HABERLER  »  MANİSA İLİ ODA VE BORSALARI İSTİŞARE VE GÜÇBİRLİĞİ TOPLANTISINDA BULUŞTU

MANİSA İLİ ODA VE BORSALARI İSTİŞARE VE GÜÇBİRLİĞİ TOPLANTISINDA BULUŞTU

27.04.2016 - Manisa'da Ticaret ve Sanayi Odası’nın (Manisa TSO) ev sahipliğinde düzenlenen 'Manisa İli Oda ve Borsalar İstişare ve Güçbirliği' toplantısında Oda ve Borsa  Başkanları Manisa protokolü ile biraraya geldi.

Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı  Akif Celalettin Şimşek, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof Dr. Kemal Çelebi, Manisa TSO Başkanı Adnan Erbil, Manisa TSO Meclis Başkanı Hayati Dolman, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şule Uygur, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, Emniyet Müdürü Fevzi Bilgiç, Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergum Türek, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hasan Geriter, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası (Alaşehir TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seyhan, Alaşehir TSO Meclis Başkanı Haldun Uyar, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası (Demirci TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akkılıç, Demirci TSO Meclis Başkanı Gökhan Yıldızel, Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hoşaf, Gördes TSO Meclis Başkanı Turgut Yıldızhan, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası (Salihli TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli TSO Meclis Başkanı Süleyman Oral, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (Turgutlu TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Turgutlu TSO Meclis Başkanı Yavuz Semizler, Turgutlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Orcan, Turgutlu Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ercan Hızal,  Manisa TSO  Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Bankoğlu, Tolga Tunç Çalışkan, Manisa TSO Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Yılmaz, Manisa TSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Atilla Altuntaş, Kamil Yüzgenkaya, Mehmet Baki Kılıç, Mehmet Fatih Özer, Serhat Çetin, TOBB delegeleri, daire müdürleri ile oda ve borsaları Genel Sekreterleri katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 10-11 Mayıs tarihleri arasında yapacağı Genel Kurul öncesinde bir araya gelen Manisa il oda ve borsaların temsilcileri Manisa’nın sorunları hakkında görüşlerini dile getirdiler. Her oda ve borsa başkanın tek tek söz alıp bölgesindeki sorunları anlattığı istişare toplantısının divan başkanlığını Manisa TSO Meclis Başkanı Hayati Dolman yaptı.

Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, toplantıda yaptığı konuşmada, Manisa'ya hizmet eden kişileri buluşturmak istediklerini söyledi. Erbil, "Manisa bir buçuk milyar dolar işlem hacmi olan bir ilimiz. Daha ileri adımlar atmak zorundayız. Planlamamızı daha iyi yapmak için beyin fırtınası yapmak istedik" dedi. 

Toplantıda söz alan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, "Manisa tarıma dayalı sanayide ihracatla cari açığa büyük destek veriyor. İstihdam üreten, tarımda da istihdam yaratan bir ilimizdir. Manisa'nın bazı sorunları var. Bunları birlikte çözeceğiz. Manisa'da basınçlı sulama ve arazi toplulaştırması sorunu var. Ürettiğimiz ürünlerin kalitesi dünya pazarlarında, fuar çalışmaları ile buluşuyor" diye konuştu. 
Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Akkılıç, "Sorun bizde çok fazla var. Şuanda öğrenci ve emekli şehri olduk. OSB'lerin bize doğru kaydırılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun için Demirci'ye de OSB kurulmalı"  dedi.

 Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, üniversitenin Manisa'ya karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti. Çelebi, "Odalar ve borsalar kendi sektörleri ile ilgili olarak ayakta kalmak büyümek için çaba sarf ediyor. Günümüzde bilgi ve teknoloji olmadan gelişmek, ayakta kalmak, var olmak ve büyümek mümkün değildir.Bilginin üretildiği yer üniversitelerdir. Üniversiteler geliştirdikleri teknoloji ile tüm ülkeye katkı sağlamak zorunda. Bizim bu öğrencileri sizin istediğiniz vasıfta yetiştirme sorumluluğumuz var. Mezun olduklarında işyerlerinde ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyorlar. Biz tarımın sanayinin istediği elemanı yetiştirmek zorundayız. önümüzdeki yıldan itibaren intörn eğitimi modeline geçiyoruz. Eğitimde son yarıyıl işyerinde geçecek. Üniversite öğrencilerini yetişmelerinde özel sektörün, tarımın sorumluluğu var. Üniversite eğitimi noktasında sizler de elinizi taşın altına koymak zorundasınız. İntörn eğitim hızla tüm üniversitelere yayılacak. Biz önceden hareket ettik. İşyeri eğitiminde yarıyılda sizin kapılarınızı öğrencilere açmak sorumluluğu ve katkınız olacak. İnşaatı devam eden teknopark var. Sanayi bakanı geldiğinde finansman için sadece bakanlığa güvenmeyin dedi. Katkı sağlıyorlar, yüzde 60 ölçüsünde inşaat tamamlandı.  Ancak bizim ciddi manada finansman ihtiyacımız var. Diğer ülkelerde sanayi sektörü üniversite ile beraber hareket ediyor. Bir tarafta üniversite, bir tarafta özel sektör, bir tarafta ilgili sivil toplum kuruluşları var. Bizim güç birliği dediğimiz konuyu bu platforma taşımamız gerekiyor. Birlikte olmamız gerekiyor. Birbirimizi ağırlayıp dağıldıktan sonra neticeleri elde etmiyoruz. Üniversitenin yanı başınızda olduğunu farkına varın lütfen. Biz sizden gelen taleplere açığız. Üniversiteye karşı özel sektörün ticaret kesiminin ekonomik açıdan katkı sağlayacağı bir bakış açısı var. Üniversite sadece bulunduğu yere ekonomik katkı sağlayacak bir kurum değil. Sadece böyle değer verirsek üniversiteye haksızlık yapmış oluruz. Üniversitenin katkısı mesleki bakımdan ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi, teknoloji konusunda vereceği desteklerdir. Bu üniversite sizin üniversiteniz, bu üniversite hizmetinizde. Sizin de üniversiteye sahip çıkmanız gerekiyor. Yıllardır üniversite ile şehir birleşmedi diyoruz. Bunu aşmak için bu adımları karşılıkla atmalıyız. Üniversite size yaklaşacak sizin de aynı şekilde yaklaşmayı istemeniz gerekiyor. Günümüzde bilgi, teknoloji değerliyse lütfen bizden bunu isteyin. Biz buna hazırız. İntörn ve teknopark ile ilgili finansman sıkıntısında destek bekliyoruz. Odalarımız borsalarımız imkanları nispetinde teknoparka ortak olması ve finansman desteği sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra işbirliğini daha ileriye taşımalıyız" diye konuştu.

 Salihli TSO Başkanı İbrahim Yüksel, "Salihli'de üniversite inşaatını bitirdik. 1,5 yıl gibi bir zaman geçti. Bir gelişme olmadı. Bakanlar kurulunda 2 yıldır bekleyen iktisadi idari bilimler fakültesi onaylandı. Bundan sonraki süreçte rektörümüzün duyarlı olacağına inanıyorum. Biz bundan sonra hayır işlerinde öne düşmekte cesaret edemeyiz. 2'inci OSB'nin kamulaştırması bitti bitiyor. Birinci sorunumuz doğalgaz, ikincisi ise gümrük müdürlüğüdür. Salihli'de doğalgaz bulunmuyor. Yasal yollardan gelmesi mümkün değildir. Bunun biran önce getirilmesini istiyoruz. Alaşehir'de olan Gümrük Müdürlüğünün Salihli'de olmaması eksikliktir. 200 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Doğalgaz geldiğinde Gümrük Müdürlüğü kurulduğunda yatırımcılar 2'inci OSB'ye daha rahat gelir" dedi.

Alaşehir TSO Başkanı Mustafa Seyhan, " Türkiye'nin 287 derece sıcak suyu Alaşehir'de çıktı. Bu nimet gibi görülüyor. Evet ama fakat enerjinin olduğu yerde enerjiyi kullanacak olan bizleriz. Ekonomik çıkarlara zarar vererek, insanları topraktan uzaklaştırırsak o elektrik bize lazım değil. Elektrik mutlaka olmalı. Ama jeotermalin denetimli ve kontrollü olmasında büyük fayda var. Jeotermal üretilirken insana toprağa zarar vermeden üretilmeli.  Onun için direniyoruz. Denetimli kontrollü üretim için çaba gösterilmeli. Bu topraklar bizim torunlarımıza emanet . Bu toprakların korunması gerekiyor. Bu tüm Manisa'nın sorunudur. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Turgutlu Gediz çayının döküldüğü ilçeleri ili kapsayan bir konudur. Alaşehir'de çıkan sıcak suda bor oranının artırıldığını biliyorsanız bu sizin bağlarınızda borlu su olacağına delalettir. Bu konuda ilgi ve alakanızı bekliyorum" diye konuştu. 

Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan, "Manisa'nın aslında çok büyük sorunları var. İyi tarım, organik tarım söz konusu. Dünyada Gediz havzası  çok değerli bir yer. Türkiye ölçeğinde on ülkeyi doyurabilir. Üzüm üretiminde ikinci, ihracatta birinci ülke konumundayız. Ama yıllardır dünyanın bir numaralı üzümü çekirdeksiz kuru üzüm olarak Türk üzümü gösteriliyordu. Bizde kerameti kendimizde görüp ver yesin, ört uyusun diyerek kalıntı ile insan sağlığına zararlı hale getirirken, hiçbir çalışma yapmadık. 80'li yıllara kadar suni gübre kullanılmıyordu. Ama bugün değişen ve gelişen dünya ile birlikte bizim üretimimizde kullandığımız kimyasal maddelerle biz üzümümüzü insan sağlığı açısından sakıncalı duruma gelmeyi becerdik. Tehlike incirde, kayısı da başlamıştı. Maalesef önlem alamadık. Gediz havzamıza bakarsanız denize kadar evsel ve kimyasal atıkları toplayarak geçiyor. Tüm evler sanayi fabrikası gibi oldu. Biz bugün Gediz'de canlı barındıramaz duruma geldik. Bu sulama ile tarım sulaması yapıyoruz, bununla da organik ürün elde edeceğiz. Bu mümkün değildir. Bu üzümü insanların sağlıklı şekilde tüketmesi için seferberlik ilan etmek zorundayız" dedi. 

Turgutlu'da tuğla ve kiremit fabrikalarının türediğini kaydeden Yılmaz Orcan,  "45 dönüm tarım arazisinde verim her yıl düşüyor. Gediz havzasında bacasız sanayi dışında sanayiye izin verilmemesi lazım.Gediz tarım OSB alanı ilan edilmeli. Gediz havzasının korunması için gerekli mücadele yapılmalı. Manisa'nın verimli tarım topraklarının korunmalı izin bacasız sanayi dışında sanayiye müsaade edilmemesi gerekiyor" dedi.

Toplantıda konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa'nın giderek değerli hale geleceğini belirterek, "Çok kapsamlı altyapı yatırımlarının odağında bir yer. İstanbul İzmir otoyolu, Çanakkale İzmir, Ankara İzmir otoyolu, Çandarlı transfer limanı var. Bütün saydığım otoyolları hızlı tren hatlarının Çandarlı bağlantısı var. Bunun göbeğinde Soma, Akhisar, Turgutlu var. Akhisar havaalanı Manisa'nın hava alanı olabilir. Akhisar, Salihli, Alaşehir, Kula, Soma, Bergama tarafından değerlendirilir. Bu kadar önemli lojistik ağın ortasında dünyanın en verimli ovalarından biri olan Gediz’i korumaya çalışıyoruz. Yatırımcılar geliyor ben de yer veremiyorum. Her yatırımcıya yer vermek zorunda değiliz. Bizim sanayi imkanımız potansiyelimiz var. Bu saatten sonra sanayide seçici olmak, strateji ile yol almak zorundayız. Eskiden sanayicinin peşinde koşardım, orada ihtiyacım vardı. Manisa'da bizim istediğimiz sanayiciyi alacağız. Turgutlu OSB'ye 1000 dönüm yer ilave ediyoruz. Evsel atık dışında atığı olana orada yer vermeyeceğiz. Sınırlıyoruz, daraltıyoruz. Manisa'nın düşük ücretli göçe ihtiyacı yok. Onun için Manisa olarak, büyüklüğü ile orantılı stratejik hesaplar yapmalıyız. İlla şişmek zorunda değiliz. göbeğimizi değil kaslarımızı büyütmeliyiz. Katma değeri yüksek, ihracat değeri olan, emek yoğun değil teknoloji sanayi üzerine odaklanmalıyız. Manisa'yı etüt ettim, her yöre için projelerim var. Manisa'da bir taraftan sanayi, bir taraftan organik tarım diyorum. Manisa'da kalıpçılık, Turgutlu'da makine, Akhisar'a zeytin, Demirci'de halıcılık kümelenmesi için çalışıyoruz. Demirci'de yün halıcığı üzerine sanayi kümelenmesi kurabilir miyiz diye düşünüyoruz. Halı ihtisas OSB'si yapılabilir. Manisa'da her yörenin bir çözümü var. Diğer avantajları yok etmeden. Kırkağaç'ta ikinci el traktör 500 dönümlük arazide traktör borsası, tarım makineleri alışveriş merkezi haline dönüşecek. Projeyi geliştirdik, TOKİ ile görüşüyoruz. Yeter ki ortak çözümler bulabilelim. Yeni bir dünya var, yeni dünyayı Manisa'dan kucaklayamazsak hiçbir yerden açılamayız. Bir genel hedef doğrultusunda çalışıyoruz" diye konuştu.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası