18 Ağustos 2022
Sayın Üyemiz,
Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezleri gençlerin donanımlı meslek sahibi olmasına imkan sağlarken işverenlere de sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirme olanağı sağlamaktadır. Eğitim süresince öğrencinin iş kazası ve hastalık sigortası primleri devlet tarafından karşılanmaktadır, işletmeler tarafından 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencilerine ödenen asgari ücretin en az % 30’u kadar maaş, 12. Sınıftaki kalfalara ödenen asgari ücretin en az % 50’si kadar maaş devlet katkısı olarak işletmeye geri ödenmektedir.
181 farklı dalda başvuru yapılabilmekte olup, Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim almaktadır. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır. En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir. Öğrencinin sağlık durumunun, ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması ve kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalaması gerekmektedir. (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekmektedir.)
Mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan kişiler “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilmektedir. Ustalık belgesine sahip olan mezunlar ise, çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olabilmektedir.
Mesleki Eğitim Merkezleri hakkında detaylı bilgiye https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/ linkinden ulaşılabilmektedir.
Bilginize sunarız.
Saygılarımızla,
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası