News  »  Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının (YLDA) Desteklenmesi Hakkında
 

10 Haziran 2022 -

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 08.06.2022 tarihli ve E-34221550-250-5800 sayılı yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden alınan bir yazıya atıfta bulunularak; ülkemiz ihracatının etkin ve kapsamlı akışını sağlamak, ihracatçılarımızın uluslararası tedarik ve dağıtım zincirlerine daha hızlı ve rekabetçi fiyatlarla nüfuz etmelerini temin etmek ve önemli pazarlardaki ihracat performansımızı istikrarlı kılacak altyapı olanaklarını oluşturmak amacıyla yurt dışında lojistik dağıtım ağlarının kurulmasına yönelik 5449 sayılı "Yurt Dışı Lojistik Dağıtım Ağlarının (YLDA) Desteklenmesi Hakkında Karar"ın 20 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete 'de yayımlandığı bildirilerek; Rusya, Bulgaristan ve Romanya'da dış ticaret taşımalarımızda karayolu geçişlerinde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması ve karayolu geçişlerine alternatif olabilecek güzergâhların oluşturulması amacıyla lojistik dağıtım ağlarının (tercihen Batı Karadeniz'de Burgaz ve/veya Köstence ile Doğu Karadeniz'de Tuapse) kurulması ihtiyacının bulunduğu belirtilmiştir.

Bu kapsamda, bu bölgeleri kapsayan ve uygun görülen YLDA projelerinin, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından destek kapsamında değerlendirilebileceği ifade edilmiştir.

Konu ile ilgili olarak belirtilen ülkelerde kurulacak YLDA'lar için yapılacak başvuruların gerekli bilgi ve belgeler ile birlikte ivedi şekilde T.C. Ticaret Bakanlığına iletilmesi gerektiği hususunu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası