Duyurular  »  Türkiye Ürdün Ortaklık Anlaşması nın Feshi Hakkında
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB), Odamıza gönderilen yazıda;

Ticaret Bakanlığı’nın 22.11,2018 tarihli ve E-00039125389 sayılı yazısına atfen, Ülkemiz ile Ürdün arasında var olan Serbest Ticaret Anlaşması (STA)’nın üst düzeyde gerçekleştirilen tüm girişimlere rağmen Ürdün tarafından feshedildiği belirtilmiştir.

Yazıda, Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanlığı tarafından 21 ekim 2018 tarihinde Ürdün Sanayi ve Ticaret Odalarına gönderilen resmi yazıda 22 Kasım 2018 tarihi itibariyle Türkiye’den yapılan ithalatta üçüncü ülkelere karşı uygulanan gümrük vergilerinin geçerli olacağı duyurusunun yapıldığı kaydedilmiştir.

Yazıda devamla, anılan STA’nın iptalinin gereği olarak, Ürdün’den ithalatta üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin uygulanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı makamınca imzalanan “ithalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararı” ile STA kapsamında Ürdün’e sağlanan tarife kontenjanlarının iptalini teminen, “Ürdün Haşimi Krallığı Menşeli Bazı Tarım ve İşlenmiş Tarım Ürünleri ithalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararın Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlanarak 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.

Bu itibarla, 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren Ürdün’e gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) üzerinden veya manuel olarak tercihli ticarette kullanılan menşe belgelerinin (EUR.1 Dolaşım Belgesi ve EUR.MED Dolaşım Belgesi) düzenlenemeyeceği bildirilmekte olup, konuyu bilgi ve değerlendirmenize sunarız.