Duyurular  »  Bulaşanlar Genel Talimatı

07/04/2025

Sayın Üyemiz,

5996 sayılı Kanun'un başta 21, 22, 23, 29, 30, 31 ve 34. maddeleri olmak üzere ilgili maddelerine, Gıda Hijyeni Yönetmeliği'ne, Yem Hijyeni Yönetmeliği'ne, Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ'e ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nin ‘sorumluluklar ve izleme' başlıklı 10. maddesine dayanılarak Bakanlığımızca "Bulaşanlar Genel Talimatı" hazırlanmış olduğu bilgisi verilmiştir.

Bilindiği üzere gıdalar için Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde ve yemler için ise Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ'de spesifik gıda ve yemler için maksimum limit belirlenen bulaşanlar yer almaktadır. Gıda ve yem işletmelerinin ilgili mevzuat hükümlerine uygun faaliyet göstermesi zorunludur.

Gıdalarda bulunabilen belirli bulaşanların maksimum limitlerinin ve bulaşanlar açısından risk kaynağının belirlenmesi, önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması için gıda işletmecisinin sorumluluklarını belirlemek amacıyla 05.11.2023 tarihinde güncel TGK Bulaşanlar Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri tarafından 31/12/2023 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünlerin dördüncü fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla 31/12/2024 tarihine kadar piyasada bulunabileceği hükmedilmiş olup geçiş süreleri sona ermiştir.

Gıda ve yem güvenilirliğinin birincil üretimden başlayarak son tüketiciye kadar sağlanması gereklidir. Birincil üretim dahil her gıda ve yem işletmecisi kendi faaliyet alanında tehlike analizi yapmak ve risk oluşturma potansiyeli olan bulaşanlar için önleme, azaltma veya ortadan kaldırma faaliyeti yürütmek zorundadır. Riskin önlenmesi, azaltılması veya ortadan kaldırılması için gıda ve yem işletmecilerinin faaliyet yürütmesi gereken bulaşanlar Talimatın Ek-1'inde verilmiştir.

Talimat ile karşılaştırma değeri belirlenmiş bulaşanlar ise Ek-2 ile düzenlenmiştir. Gıda işletmecileri, bu Talimatın Ek-2'sinde karşılaştırma değeri belirlenen bulaşanlar için üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında tehlikenin kontrol altına alınmasını ve gıdaların kullanım amacını dikkate alınarak insan tüketimine uygunluğunun sağlanması için Gıda Hijyeni Yönetmeliği'ne uygun olarak gerekli her türlü önlem ve koşulları sağlamalı, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayalı prosedürlerini oluşturmalıdır. Gıda işletmecilerinin Ek-4'te yer alan uygulama takvimine uygun olarak ilgili faaliyetleri yürütmeleri gerekmektedir. Ek-3'te bulaşanların önlenmesi ve azaltılmasına ilişkin yayımlanmış kılavuz ve internet adresleri verilmekte olup gıda işletmeleri tarafından 31.12.2025 tarihine kadar ilgili bulaşanın oluşum mekanizması ve alınacak önleme azaltma faaliyetlerinin araştırılması (Ek-3'ten yararlanılabilir) gerekmektedir.

EK

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası