Duyurular  »  Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) Düzenlemeleri İle İlgili Mevzuat Bilgilendirmesi

07/03/2025

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden iletilen 05.03.2025 tarih ve 2438 sayılı yazıda; T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın 28.02.2025 tarih veE-52055169-000–5662 sayılı yazısında; yükümlü kurum ve kuruluşların 5549 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde yükümlülüklere uyumlarının ve farkındalıklarının arttırılması amacıyla hazırlanan bilgilendirme yazısının paylaşıldığı bildirilmiştir.

Bahsi geçen yazıda;

5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunun, suç gelirlerinin aklanmasının, terörizminin finansmanının ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesi amacıyla, bazı özel hukuk (gerçek ve tüzel) kişilerini yükümlü olarak belirlemiş ve bunların uyması gereken bazı yükümlülükler ihdas ettiği ifade edilmiştir.

5549 sayılı Kanunun ‘Tanımlar’ başlıklı 2. maddesinde yükümlüler tanımlanmış olup, Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmeliğin (Tedbirler Yönetmeliği) “Yükümlü” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasında ise finansal kuruluşlar ve finansal olmayan belirli iş ve meslekler (FOBİM) grubunda yer alan yükümlüler sayma suretiyle belirlenmiştir. 5549 sayılı Kanun yükümlülere, “müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, muhafaza ve ibraz, yükümlülük denetimi” gibi bazı yükümlülükler yüklemiş olup, söz konusu yükümlülüklere ilişkin ayrıntılara Tedbirler Yönetmeliğinde ve diğer ikincil düzenlemelerde yer verildiği belirtilmiştir.

5549 sayılı Kanunun, Kanunda sayılan yükümlülüklere uyulmaması halinde idari ve adli yaptırımlar öngörmekte olduğu, Kanunun 13. maddesine göre, Kanunun 3, 5 ve 6. maddeleri ile 4. maddesinin birinci fıkrasında kapsamındaki yükümlülüklerden herhangi birini ihlâl eden yükümlülere idari para cezası uygulanması gerektiği, Kanunun 14. maddesine göre Kanunun 4. maddesinin ikinci fıkrası ile 7 ve 8. maddelerindeki yükümlülükleri ihlâl eden kişilere adli yaptırım uygulanması gerektiği, Kanunun 11. maddesi ise Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığını, yükümlülerin yükümlülüklerine uyumlu hareket edip etmediğini denetlemekle mükellef kıldığı vurgulanmıştır.

Bu kapsamda, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca yapılacak denetimlerde yükümlülüklere uyulmadığının tespiti halinde idari para cezaları uygulandığı, adli ceza öngörülen ihlallerde ise Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı ifade edilmiştir.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca bilhassa “kıymetli maden, taş veya mücevher alım satımı yapanlar ile bu işlemlere aracılık edenler, ticaret amacıyla taşınmaz alım satımıyla uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler, iş makineleri dâhil her türlü deniz, hava ve kara nakil vasıtalarının alım satımı ile uğraşanlar ile bu işlemlere aracılık edenler” yükümlü gruplarında yürütülmekte olan yükümlülüklere uyum denetimleri neticesinde, bahse konu mevzuat düzenlemelerine ilişkin farkındalığın son derece düşük olduğu ve yükümlülük ihlalleri sonucunda karşılaşılan yaptırımların ise zaman zaman yükümlünün ticari faaliyetlerini sekteye uğratacak boyuta vardığı görüldüğü belirtilmiştir.

Bununla birlikte Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca yükümlü gruplarına sadece denetim yapılarak ceza verilmesiyle yetinilmemekte olduğu ve yükümlü gruplarında yükümlülüklere uyum konusunda farkındalığın artırılması için eğitim ve rehberlik faaliyetlerine büyük önem verildiği bildirilmiştir.

EK

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası