacaktır.

3. Köprülü Vinç Operatörleri: MYK tarafından yayımlanan 11 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan “Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” ile “Köprülü Vinç Operatörü Seviye 3” mesleği zorunluluk kapsamına alınmıştır. Üyelerimizin cezai yaptırımla karşılaşmaması adına 11 Kasım 2018 tarihine kadar çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi aldırması gerekmektedir.

Yukarıda anılan mesleklerde TOBB MEYBEM’in akreditasyon denetimi başarıyla tamamlanmış olup, Ocak 2019 itibariyle emlak bürosu sahipleri ve emlak danışmanları, servis aracı hizmetine veren üyelerimizin çalışanları ve vinç operatörleri için sınav ve belgelendirme hizmetine en kısa sürede başlanacaktır.

TOBB MEYBEM tarafından 37 meslekte verilebilecek sınav ve belgelendirme hizmetleri ile “Emlak” “Servis Şoförlüğü” ve “Köprülü Vinç Operatörü” mesleki yeterlilik ön başvurusu sürecinin başlamıştır.