Tue, 31 May 2016
Odamız konferans salonunda 02.06.2016 Perşembe günü Turgutlu Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri Eğitimi ile Dış Ticarette Gümrük İşlemleri Eğitimi verilecektir.

-Dış Ticarette Ödeme ve Teslim Şekilleri Eğitimi-
 
09.45 – 10.00 Kayıt
 10.00 – 11.00 İşletmecilik açısından firmanın “Ödeme Şekillerine Karar Verme Süreci” ve “Dış Ticarette Kullanılan Ödeme Şekillerine Genel Bakış”
 11.00 – 12.00 Dış Ticaret’de Teslim Şekilleri
 
Konuşmacı: Murat ZİLAYAZ- Dış Ticaret Danışmanı


-Dış Ticarette Gümrük İşlemleri Eğitimi-
 
13.00 – 14.00 Dış Ticaret’de Gümrük İşlemlerine Genel Bakış
 14.00 – 15.00 Dış Ticaret’de Gümrükleme İşlemleri Nasıl Yapılır?
 
Konuşmacı : Ufkun HOŞKAN- Gümrük Müşaviri

Mon, 30 May 2016
28.05.2016 - Turgutlu’da faaliyet gösteren sigorta acentaları, 25-31 Mayıs Sigortacılık Haftası nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Fatih Akkaynak’ın organize ettiği kahvaltıda bir araya geldi. Odamız Meclis Üyesi  Akkaynak, sektördeki acentaların sıkıntılarını Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla bir üst merciye ulaştırmak, çözümü için birlikte karar vermek adına Turgutlu’da ilk adımı attıklarını kaydetti.

TUTSO 7.Meslek Komitesi’nde yer alan Halil İbrahim Arpat’ın yerine gelen yedek üye Gazel Sigorta Turgutlu Temsilcisi Fatih Akkaynak, ilçede faaliyet gösteren sigorta acentaları ve çalışanlarını kahvaltıda ağırladı. Saray Park’ta düzenlenen kahvaltıya Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Eğerci, Meclis Başkanvekili Okhan Karakol, Yönetim Kurulu Muhasip Üye Zeynel Yaşar, Oda çalışanları, 25 sigorta acentaları ve çalışma arkadaşları katıldı.

Genç Sigortacılar Platformu adı altında bir araya gelmek istediklerini ve bundan sonra bir sigorta temsilcisinin, sektördeki güncel değişen yasaların takipçisi olmak için TUTSO’da görev almasının zorunlu hale geldiğini belirten Gazel Sigorta Temsilcisi Fatih Akkaynak: “Sigortacılık Haftası nedeniyle sektörde faaliyet gösteren iş ortaklarımız olan Turgutlu ve Ahmetli’deki banka şube müdürlerine birer buket çiçek gönderdim. Hepsi olumlu şekilde geri dönüş yaparak bu beraberliğin devamı konusunda kendileri de birlik mesajları verdi. Bu organizasyonlar Ticaret ve Sanayi Odaları önderliğinde Ankara – İstanbul – İzmir – Manisa olmak üzere 2012 yılından bu yana aktif olarak yapılmakta, sigortacılık bilinci her geçen gün artmaktadır. Sektördeki biz acentaların sıkıntılarını oda aracılığıyla bir üst merciye ulaştırmak, çözümü için birlikte karar vermek adına Turgutlu’da ilk adımı bugün atmış bulunmaktayız ” dedi.

Toplantıda söz alan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, “Sigorta Haftası, sigorta bilincinin tabana yayılması ve geleceğin bugünden yapılandırılması için sigorta alanında faaliyette bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından eş zamanlı etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl 25 – 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında kutlanan Sigortacılar haftasında Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizlerle buluştuğumuz için çok memnun olduğumu belirtmek isterim.  
Sigorta sektöründeki prim üretimi, 2015 sonu itibariyle toplamda 31 milyar TL’ye ulaştı. 2015 yılında sektör % 18,6 büyüdü. 2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016’da % 36 artış gösterdi. Sigorta sektörünün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar TL, öz sermayesi 12,4 milyar TL’dir.
Bu istatistiklerden de anlaşılaşılabileceği gibi sigorta sektörü hizmet alanında birçok sektörün önüne geçmiş ve engellenemez bir trendle başarıdan başarıya koşmaya devam etmektedir. 
Sigortacı üyelerimizin de içinde bulunduğu 7. Meslek grubumuzda 88 i faal olmak üzere toplam 100 civarında üyemiz bulunmaktadır. Sizlerin emekleriyle İlçemizde sigorta alanında bilincin artmasına, Halkımızın emeklerinin zayi olmaması için gerekli olan her alanda sigorta hizmetlerinin verilmesi gerektiğine olan inancımla hepinizi saygıyla selamlar bu vesileyle Sigortacılık Haftanızı kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim” dedi.

Etkinlikte sigortacılık mesleğine katkıları bulunan, gönül vermiş emektarlar unutulmadı. Genç Sigortacılar Platformu adı altında Halil İbrahim Arpat, Cengiz Küçük, Haluk Akdağ, Haluk – Gülseren Acar’a plaket takdim edilirken, şehir dışında olan Hulki Gazel de unutulmadı.

Fri, 27 May 2016
25.05.2016 - Turgutlu Gençlik Merkezi Yönetici ve üyelerinden oluşan heyet Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ı ziyaret etti.

Ziyarette, Gençlik Merkezi tarafından Odanın gençlere verdiği desteklerden dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

Tue, 24 May 2016
16.05.2016 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nine 72. Genel Kurulu öncesinde Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Manisa Milletvekilleri, Manisalı eski bakanlar, Manisalı eski Milletvekilleri, Ankara’da görev yapan Manisalı bürokratlar, Ankara’da görev yapan Manisalı kamu görevlileri, Ankara’da yaşayan Manisalı İşadamları, Dernekler Başkanları, Manisa Oda/Borsa başkanları ve TOBB Manisa Delegeleri Ankara Anemon Otel’de düzenlenen Güçbirliği yemeğinde buluştular.

Toplantıya Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Meclis Başkanı Yavuz Semizler, TOBB Delegeleri Ahmet Orhan ve Ali Koyuncu ile Genel Sekreter Nevzat Avcı katıldı. 

Tue, 24 May 2016
16.05.2016 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 72. Genel Kurulu öncesinde Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Manisa Milletvekilleri, Manisalı eski bakanlar, Manisalı eski Milletvekileri, Ankara’da görev yapan Manisalı bürokratlar, Ankara’da görev yapan Manisalı kamu görevlileri, Ankara’da yaşayan Manisalı İşadamları, Dernekler Başkanları, Manisa oda, borsa başkanları ve TOBB Manisa Delegeleri Ankara Anemon Otel’de düzenlenen Güçbirliği yemeğinde buluştular.

Toplantıya Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Meclis Başkanı Yavuz Semizler, TOBB Delegeleri Ahmet Orhan ve Ali Koyuncu ile Genel Sekreter Nevzat Avcı katıldı. 

Tue, 24 May 2016
16.05.2016 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 72. Genel Kurulu öncesinde Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Manisa Milletvekilleri, Manisalı eski bakanlar, Manisalı eski Milletvekileri, Ankara’da görev yapan Manisalı bürokratlar, Ankara’da görev yapan Manisalı kamu görevlileri, Ankara’da yaşayan Manisalı İşadamları, Dernekler Başkanları, Manisa oda, borsa başkanları ve TOBB Manisa Delegeleri Ankara Anemon Otel’de düzenlenen Güçbirliği yemeğinde buluştular.

Toplantıya Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Meclis Başkanı Yavuz Semizler, TOBB Delegeleri Ahmet Orhan ve Ali Koyuncu ile Genel Sekreter Nevzat Avcı katıldı. 

Mon, 23 May 2016
18.05.2016 - Odamız tarafından ilçemizde artık sürekli hale gelen elektrik kesintileri ile Metal ve Makine Sanayi için Uluslararası Rekabetçiliğin geliştirilmesi programına proje yazılması hakkında görüşlerinizin ve çözüm önerilerinin alındığı toplantı Odamız Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, TURMESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Koyak, Turgutlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kenan Yalınız, Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, Odamız Yönetim Kurulu üyesi İsmail Ulcay, sanayici işadamları ve konuklar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, “Turgutlu’muz 1920 lerde Ülkemizde bir ilk olarak kurulan Demirciler Çarşısından beri makine alanında kendisini göstermiş, çok parlak ve başarılı dönemler yaşamıştır. Zaman zaman ekonominin lokomotifi olma görevini tarım ve toprak sanayine devretmiş olsa da İlçemizin her zaman, hem istihdam hem de verim açısından son derece önemli bir yapı taşı olmuştur. 

Bugün Turgutlu Makine Sanayisini hak ettiği görkeme ulaştırmak için başta Sayın Valimiz ve Kaymakamımız olmak üzere, İlçemizde sektöre destek sağlayabilecek her Kişi, Kurum ve Kuruluşta müthiş bir sinerji oluştuğunu görmekteyiz. Bu önemli konuda Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürecin en başından beri tüm ekip ve imkânlarımızı seferber etmiş bulunmaktayız. 

İlçemizin, Bölgemizin ve Ülkemizin kalkınması için, ekonominin can damarı üretimi, katma değeri en yüksek noktaya taşıyacak olan bu sektöre Oda olarak destek vermeye her zaman devam edeceğiz.

Sanayicimizin sorunlarını dile getirmek, çözüm yollarını araştırmak ve sizlerin bu sektöre kendi çıkarlarınız doğrultusunda yön vermenizi sağlamak için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda yapılan her işin ve emeğin arkasında olacağımızı belirtiyor, hepinizi şahsım ve Kurumum adına saygıyla selamlıyor, toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın konuşmasının ardından Odamız avukatlarından Murat Şener elektrik kesintileri nedeniyle hak kaybına uğrayan abonelerin, sanayicilerin hakları konusunda bilgilendirdi.

Elektrik dağıtımı yapan şirketlerin kesintiyi en az 48 saat önce kendi siteleri ve yörenin gazetelerinde yayınlatmak zorunda olduklarını, başvuru yapılması halinde  elektrik şirketlerinin abonelerine mesaj ya da mail üzerinden bilgi verme zorunluluğu olduğunu belirten Şener, elektrik şirketlerinin her ay internet sitelerinde aylık kalite durumunu yayınlamak zorunda olduklarını söyledi.

Şener, abonelerin hak kaybına uğradıkları andan itibaren 10 gün içinde dilekçe ile başvuru yapıp haklarını arayabileceklerini sözlerine ekledi.

Toplantının bir diğer konusu olan ile Metal ve Makine Sanayi için Uluslararası Rekabetçiliğin geliştirilmesi programı ve Zafer Kalkınma Ajansı faaliyetleri hakkında ajans uzmanları tarafından bilgilendirme sunumları yapıldı.

Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan’ın yapılan faaliyetler hakkında emeği geçenlere teşekkür konuşmasının ardından toplantı sona erdi.

Fri, 13 May 2016
11.05.2016 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 72. Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu esas zenginliğin girişimci ruh olduğunu ifade ederek, “Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız” dedi. 

Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan TOBB Başkanı ‘Türkiye hepimizin’ mesajı verdi.

TOBB’un 72’inci Genel Kurulu M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, bazı eski bakanlar, oda ve borsa başkanları ile diğer davetlilerin katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zenginleşmek için girişimcilikten başka çıkar yolunun olmadığını vurguladı. “Ezber bozan inovasyonlar yapan, yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var” diyen TOBB Başkanı yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, katma değeri artıracak faaliyetlerin desteklenmesi talebinde bulunurken, biyo, nano ve bilgi-işlem teknolojilerinin önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu ihracat kapasitesinin artırılması için KOBİ’lere daha çok ihracat yapmayı öğretmek gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB-ETÜ) düzenlenen 72. Genel Kurulu’na Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Meclis Başkanı Yavuz Semizler, Meclis Üyesi ve TOBB Delegeleri Ali Koyuncu, Ahmet Orhan ve Genel Sekreter Nevzat Avcı ile katıldık.

Mon, 02 May 2016
29.04.2016 - Afyonkarahisar'da Bölgesel İnsan Kaynakları Merkezi (BİGEM) kurulması için işbirliği protokolü imzalandı.

 Bir otelde düzenlenen imza töreninde konuşan Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uşak Valisi Ahmet Okur, AB tarafından sağlanan 3 milyon 600 bin lira kaynağın ZEKA vasıtasıyla işgücü verimliliğinin ve kalitesinin arttırılması için kullanılacağını söyledi.

 Son yıllarda TR33 Bölgesi’nde giderek artan ticaret hacmi ve yatırımların oldukça sevindirici olduğunu belirten Vali Okur, “Bölgemizin ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak, ülke ekonomisi içindeki rol ve fonksiyonlarını artıracak plan, program ve projelerin varlığı oldukça önemlidir. Bölgesel kalkınma anlayışımızın temelini, sürdürülebilir kalkınma sürecinde uygulanmakta olan programların insan odaklı, birbirleriyle uyumlu ele alınması oluşturmaktadır. Bölgemizin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkararak rekabet gücünün geliştirilmesi temel önceliğimiz olmaktadır.  Günümüzdeki teknolojideki yenilikler, yeni iş modellerinin ortaya çıkması, tüketici taleplerinde yaşanan büyük değişiklikler, hem işletmeler hem de iş gücünün uyum sağlama yeteneğine hazır ve istekli olmasını gerektirmektedir. Şirketler açısından bunun anlamı sahip oldukları iş gücünü esnek bir şekilde yönetebilmek anlamına gelmektedir. İş ortamının küreselleşme ve yeni teknolojilere uyum sağlaması için kurumsal kabiliyetlerin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için değişimin işaretlerini okuyabilme ve harekete geçebilme yeteneğinin geliştirilmesi elzemdir” dedi. 

 İşletmelerde küresel değişimlere uyum yeteneğinin arttırılması Zafer Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan Zafer-İn Operasyonu’nun temel amacı olduğunu ifade eden Vali Okur, “ Perspektifi geniş ve ulaşılabilir hedeflere sahip zafer-in operasyonu ile KOBİ'lere yönelik iş destek hizmetleri sağlamak, işletmelerde kaynak verimliliğini yükseltmek, istihdamın niteliğini ve çalışanlar arasında etkileşim ve eş güdümü arttırmak hedeflenmektedir. Bu amaçla Zafer Kalkınma Ajansı bünyesinde, paydaşlarımızın ortaklığında bugün resmi olarak kurulacak olan Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi (BİGEM) işletmeleri, çalışanları ve paydaşları insan kaynaklarına yatırım yapmaları yönünde teşvik eden, devamlı öğrenmeyi destekleyerek TR33 Bölgesi’ndeki KOBİ işverenleri ve çalışanlarının uyum yeteneğini artırmaya çalışan programlar yürütecektir.  Operasyonun bitiminde, BİGEM, bölge’nin gelişimine etki edebilecek diğer sektörlerin belirlenmesi ve operasyon kapsamında gerçekleştirilmiş olan faaliyetlerin sürekliliğini, paydaşlarla devamlı iletişim halinde kalarak sağlayacaktır. Bu yapılanmanın bölgemiz için çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak sözlerimi sonlandırıyorum.  Fikirleriyle, önerileriyle, çalışmalarıyla BİGEM’in olgunlaştırılmasına katkıda bulunan herkese özellikle teşekkür ediyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Katip Mali İşbirliği Altyapı Sosyal ve Bölgesel Projeler Bölüm Başkan Yardımcısı Vivre Vimpari de protokolü yapılacak projenin bölge için büyük bir şans olduğunu söyledi.
 Vivre Vimpari, bölgedeki işletmelerin büyük çoğunluğunun nitelikli insan gücüne ihtiyacı dikkate alındığında projenin ilk ve en önemli çıktısının BİGEM'in kurulması olduğunu aktardı.
 BİGEM'in uygulayacağı aktif işgücü piyasası politikası sayesinde bir yandan bölgesel paydaşlarla KOBİ'lerin kapasitelerinin geliştirileceğini kaydeden Vimpari, diğer yandan da bölgede insan kaynaklarına daha fazla yatırım yapılması konusundaki farkındalığın arttırılacağını söyledi.

Konuşmaların ardından ZEKA bölgesinde bulunan illerdeki üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, organize sanayi bölgeleri, çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, kaymakamlıklar, sendikalar ve belediyeler arasında protokol imzalandı.

 Törene Uşak Valisi Ahmet Okur, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, AK Parti Afyonkarahisar milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Dudu Özkal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan katıldı.

Mon, 02 May 2016
27.04.2016 - Manisa'da Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Manisa TSO) ev sahipliğinde düzenlenen 'Manisa İli Oda ve Borsalar İstişare ve Güçbirliği' toplantısında Oda ve Borsa  Başkanları Manisa protokolü ile biraraya geldi.

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı  Akif Celalettin Şimşek, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof Dr. Kemal Çelebi, Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, Manisa TSO Meclis Başkanı Hayati Dolman, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergum Türek, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası (Alaşehir TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seyhan, Alaşehir TSO Meclis Başkanı Haldun Uyar, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası (Demirci TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akkılıç, Demirci TSO Meclis Başkanı Gökhan Yıldızel, Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hoşaf, Gördes TSO Meclis Başkanı Turgut Yıldızhan, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (Salihli TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (Turgutlu TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Turgutlu TSO Meclis Başkanı Yavuz Semizler, Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Orcan, Turgutlu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ercan Hızal,  Manisa TSO  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Bankoğlu, Tolga Tunç Çalışkan, Manisa TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Yılmaz, Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Atilla Altuntaş, Kamil Yüzgenkaya, Mehmet Baki Kılıç, Mehmet Fatih Özer, Serhat Çetin, TOBB delegeleri, daire müdürleri ile oda ve borsaları Genel Sekreterleri katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapacağı Genel Kurul öncesinde bir araya gelen Manisa il oda ve borsaların temsilcileri Manisa’nın sorunları hakkında görüşlerini dile getirdiler. Her oda ve borsa başkanın tek tek söz alıp bölgesindeki sorunları anlattığı istişare toplantısının divan başkanlığını Manisa TSO Meclis Başkanı Hayati Dolman yaptı.

Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, toplantıda yaptığı konuşmada, Manisa'ya hizmet eden kişileri buluşturmak istediklerini söyledi. Erbil, "Manisa bir buçuk milyar dolar işlem hacmi olan bir ilimiz. Daha ileri adımlar atmak zorundayız. Planlamamızı daha iyi yapmak için beyin fırtınası yapmak istedik" dedi. 

Toplantıda söz alan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, "Manisa tarıma dayalı sanayide ihracatla cari açığa büyük destek veriyor. İstihdam üreten, tarımda da istihdam yaratan bir ilimizdir. Manisa'nın bazı sorunları var. Bunları birlikte çözeceğiz. Manisa'da basınçlı sulama ve arazi toplulaştırması sorunu var. Ürettiğimiz ürünlerin kalitesi dünya pazarlarında, fuar çalışmaları ile buluşuyor" diye konuştu. 
Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Akkılıç, "Sorun bizde çok fazla var. Şuanda öğrenci ve emekli şehri olduk. OSB'lerin bize doğru kaydırılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Demirci'ye de OSB kurulmalı"  dedi.

 Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, üniversitenin Manisa'ya karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti. Çelebi, "Odalar ve borsalar kendi sektörleri ile ilgili olarak ayakta kalmak büyümek için çaba sarf ediyor. Günümüzde bilgi ve teknoloji olmadan gelişmek, ayakta kalmak, var olmak ve büyümek mümkün değildir.Bilginin üretildiği yer üniversitelerdir. Üniversiteler geliştirdikleri teknoloji ile tüm ülkeye katkı sağlamak zorunda. Bizim bu öğrencileri sizin istediğiniz vasıfta yetiştirme sorumluluğumuz var. Mezun olduklarında işyerlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyorlar. Biz tarımın sanayinin istediği elemanı yetiştirmek zorundayız. önümüzdeki yıldan itibaren intörn eğitimi modeline geçiyoruz. Eğitimde son yarıyıl işyerinde geçecek. Üniversite öğrencilerini yetişmelerinde özel sektörün, tarımın sorumluluğu var. Üniversite eğitimi noktasında sizler de elinizi taşın altına koymak zorundasınız. İntörn eğitim hızla tüm üniversitelere yayılacak. Biz önceden hareket ettik. İşyeri eğitiminde yarıyılda sizin kapılarınızı öğrencilere açmak sorumluluğu ve katkınız olacak. İnşaatı devam eden teknopark var. Sanayi bakanı geldiğinde finansman için sadece bakanlığa güvenmeyin dedi. Katkı sağlıyorlar, yüzde 60 ölçüsünde inşaat tamamlandı.  Ancak bizim ciddi manada finansman ihtiyacımız var. Diğer ülkelerde sanayi sektörü üniversite ile beraber hareket ediyor. Bir tarafta üniversite, bir tarafta özel sektör, bir tarafta ilgili sivil toplum kuruluşları var. Bizim güç birliği dediğimiz konuyu bu platforma taşımamız gerekiyor. Birlikte olmamız gerekiyor. Birbirimizi ağırlayıp dağıldıktan sonra neticeleri elde etmiyoruz. Üniversitenin yanı başınızda olduğunu farkına varın lütfen. Biz sizden gelen taleplere açığız. Üniversiteye karşı özel sektörün ticaret kesiminin ekonomik açıdan katkı sağlayacağı bir bakış açısı var. Üniversite sadece bulunduğu yere ekonomik katkı sağlayacak bir kurum değil. Sadece böyle değer verirsek üniversiteye haksızlık yapmış oluruz. Üniversitenin katkısı mesleki bakımdan ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi, teknoloji konusunda vereceği desteklerdir. Bu üniversite sizin üniversiteniz, bu üniversite hizmetinizde. Sizin de üniversiteye sahip çıkmanız gerekiyor. Yıllardır üniversite ile şehir birleşmedi diyoruz. Bunu aşmak için bu adımları karşılıkla atmalıyız. Üniversite size yaklaşacak sizin de aynı şekilde yaklaşmayı istemeniz gerekiyor. Günümüzde bilgi, teknoloji değerliyse lütfen bizden bunu isteyin. Biz buna hazırız. İntörn ve teknopark ile ilgili finansman sıkıntısında destek bekliyoruz. Odalarımız borsalarımız imkanları nispetinde teknoparka ortak olması ve finansman desteği sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra işbirliğini daha ileriye taşımalıyız" diye konuştu.

 Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, "Salihli'de üniversite inşaatını bitirdik. 1,5 yıl gibi bir zaman geçti. Bir gelişme olmadı. Bakanlar kurulunda 2 yıldır bekleyen iktisadi idari bilimler fakültesi onaylandı. Bundan sonraki süreçte rektörümüzün duyarlı olacağına inanıyorum. Biz bundan sonra hayır işlerinde öne düşmekte cesaret edemeyiz. 2'inci OSB'nin kamulaştırması bitti bitiyor. Birinci sorunumuz doğalgaz, ikincisi ise gümrük müdürlüğüdür. Salihli'de doğalgaz bulunmuyor. Yasal yollardan gelmesi mümkün değildir. Bunun biran önce getirilmesini istiyoruz. Alaşehir'de olan Gümrük Müdürlüğünün Salihli'de olmaması eksikliktir. 200 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Doğalgaz geldiğinde Gümrük Müdürlüğü kurulduğunda yatırımcılar 2'inci OSB'ye daha rahat gelir" dedi.

Alaşehir TSO Başkanı Mustafa Seyhan, " Türkiye'nin 287 derece sıcak suyu Alaşehir'de çıktı. Bu nimet gibi görülüyor. Evet ama fakat enerjinin olduğu yerde enerjiyi kullanacak olan bizleriz. Ekonomik çıkarlara zarar vererek, insanları topraktan uzaklaştırırsak o elektrik bize lazım değil. Elektrik mutlaka olmalı. Ama jeotermalin denetimli ve kontrollü olmasında büyük fayda var. Jeotermal üretilirken insana toprağa zarar vermeden üretilmeli.  Onun için direniyoruz. Denetimli kontrollü üretim için çaba gösterilmeli. Bu topraklar bizim torunlarımıza emanet . Bu toprakların korunması gerekiyor. Bu tüm Manisa'nın sorunudur. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Turgutlu Gediz çayının döküldüğü ilçeleri ili kapsayan bir konudur. Alaşehir'de çıkan sıcak suda bor oranının artırıldığını biliyorsanız bu sizin bağlarınızda borlu su olacağına delalettir. Bu konuda ilgi ve alakanızı bekliyorum" diye konuştu. 

Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan, "Manisa'nın aslında çok büyük sorunları var. İyi tarım, organik tarım söz konusu. Dünyada Gediz havzası  çok değerli bir yer. Türkiye ölçeğinde on ülkeyi doyurabilir. Üzüm üretiminde ikinci, ihracatta birinci ülke konumundayız. Ama yıllardır dünyanın bir numaralı üzümü çekirdeksiz kuru üzüm olarak Türk üzümü gösteriliyordu. Bizde kerameti kendimizde görüp ver yesin, ört uyusun diyerek kalıntı ile insan sağlığına zararlı hale getirirken, hiçbir çalışma yapmadık. 80'li yıllara kadar suni gübre kullanılmıyordu. Ama bugün değişen ve gelişen dünya ile birlikte bizim üretimimizde kullandığımız kimyasal maddelerle biz üzümümüzü insan sağlığı açısından sakıncalı duruma gelmeyi becerdik. Tehlike incirde, kayısı da başlamıştı. Maalesef önlem alamadık. Gediz havzamıza bakarsanız denize kadar evsel ve kimyasal atıkları toplayarak geçiyor. Tüm evler sanayi fabrikası gibi oldu. Biz bugün Gediz'de canlı barındıramaz duruma geldik. Bu sulama ile tarım sulaması yapıyoruz, bununla da organik ürün elde edeceğiz. Bu mümkün değildir. Bu üzümü insanların sağlıklı şekilde tüketmesi için seferberlik ilan etmek zorundayız" dedi. 

Turgutlu'da tuğla ve kiremit fabrikalarının türediğini kaydeden Yılmaz Orcan,  "45 dönüm tarım arazisinde verim her yıl düşüyor. Gediz havzasında bacasız sanayi dışında sanayiye izin verilmemesi lazım.Gediz tarım OSB alanı ilan edilmeli. Gediz havzasının korunması için gerekli mücadele yapılmalı. Manisa'nın verimli tarım topraklarının korunmalı izin bacasız sanayi dışında sanayiye müsaade edilmemesi gerekiyor" dedi.

Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa'nın giderek değerli hale geleceğini belirterek, "Çok kapsamlı altyapı yatırımlarının odağında bir yer. İstanbul İzmir otoyolu, Çanakkale İzmir, Ankara İzmir otoyolu, Çandarlı transfer limanı var. Bütün saydığım otoyolları hızlı tren hatlarının Çandarlı bağlantısı var. Bunun göbeğinde Soma, Akhisar, Turgutlu var. Akhisar havaalanı Manisa'nın hava alanı olabilir. Akhisar, Salihli, Alaşehir, Kula, Soma, Bergama tarafından değerlendirilir. Bu kadar önemli lojistik ağın ortasında dünyanın en verimli ovalarından biri olan Gediz’i korumaya çalışıyoruz. Yatırımcılar geliyor ben de yer veremiyorum. Her yatırımcıya yer vermek zorunda değiliz. Bizim sanayi imkanımız potansiyelimiz var. Bu saatten sonra sanayide seçici olmak, strateji ile yol almak zorundayız. Eskiden sanayicinin peşinde koşardım, orada ihtiyacım vardı. Manisa'da bizim istediğimiz sanayiciyi alacağız. Turgutlu OSB'ye 1000 dönüm yer ilave ediyoruz. Evsel atık dışında atığı olana orada yer vermeyeceğiz. Sınırlıyoruz, daraltıyoruz. Manisa'nın düşük ücretli göçe ihtiyacı yok. Onun için Manisa olarak, büyüklüğü ile orantılı stratejik hesaplar yapmalıyız. İlla şişmek zorunda değiliz. göbeğimizi değil kaslarımızı büyütmeliyiz. Katma değeri yüksek, ihracat değeri olan, emek yoğun değil teknoloji sanayi üzerine odaklanmalıyız. Manisa'yı etüt ettim, her yöre için projelerim var. Manisa'da bir taraftan sanayi, bir taraftan organik tarım diyorum. Manisa'da kalıpçılık, Turgutlu'da makine, Akhisar'a zeytin, Demirci'de halıcılık kümelenmesi için çalışıyoruz. Demirci'de yün halıcığı üzerine sanayi kümelenmesi kurabilir miyiz diye düşünüyoruz. Halı ihtisas OSB'si yapılabilir. Manisa'da her yörenin bir çözümü var. Diğer avantajları yok etmeden. Kırkağaç'ta ikinci el traktör 500 dönümlük arazide traktör borsası, tarım makineleri alışveriş merkezi haline dönüşecek. Projeyi geliştirdik, TOKİ ile görüşüyoruz. Yeter ki ortak çözümler bulabilelim. Yeni bir dünya var, yeni dünyayı Manisa'dan kucaklayamazsak hiçbir yerden açılamayız. Bir genel hedef doğrultusunda çalışıyoruz" diye konuştu.

<< Geri   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113  İleri >>