Duyurular  »  Ulusal İstihdam Stratejisi 2025-2028

05/02/2025

Sayın Üyemiz,

Ulusal İstihdam Stratejisi, 1 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, ekte yer almaktadır.

4 Şubat 2025 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım ve İŞKUR Gençlik Programının Başlatılması Toplantısı” gerçekleştirilmiştir. Toplantıda kamuoyu ile paylaşılan 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları kapsamında; dört temel politika alanı çerçevesinde belirlenen yeni hedefler ve 90 eylem maddesi yer almaktadır. Plan kapsamında yer alan 90 eylem maddesinin, 12. Kalkınma Planı ile uyumlu olarak ilgili tüm kurumların, meslek kuruluşlarının, sosyal tarafların ve akademik çevrelerin katkılarıyla titizlikle hazırlandığı belirtilmiştir.

Her bir politika alanının, ülkemizin istihdam seferberliğinde vatandaşlarımıza yeni kapılar açması, toplumsal refahımızı arttırması ve kalkınma sürecimizi hızlandıracak bir bakış açısı sunması hedeflenmiştir.

Strateji belgesinin ilk politika alanı, iş gücü piyasalarında yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesidir. Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesinin amaçlandığı bu politika alanı kapsamında 33 eylem maddesi hayata geçirileceği aktarılmıştır.

Ulusal İstihdam Strateji Belgesinin 2’nci politika alanı, kapsayıcı istihdamın geliştirilmesidir. Eylem planındaki 24 eylem maddesi ile kadınların ve engellilerin iş gücü piyasasına katılım ve istihdam oranları artırılacak, çalışma hayatında kadın-erkek fırsat eşitliği güçlendirilecektir. Ayrıca gençlerin iş gücü piyasasında daha etkin bir şekilde yer alabilmesi için eğitim ve istihdam süreçleri arasındaki irtibat iyileştirilecektir.

Strateji belgesinin 3’üncü politika alanı, sosyal koruma ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesidir. Eylem planındaki 18 eylem maddesi ile çalışma hayatında temel hakların korunması sağlanacak, ayrımcılıkla mücadele edilecek ve insan onuruna yakışır işler desteklenecektir.

Ulusal İstihdam Strateji Belgesinin 4’üncü ve son temel politika alanı, kırsal bölgelerde sürdürülebilir istihdamın geliştirilmesidir. Bununla kırsal bölgelerde ekonomik çeşitliliğin ve istihdamın artırılması suretiyle kırdan kente göçün kontrol altına alınması hedeflenmektedir.

Strateji belgesinin iş gücü piyasalarının ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığına vurgu yapılmıştır.

Ayrıca; Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği İŞKUR Gençlik Projesi sayesinde üniversite öğrencilerinin eğitimlerini aksatmadan iş hayatına hazırlanmalarının sağlanacağı, bu programla birlikte, öğrencilerin harçlıklarını kazanırken deneyim sahibi de olacaklarına vurgu yapılmıştır.

İŞKUR Gençlik Programı kapsamında öğrencilerin katılacakları AR-GE faaliyetleri, laboratuvar çalışmaları, akademik ve bilimsel projeler, bilgi ve teknoloji sistemleri gibi birbirinden farklı alanlarda bilgi ve deneyim kazanacakları belirtilmiştir.

Program, her üniversitenin kendi öğrencilerine özel olarak haftalık azami 3 güne kadar kısmi süreli katılım modeliyle uygulanacaktır. Programdan hane gelirleri asgari ücretin 3 katının altında kalan öğrenciler faydalanacaktır.

Günlük 1.083 liralık ödeme ile programa ayda 5 gün katılacak öğrencilere 5 bin 415 lira, 14 gün katılacak öğrencilere ise yaklaşık 15 bin 162 lira tutarında destek verileceği, ayrıca katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerinin de devlet tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Programdan bu yıl 200 bin, önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon üniversiteli gencimizin yararlanması planlanmaktadır. Kampüslerde ve üniversitelerin çalışma yaptıkları alanlarda düzenlenecek programlarla öğrenciler, iş arama, finansal okuryazarlık, öz geçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri gibi eğitimler de alabilecektir.

EK

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası