HABERLER  »  VERGİDE BÜYÜK YAPILANDIRMA FIRSATI BAŞLADI

VERGİDE BÜYÜK YAPILANDIRMA FIRSATI BAŞLADI

05.10.2016 - 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Yapılandırma Kanunuyla;
 
 Vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak
 Borçlar taksitler halinde ödenebilecek
 Vergi ihtilafları sonlandırılacak
 Devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilecek
 Geçmiş yıl beyanları arttırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak
 Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek
 İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek
 Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak.
 
Başkanlık olarak tüm personelimiz ile Kanunu anlatmak ve uygulamak üzere hazır bulunuyoruz. Kapsama girip de "ben bu kanunu duymadım" diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz.
 
Kanun, kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor.

Yapılandırma Kanunu ile kesinleşmiş vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında azalacak, vergi aslına bağlı cezalar tamamen silinecek ve diğer cezalarda da önemli indirimler sağlanacaktır.
Ayrıca,trafik,nüfus,seçim,askerlik,karayollarından usulsüz geçiş nedeniyle kesilen cezalar,öğrenim ve katkı kredileri ile ecrimisil borçlarıda bu kanun kapsamında yapılandırılarak ödenebilecektir.
Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler.
 
İhtilaflar sulh yoluyla çözümleniyor.

            Vergi Davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizlikleri ortadan kaldırmak isteyen mükelleflerde ihtilafın aşaması ve verilmiş yargı kararlarına göre bu kanunun sağladığı imkanlardan yararlanabileceklerdir.
 
          Halen vergi incelemesinde olan mükellefler için de düzenleme bulunuyor.

          Devam eden inceleme ve takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar için de, bu işlemlerin bitmesini müteakip, mükelleflerimiz bu kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
 
Pişmanlıkla beyana ödeme kolaylığı.
          Pişmanlıkla beyan edilen vergi ödemeleri bu kanun kapsamında kolaylaşıyor. Beyan edilen tutarlara ister peşin, ister taksitle ödeme imkanı sağlanıyor.
          
Matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler için vergi incelemesinden muafiyet.

Mükelleflerimiz 2011-2015 yıllarında beyan ettikleri Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV ve Gelir/Kurum Stopaj Vergilerini kanunda öngörülen şekilde artırdıkları ve belli oranlarda ödedikleri takdirde bu vergi türlerinden inceleme veya tarhiyata muhatap olmayacaklardır.
 
 
İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesinede imkan veriliyor.

Bu kanun kapsamında mükelleflere işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesi imkanı sağlanmaktadır.
 
Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı.

Bu kanun kapsamında gerek yurt içinde gerekse yurtdışındaki varlıkların herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılması imkanı sağlanmıştır.
 
Başvuru ve ödemeler
 
 Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
 Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir idaresi Başkanlığının  www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek.
 Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.
 Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.İlk 2 taksiti ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacaktır.
 Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor.
 Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca % 50 indirim yapılacak.
 
Kanunla ilgili sorularınızı cevaplıyoruz.
Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir idaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinde yer alan dokümanlardan veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir.
 
Özetle toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir Kanun olan Yapılandırma Kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılması ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası