News  »  Çin Halk Cumhuriyeti / Tarımsal Ürün İhracatında Yeni Düzenlemeler

07 Aralık 2022 -

Sayın Üyemiz,

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan iletilen 06.12.2022 tarih ve 34906 sayılı yazıda, bilindiği üzere Çin Halk Cumhuriyeti(ÇHC)'ne yapılacak ihracatlarda ÇHC'nin 18 (14+4) ürün grubunda yeni kayıt sistemine geçtiği ve Bakanlık tarafından üreticilerin bu sisteme kayıtları sırasında dikkat etmeleri gereken hususların bildirildiği belirtilmektedir.

Bununla birlikte ÇHC tarafından alınan son bilgilere göre, Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi (GACC) sistemine kayıtlarda değişen ve uygulanması gereken hususların aşağıda yer aldığı ifade edilmektedir.

Buna göre;

- GACC sistemine Kavrulmamış Kahve Çekirdekleri ve Kakao çekirdekleri, Taze ve Suyu Alınmış Sebzeler ve Kuru Bakliyat, Yenilebilir Tahıllar, Bitki Baharatları ve Yağ Bitkileri kategorilerinde kayıt olmak isteyen üretici firmalar artık kendileri sistem üzerinden kayıt yaptıramayacaklardır.

- Söz konusu 5 kategoride ÇHC'ye ihracat yapmak isteyen üretici firmalar, bağlı bulundukları İl Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne GACC sistemine kayıt olmak istediğini belirtir dilekçe ile birlikte yazı ekinde bulunan örnek excel tablosunu ihracat yapmak istedikleri her kategori için ayrı ayrı doldurarak başvuru yapmaları gerekmektedir.

- Firma tarafından yapılan başvuru sonrasında, yukarıda belirtilen kategorilerin hangisinde başvuru yapılmışsa, ÇHC için hazırlanmış denetim formlarının kontrol görevlileri tarafından yapılan firma denetlemesi sonucunda, firma yetkilisi ve denetimi yapan kontrol görevlileri tarafından doldurulup imza ve mühür yapılarak resmi yazı ve e posta ile Bakanlığa bildirilecektir.

- Söz konusu bu uygulamaya geçilmeden önce GACC sistemine kayıtlarını gerçekleştiren ve ihraç etmek istedikleri ürünler için CTUR numarasını almış olan firmaların tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır.

-Kayıtlı firmalar ile ilgili bilgiler Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi'nin (http://dzs.customs.gov.cn) web adresinden kontrol edilebilmektedir.

Söz konusu yazıda, sonuç olarak söz konusu 5 kategori için Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğüne gönderilecek başvuruların resmi yazı ile Çin Halk Cumhuriyeti yetkili birimlerine iletilecek olup sonrasında kayıtları uygun görülen firmaların ÇHC tarafından http://dzs.customs.gov.cn web adresinde ilgili kategoride bulunan firma listelerine ekleneceği belirtilmektedir.

Ayrıca söz konusu kategoriler dışındaki ihracatlarda uygulamaların aynı şekilde devam etmekte olup kayıt olmak isteyen işletmelerin sisteme girişlerini yaparken eklemeleri gereken tüm evrakları İngilizce dilinde de eklemeleri gerektiği, yapılan kayıtların kabul edilmesinde sıkıntı yaşanmaması açısından önemli olduğu hususu vurgulanmaktadır.

 

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası

 

Ek: GACC Yeni Kayıt Uygulama Formu