Duyurular  »  AB'ye Keçi Boynuzu İhracat Prosedürü Hk.

22 Ağustos 2022 -

Sayın Üyemiz,

Avrupa Birliği ülkelerine ülkemiz menşeli keçiboynuzu ihracatının Model Sertifika ile gerçekleştirilmekte olduğu;  buna göre, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ülkemiz menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddelerinin karışımlarında olası etilen oksit kontaminasyonu nedeniyle 2019/1793/AB sayılı Tüzüğün Ek-II'sine ülkemiz menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddelerinin karışımlarının eklendiği ve bu ürünlerin halihazırda gönderilmiş olan sevkiyatlarının girişine izin vermek amacıyla 3 Eylül 2022 tarihine kadar bir geçiş dönemi belirlendiği bildirilmiştir.

Avrupa Birliği Ülkelerine Keçiboynuzu İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü ve eklerinin 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2022/913/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hükümleri doğrultusunda güncellendiği, İhracatçı firmalarımızın, AB'ye keçiboynuzu ihracatı için Bitki Sağlık Sertifikası talep etmeleri durumunda; öncelikle Model Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyeceği bildirilmiştir.

İhracatçı firmalarımızın Model Sertifika talep etmeleri durumunda da güncellenmiş olan "Avrupa Birliği Ülkelerine Keçiboynuzu İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü"ne göre İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce iş ve işlemlerin tamamlanmasının ardından uygun olan ihracat partileri için Resmi Model Sertifika düzenleneceği belirtilmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,