HABERLER  »  YENİ YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

YENİ YILIN İLK MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

30.01.2017 - Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Ocak ayı olağan meclis toplantısı Pazartesi akşamı Yavuz Semizler Başkanlığı’nda Odamız Meclis Toplantı Salonunda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yavuz Semizler:  “Geride bıraktığımız 2016 yılı, ülkemiz açısından zorlu bir yıl olmuştur. Geçtiğimiz yıl içerisinde yaşamış olduğumuz hain darbe girişimiyle ülke ekonomimiz güven endeksinde negatif gelişme göstermiş, reel ihracat ve ithalat ile sanayi üretimleri düşüş kaydetmiştir.
 
Ülke ekonomimize makroekonomik dengeler genelinde baktığımızda ise; Küresel büyüme yavaşlaması devam etmiştir. Nedeni; Avrupa, Amerika ve Çin’de istenilen büyüme düzeylerine bir türlü erişilememesidir. Bunlara ilaveten jeopolitik riskler, FED’in faiz artırımının bir türlü netlik kazanmaması, küresel talebin zayıflaması, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışı gibi nedenlerle 2016 yılının ikinci çeyreğinde küresel ticaret yüzde 0,3, sanayi üretimi ise ancak yüzde 1 artırılabilmiştir. 

Etrafımızda güvenlik konusunda yaşanan gelişmelerin ve FED faiz artırım beklentisinin artması nedeniyle dolar endeksindeki gelişmelerin gerek TL ve gerekse enflasyon üzerinde olumsuz etki yapması beklenmelidir.
2016 yılında ihracatın büyümeye katkısı negatif durumdadır. 2017 yılı beklentileri arasında Rusya ile ilişkilerin hızla normale dönmesiyle bu etkinin azalacağı öngörülmektedir.

Kalıcı ekonomik büyüme için en önemli kıstaslardan biri üretim kaynaklı büyümeyi gerçekleştirmektir. Bu nedenle ekonomik dengeleri kalıcı ve istikrarlı hale getirmemizin yolu üretim kaynaklı büyümeye önem vermektedir.

2017 yılının tüm üyelerimize ve Halkımıza sağlık, mutluluk ve bol kazanç getirmesini temenni ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın ; “  2016 yılını geride bıraktık ve bugün 2017 yılının ilk meclis toplantısında bir aradayız yeni yılın sizlere üyelerimize, Turgutlu halkına ve milletimize hayırlı olmasını dileyerek, şahsım ve yönetim kurulum adına sizleri saygı ile selamlıyorum.

2016 yılı içerisinde neler yaptık sizlere kısaca özetlemek istiyorum; öncelikle eğitim ve seminer çalışmalarına önem veriyoruz, özellikle üyelerimizin ihtiyacı olan ve gelen talepler doğrultusunda organizasyonlar yapıyoruz, 2016 yılında işletme körlüğü, bilanço okuma teknikleri, kalite yönetim sistemleri, dış ticaret eğitimi gibi eğitim çalışmalarımızın yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde organ bağışında farkındalık ve Çanakkale konferansı etkinliklerimizi gerçekleştirdik.

2017 ilk aylarında mini MBA eğitimleri için start veriyoruz, İş dünyamıza dönük mini bir yüksek lisans programı niteliğinde eğitim çalışmamız 40 saat işadamlarımızın modern işletme yönetimi, motivasyon, liderlik, iş yaşamı için muhasebe ,finansal tabloların analizi, bilanço okuma teknikleri, İş yaşamında finansal yönetim, uluslararası pazarlama, iş yaşamında maliyet yönetimi, bütçeleme teknikleri,  üretim ve kalite yönetimi  ve ticaret hukuku konularını kapsıyor, aynı zamanda önümüzdeki aylarda İngilizce dil eğitimini odamızda gerçekleştireceğiz bu hususta talep toplamaya başladık dil eğitimi almak isteyen meclis üyelerimizin genel sekreterliğimizle temas kurmalarını rica ediyorum.

Üyelerimizin hibe kaynaklarına erişimi ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ve projelerinin oluşturulmasını noktasında hizmet veriyoruz, bu hususta KOSGEB Temsilciliğimiz etkin bir şekilde hizmet veriyor 2016 yılında KOSGEB KOBİ GEL projesinin tanıtımı, Zafer Kalkınma ajansının hibe çağrısının tanıtımı, zafer kalkınma ajansının zafer in projesinin tanıtımı, kırsal kalkınma proje çağrısının tanıtım faaliyetlerini odamızda gerçekleştirdik ,Bilgilendirme toplantılarının dışında üyelerimizin proje oluşturma ve yazma faaliyetlerine destek verdik. amacımız yeni yatırım düşünen üyelerimizin hibe kaynaklarına etkin bir şekilde erişimi.

Özellikle girişimcilik konusuna önem veriyoruz.2016 yılında 5 tekrar girişimcilik eğitimi düzenledik bu eğitimlerimiz ile 22inci girişimcilik eğitimini başarı ile tamamladık ilçemizde ve Ahmetli’de başta olmak üzere Türkiye genelinde 100 üzerinde işletmenin KOSGEB girişimcilik desteği ile açılması noktasında 
destek sağlamış olduk. Yeni girişimcileri önemsiyoruz onların ekonomiye katılımı yeni katma değerler yaratmaları, yeni istihdam yaratmaları bizler için çok önemli önümüzdeki  dönemde de bu hususta etkin faaliyetlerimiz olacak, Girişimci rol modellerimiz genç ve kadın girişimci kurullarımızın çalışmalarına önem veriyor onların faaliyetlerini destekliyoruz, oda bütçemizden kendilerine bütçe ayırdık ve faaliyetlerini etkin bir biçimde planlamalarını sağladık. etkin faaliyet ve çalışmaları için özellikle kadın girişimciler kurulumuzu kutluyorum.

İlçe tarım müdürlüğümüzle birlikte restoranlarımız arasında yapılan yarışma neticesinde altın tabak ödüllerini ilçemizde dağıttık .

Üyelerimizin sorunlarının çözümü için uğraş veriyoruz, ilçemizdeki elektrik kesintilerinin giderilmesi ve altyapı çalışmalarının bir an önce tamamlanması için etkin bir kamuoyu oluşturduk ,mevcut sorunu milletvekillerimiz bünyesinde dile getirdik. Yine toprak sanayimizin kömür sorununu çözmek için çalışıyoruz, Mesleki sorunların odamıza ulaştırılması durumunda çözümü için var gücümüzle çalışıyoruz, Bunun yanı sıra ilçemizin sorunlarını TOBB ve ilgili bakanlıklar nezdinde dile getirdik ve getirmeye ve çözüm bulmaya çalışıyoruz.

İlçemizin geleceğinin şekillenmesi noktasında 4 sanayi devrimi olarak nitelendirilen sanayi 4.0 ilçemizde daha iyi anlaşılması için önümüzdeki dönemde etkin çalışmalar yürüteceğiz bu hususta Turgutlu ilçemizin geleceğinin İnovasyon ve Ar-ge odaklı bir sanayi yapılanmasından geçeceği inancımız ile Turgutlu’daki tüm paydaşlarımız , Turgutlu Kaymakamlığı ,Metal sanayicileri Derneğimiz ,Meslek Yüksek okulumuz, Teknoloji Fakültemiz, Turgutlu Belediyesi, Turgutlu ve Bağyurdu Organize Sanayi bölgelerimiz , Turgutlu İlçe milli eğitim müdürlüğümüz ve müdürlüğümüze bağlı mesleki ve teknik liselerimiz  ile beraber Turgutlu ilçesi makine sanayi kümelenmesi yol haritasını oluşturduk bu yol haritası çerçevesinde tüm paydaşlarımızda etkin çalışmalar yürütüyoruz. Turgutlu OSB içerisinde 1000 m2 lik orta ölçekli bir sanayi bölgesi oluşturuyoruz bu hususta oda üyemiz metal ve makine sanayicilerimizden buradan yer almak isteyen üyelerimizin taleplerini toplamaya başladık ,inovasyon odaklı yeni veya mevcut işlerini Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi Alanına  taşımak isteyen üyelerimizi odamıza başvuru yapmak için bekliyoruz.

Üyelerimizin çalışanlarının Mesleki yeterlilik belgesi alması için çalışmalar yürütüyoruz. TOBB iştiraki MAYBEM aracılığı ile önümüzdeki dönemeler de ilçemizde Mesleki yeterlilik sınavları gerçekleştireceğiz. Mesleki yeterlilik sertifikası konusunda oda üyelerimiz detaylı bilgilendirmeyi odamız genel sekreterliğinden alabilirler.
TOBB nefes kredisini faaliyete geçirdik bugün itibari ile 19 Denizbank 31 ziraat bankası aracılığı ile 50 üyemizin krediden faydalandığını öğrendik, kaynağımız mevcut olup 0.82.5 aylık faiz oranı ile finansman ihtiyacı olan üyelerimize buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz, TOBB nefes kredisi başvuruları halen devam ediyor. Bu çalışma ile odamızın kaynaklarını ilk defa oda üyelerimize açmış olduk üyelerimizin finansman sorununa bir nebze çözüm olmasını diliyoruz.

Yine üyelerimizden gelen yoğun talep neticesinde Ticaret sicil hizmetlerinin harç ve ilan ücretlerini odamızdan yapmaya başladık bu hususta yetki aldık artık ticaret sicil işlemi yapmak isteyen üyelerimiz banka ve vergi dairesine gitmek zorunda kalmadan odamızdan direk işlemlerini yürütebilmekteler buda yetmedi yine yoğun talepler gelmekte idi bu husus TOBB nezninde dile getirdik yeni girişimlerin işyeri açılış maliyetlerini düşürdük ,hisse devirlerinin maliyetlerini düşürdük önceleri 1 milyon tl sermayeyi devretmek isteseniz 13.000.-tl masrafı vardı artık bu hisse devri 439 tl gerçekleşecek ,yine ticaret sicil memurluklarımız tek durak ofis olmalarını sağladık artık yeni işyeri açılışı veya şirket kuruluşu için notere gitmenize gerek kalmaksızın ticaret sicil memurluğumuzda işyeri açılışlarınızı gerçekleştirebileceksiniz. Bu hususta yayınlanacak genelgeler çerçevesinde ticaret sicil memurluğumuz ilk işyeri açılışlarında noteri aracı olmaktan çıkarmış olacak.

Tüm çalışmalarımız bununla da kalmıyor odamız bütçesinden 30 toplamda 43 üniversite öğrencimize burs veriyoruz yine sosyal sorumluluk gereği ilçemizdeki kurum ve kuruluşlarımıza destek ve yardımlarda bulunuyoruz 2016 yılında 57.026 tl Yardım 30.000 tl burs olmak üzere 87.026 tl yardım ve bağışta bulunduk, okullarımızın, emniyet müdürlüğümüzün, devlet hastanemizin ilçemizde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarımızın sorunlarının çözüm ortağı olduk.

Kasaba Ekonomi ve İktisadi Rapor yayınlarımız ve dijital ortamda sunduğumuz haber bültenimiz ile üyelerimizin çalışmalarımız ve ihtiyaç duydukları mesleki konularda bilgilendirme faaliyetlerini yürütüyoruz, her ay bir tema ile hazırladığımız kasaba ekonomi dergimizin bu yıl 13-14-15nci sayılarını yayınladık. 

2106 yılı bütçemiz 1 milyon üç yüz bin TL gelir 1 milyon üçyüzbin TL gider şeklinde idi  gelir  bütçemizde fiili gelirimiz 1.445.806 Tl olarak gerçekleşti  yani % 111 bir gerçekleşme var, gider bütçemiz ise 1.262.114 TL gerçekleşti. Yani gider bütçemizin % 97 kullandık üyelerimizden aldığımız aidat ve gelirleri üyelerimizin ve ilçemizin menfaatleri doğrultusunda etkin bir şekilde kullanmak için çabalıyoruz. 

Bütçemizin Turgutlu’ya ve Odamıza hayırlı olmasını diliyoruz. 2017 yılında huzur ve mutlu kazançlar diliyorum. Hepinize saygılar, sunuyorum.” dedi.

Meclis Başkanı Yavuz Semizler toplantıya katılan tüm Meclis teşekkür ederek toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası