Duyurular  »  Kamerun'un 01.01.2024 Tarihinden İtibaren Geçeceği Uygulama Hakkında

13 Aralık 2023

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden gelen, 11.12.2023 tarih, 13351 sayılı yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın 06.12.2023 tarihli ve 91686629 sayılı yazısına atfen, 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren Kamerun Hükümeti'nin havayolu ile ülkeye gelen yolcular için kesintisiz kontrolün sağlanması amacıyla mobil bir uygulamanın devreye alınacağı bildirilmektedir. Mezkur uygulama isimlerinin Fransızca için "Douane Cmr" ve İngilizce için "Customs Cmr" olacağı ve anılan uygulamanın "Google Play" ya da "App Store"'dan indirilebileceği ifade edilmektedir.

Yazıda devamla, söz konusu uygulamanın, havayollarının seyahat ederken dağıttığı geleneksel kağıt formların yerini alacağı, uçuş bilgileri, kimlik ve pasaport bilgileri, yolcu beraberi eşya bilgileri, nakit bilgileri ve beyan edilmesi gereken diğer bilgilerin uygulama üzerinden yapılmasına olanak sağlayacağı ve QR kod şeklinde bir referans numarası oluşturacağı bildirilmekte ve anılan uygulama ile gümrük kontrollerinin geliştirilmesi ve kaçakçılıkla mücadele edilmesinin amaçlandığı dile getirilmektedir.

Diğer taraftan, Kamerun'un son 2 senedir devam eden IMF Uyum Programı kapsamında enflasyon ile mücadele ve IMF tarafından talep edilen bütçe dengesi başlıklarına uyumu kapsamında mezkur karar ile özellikle ithalatta alınan gümrük vergilerinin kontrollerinin arttırılmasının amaçlandığının düşünüldüğü bilgisi verilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için ilgili Ticaret Müşavirliği ([email protected] ) ile irtibata geçilmesi belirtilmektedir.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası