News  »  Panama Kanalı Geçiş Kısıtlaması Hakkında

13/11/2023

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza iletilen 10.11.2023 tarihli ve 12262 sayılı yazıda, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın yazısına atıfta bulunularak küresel ısınma sebebiyle beklenenden daha az yağış alan Panama'da deniz ve göl suyu seviyelerinde düşüş yaşandığından dolayı Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan ve dünya ticaretinin yaklaşık %6'sının geçtiği Panama Kanalı'nda gemi trafiğinin aksadığı ifade edilmiştir.

Panama Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıda ise, günde ortalama 39 geminin geçiş yaptığı kanaldan geçen gemi sayısının Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 36, 35 ve son olarak 31'e düşürülmesinin ardından Panama Kanalı Otoritesi (ACP) tarafından yapılan son açıklamada, su tasarrufu amacıyla 3 Kasım 2023 tarihinden itibaren gemi geçişlerinin tekrar kademeli olarak azaltılacağı ve 1950 yılından beri ilk kez Kanal'ın en kurak döneminin yaşandığından bahisle 3-7 Kasım 2023 tarihleri arasında günde 25 geminin, 8-30 Kasım 2023 tarihleri arasında ise 24 geminin geçişine izin verileceği bilgisi paylaşılmıştır.

Bu çerçevede, Kanalı kullanacak gemilerin "transit rezervasyon sistemi" (https://pancanal.com/en/transit-reservation-system/ )’ni kontrol etmelerinin önem arz ettiği ve Panama Kanalı'nın devam etmesi muhtemel kuraklık sürecinde söz konusu duruma ilişkin kısıtlamaları artırabileceği ihtimalinin üyelerimizce göz önünde bulundurulmasının gerekliliği vurgulanmıştır.

Yazıda ayrıca ek bilgi için Ticaret Müşavirliğimiz ([email protected] ) ile iletişime geçilebileceği hususu belirtilmiştir.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası