HABERLER  »  MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRME SINAVLARI BAŞLADI

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRME SINAVLARI BAŞLADI

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRME SINAVLARI BAŞLADI
01.08.2017 Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iştiraki olan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. ile imzaladığımız protokol kapsamında, üyelerimiz ve üyelerimizin çalışanları için Mesleki Yeterlilik belgelendirme sınavlarımızı başlattık.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaptı.
Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25.05.2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte, 24.03.2016 tarihinde yayımlamış olduğu ikinci tebliğ ile 8 meslekte olmak üzere toplam 48 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştır. Bu kapsamda ilgili tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.
Bakanlık Tebliğinde yayımlanan 48 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada Bakanlar Kurulu’nun belirlediği ücret tarifesi listesinde yer alan 115 meslekte devam etmesi sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan mesleklerin tamamında uygulanması planlanmaktadır.
İlgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda üyelerimizin ve çalışanlarının idari para cezaları ile karşılaşmaması için ivedilikle MYK tarafından Mesleki Yeterlilik belge şartı olan mesleklerde belgelendirme sınavlarına girmeleri çok büyük önem teşkil etmektedir. 
Bu öneme istinaden Odamız, MEYBEM ve Odamıza kayıtlı ARSUN İnşaat firması sahibi Fatih Elmasgüneş ile işbirliği yaparak, Ahşap Kalıpçılık alanında başvuru yapan 10 ustamızın belgelendirme sürecinde test, mülakat ve uygulama sınavlarını gerçekleştirdik. 2 gün süren sınav sürecinde başarılı olan ustalarımıza önümüzdeki günlerde belgelerini teslim edeceğiz.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın; “48 meslek dalında çalışan kişilerin belgesiz çalışmaları söz konusu olmayacak. Bu nedenle oda olarak üyelerden talep toplayarak kayıt ve tasnif çalışmalarına devam ediyoruz. İlgili kontenjanlar oluştukça belgelendirme sınavlarına devam edeceğiz. İnşaat, imalat sanayi gibi sektörler başta olmak üzere, firmalarımızın bu süreçte herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için, 48 meslekte çalışan personelinin yılsonuna kadar mesleki yeterlilik belgelerini almaları konusunda oda olarak gerekli uyarı ve hatırlatmayı bir kez daha yapmak istiyoruz.” Dedi.
SINAVLAR VE BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası, zorunluluk kapsamında yer alan 19 meslekte MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş ile birlikte sınav ve belgelendirme hizmeti vermeye devam etmektedir.
•             Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Seviye 4,
•             Ahşap Kalıpçı Seviye 3,
•             Betonarme Demircisi Seviye 3,
•             Betoncu Seviye 3,
•             Duvarcı Seviye 3
•             İskele Kurulum Elemanı Seviye 3,
•             Sıvacı Seviye 3,
•             CNC Programcısı Seviye 4, Seviye 5,
•             Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Seviye 4
•             Isı Yalıtımcısı Seviye 3
•             İnşaat İşçisi Seviye 2
•             Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3
•             Panel Kalıpçı Seviye 3
•             Çelik Kaynakçısı Seviye 3
•             Makine Bakımcı Seviye 3, Seviye 4
Diğer tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan  meslekler için sınav ve belgelendirme faaliyetleri Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlar tarafından yapılacaktır. 
Sınav ve Belge Ücretleri Devlet Tarafından Destekleniyor
Belge zorunluluğu olan mesleklerde yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. Sınavlarda başarılı olan kişilerin sınav ücretleri İşsizlik Fonu aracılığı ile kendilerine iade ediliyor.
Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek. 01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında ise sınav ücretlerinin yarısı karşılanacak.



MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRME SINAVLARI BAŞLADI