HABERLER  »  TUTSO Başkanı Aydın TOBB Ege Bölge Toplantısına katıldı

TUTSO Başkanı Aydın TOBB Ege Bölge Toplantısına katıldı

15 Mayıs 2020 Cuma - Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen Ege Bölge Toplantısına katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, başkanlığında video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen Ege Bölge toplantısına  bölgedeki oda/borsa başkanları katıldı.
İçinden geçtikleri bu zor süreçte, Odalara ve Borsalara, daha büyük görev ve sorumluluk düştüğünü anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bizler, iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlenerek, sahadaki sıkıntıları, en hızlı şekilde iletiyoruz. Bu çerçevede salgının başladığı Mart ayında, sizlerden aldığımız bilgilere dayalı olarak, hükümete 70 maddelik bir öneri seti sunduk. Bunların büyük bir kısmı hayata geçti, geçmeye de devam ediyor. Sonrasında da sizlerle istişare içinde, sorunları ve önerilerimizi iletmeye devam ettik. Çünkü bu dinamik bir süreç. Her gün yeni bir konu, yeni bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hiç ara vermeden üyelerimizle temasta olup, sıkıntı ve önerileri toplamayı sürdürelim” dedi.
Ticari hayatta yaşanan sorun-talep ve isteklerini TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na ileten Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, yaşanan yenitip koronavirüs (Kovid-19) salgının ekonomik etkilerini en aza indirmek çalışmalar yaptıklarını, ayrıca sağlık kuruluşlarınada salgınla mücadele konusunda ellerinden gelen tüm desteği sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.
Öte yandan toplantıda yaşanan sorunlar, talepler ve çözümlerle ilgili olarak şu bilgiler paylaşıldı.
1-Sokağa çıkma yasağı kapsamında 65 yaş üstü işveren ve işletme sahibi mağduriyet yaşamaktadır. 65 yaş üstü işletme sahibi kısıtlı sektörlerde olmamasına rağmen işletmesini açamamakta. Kobilerimizde ise işletmenin tek yetkilisi olmasına rağmen işletmeye gidememektedir. Bu nedenle 65 yaş üstü kısıtlamalarında getirilen istisnaların içeresine ticari ve sanayi faaliyette bulunan işletmelerimizin sahip ve imzaya yetkili ortaklarının istisna kapsamına sokulması gerekmektedir.
2-İşletmelerimizin beklentilerinden biriside Kamuda bekleyen alacakların ödenmesi ya da Bu alacaklarının Koşulsuz olarak Bankalarda veya KGF kefaleti olarak kabul edilerek alacakları karşılığında kendilerine finansman sağlanması talep edilmektedir. Yine Leasing ödemelerinin ertelenmesi  talebi vardır.
3-Mücbir sebep kapsamında mutlak bir genişletilme yapılmalı istisnasız Tüm sektörlerin kapsama alınması gerekmektedir.
4-Sokağa çıkma yasağı kapsamında Sanayi İşletmelerimiz üretim planlamalarını yapamamakta vardiya sistemlerini oturtamamaktadır. Her ne kadar İlçe Kaymakamlığımız nezdinde yaptığımız çalışmalar neticesinde ihracat bağlantılı ve temel gıda maddeleri üretiminde yer alan firmalarımız için özel izinler alınarak firmalarımızın üretimlerine devam etmelerini sağla sakta tüm sanayi kuruluşlarımız yasak kapsamında üretimine devam etmek istemektedirler.
Sokağa çıkma yasağı kapsamında işletmelerimize verilen izinler ile ilgili ilçe ve illerimizde farklı uygulamalar nedeni ile de mağduriyet ve şikayetler oluşmaktadır. Turgutlu İlçemizde Özellikle Erik ve Kiraz hasadı başlamıştır. Çiftçilerimizin topladıkları bu ürünleri hızlı bozulma riski olan ürünler olduğundan bir an önce hale götürme gereksinimleri oldukları halde haller maalesef cumartesi Pazar günleri kapalı kalmaktadır. Üreticinin ürününü teslim ettiği üretici hallerinin genelge kapsamında istisnaları sokulması gerekmektedir, Turgutlu’da bu hususu yine Turgutlu Kaymakamlığımızla temas ederek çözdük ancak bildiğimiz kadarı ile tüm il ve ilçelerimizde uygulama aynı değil . İş dünyası için istisnaların genişletilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir.
5-Serbest çalışan şoförlere (kamyon, otobüs, servis, dolmuş, taksi) doğrudan gelir desteği yapılması yada ÖTV ‘siz akaryakıt sağlanması, çiftçimize ÖTV’siz akaryakıt sağlanması.
6-KVKK kapsamında verbise kayıt zorunluluğu süresi 30.06.2020 doluyor sürenin en az 6 ay süre ile 31.12.2020 tarihine kadar uzatılması talep ediliyor.