HABERLER  »  VALİ GÜVENÇER’İN KATILIMIYLA MAKİNE KÜMELENMESİ TOPLANTISI YAPILDI

VALİ GÜVENÇER’İN KATILIMIYLA MAKİNE KÜMELENMESİ TOPLANTISI YAPILDI

27.10.2017 - Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, İl Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in katılımı ile Turgutlu Makine Kümelenmesi toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda ilçedeki makine sanayinin önemi ve neler yapılması konusunda görüşmeler ve sunumlar yapıldı.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı  Turgay Şirin, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Meclis Başkanı Yavuz Semizler, MCBÜ Turgutlu MYO Müdürü Prof.Dr.M.Kenan Yalınız, TURMESAD Yönetim Kurulu başkanı Tahsin Koyak, CMBÜ akademisyenleri ve makine sanayicileri katıldılar.

Makine kümelenmesinin hem Manisa hem de Turgutlu için önemli bir adım olduğunu belirten Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer “Manisa’ya ilk geldiğimde Kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın ziyaretlerinde bana ilk ilettikleri konulardan bir tanesi bu gün burada toplanmamıza vesile olan Turgutlu makine kümelenmesidir. Benden önceki Sayın Valim Erdoğan Bektaş’ın da yakından ilgilendiği ve konu hakkında görüştüğüm ve bilgi aldığım Turgutlu Makine kümelenmesini oldukça önemsiyoruz. 

Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız özellikle konunun üzerinde oldukça duruyorlar. Bu projeye kamu, sivil toplum kuruluşları ve firmalar olarak destek vermemizin gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu proje başta ilçemiz olmak üzere, Manisa ve Ülkemiz için önemli bir konu” dedi.

 “Turgutlu’muz 1920 lerde Ülkemizde bir ilk olarak kurulan Demirciler Çarşısından beri makine alanında kendisini göstermiş, çok parlak ve başarılı dönemler yaşamıştır” sözleri ile konuşmasına başlayan Odamız Yönetim Kurumu başkanı Faruk Aydın “Makine Sanayimiz, zaman zaman ekonominin lokomotifi olma görevini tarım ve toprak sanayine devretmiş olsa da İlçemizin her zaman, hem istihdam hem de verim açısından son derece önemli bir yapı taşı olmuştur.

Bugün Turgutlu Makine Sanayisini hak ettiği görkeme ulaştırmak için, İlçemizde sektöre destek sağlayabilecek her Kişi, Kurum ve Kuruluşta müthiş bir sinerji oluştuğunu görmekteyiz. Bu önemli konuda Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürecin en başından beri tüm ekip ve imkânlarımızı seferber etmiş bulunmaktayız.

İlçemizin, Bölgemizin ve Ülkemizin kalkınması için, ekonominin can damarı üretimi, katma değeri en yüksek noktaya taşıyacak olan bu sektöre Oda olarak destek vermeye her zaman 
devam edeceğiz.

Sanayicimizin sorunlarını dile getirmek, çözüm yollarını araştırmak ve üyelerimizin bu sektöre kendi çıkarları doğrultusunda yön vermesini sağlamak için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda yapılan her işin ve emeğin arkasında olacağımızı belirtmek isterim” dedi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, “Makineci Turgutlu toplantısı için ev sahibi olarak sizleri burada ağırlamaktan onur duyduğumu belirtir, Sizleri Şahsım, Yönetim Kurulum ve Odamız adına saygıyla selamlarım.

Turgutlu’muz 1920 lerde Ülkemizde bir ilk olarak kurulan Demirciler Çarşısından beri makine alanında kendisini göstermiş, çok parlak ve başarılı dönemler yaşamıştır. Makine Sanayimiz, zaman zaman ekonominin lokomotifi olma görevini tarım ve toprak sanayine devretmiş olsa da İlçemizin her zaman, hem istihdam hem de verim açısından son derece önemli bir yapı taşı olmuştur. 

Bugün Turgutlu Makine Sanayisini hak ettiği görkeme ulaştırmak için, İlçemizde sektöre destek sağlayabilecek her Kişi, Kurum ve Kuruluşta müthiş bir sinerji oluştuğunu görmekteyiz. Bu önemli konuda Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürecin en başından beri tüm ekip ve imkânlarımızı seferber etmiş bulunmaktayız. 

İlçemizin, Bölgemizin ve Ülkemizin kalkınması için, ekonominin can damarı üretimi, katma değeri en yüksek noktaya taşıyacak olan bu sektöre Oda olarak destek vermeye her zaman devam edeceğiz.
Sanayicimizin sorunlarını dile getirmek, çözüm yollarını araştırmak ve üyelerimizin bu sektöre kendi çıkarları doğrultusunda yön vermesini sağlamak için elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda yapılan her işin ve emeğin arkasında olacağımızı belirtiyor, hepinizi şahsım ve Kurumum adına bir kez daha saygıyla selamlıyor, toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın konuşması sonrasında Odamız tarafından hazırlatılan Turgutlu’nun tanıtım filmi katılımcılara izletildi.
 
Toplantı Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan’ın konuşmasıyla devam etti. Turan “Kümelenme projesi ile ilgili olarak dönemin Valisi Erdoğan Bektaş’ın himayesinde başladığımız bu yolculukta neden makineci Turgutlu sloganı ile yola çıktık, neden önemli dedik, neden makine kümelenmesi dedik. Günümüzde bölgesel ve kırsal kalkına politikaları yeniden şekillenmeye başlamış ve bununla birlikte yerelin kendine özgü yönleri ön plana çıkmıştır. Bu politikalar dahilinde sürdürülebilir rekabet avantajının sağlanabilmesi için işletmelerin kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kuruluşların iş birliği yapması önem kazanmaktadır. Kümelenme içeren bu kalkınma modeli günümüzün yükselen değeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Turgutlu’da 1920’lerde kurulan demirciler çarşısında tarım aletleri imalatı, torna kalıp işleri ile başlayan makine sanayi 1960’lı yıllara gelindiğinde sanayi makineleri üretimine dönmektedir. Günümüzde ise tarım makineleri ve parçalarının imalatı, gıda sanayi ve ambalaj sanayi parçaları imalatı ile çeşitli metal sanayi parçaları imalatı yapılmaktadır. Turgutlu’da bir çoğu OSB içerisinde olmak üzere makine aksamları ve metal işleme alanında faaliyet gösteren 150’ye yakın firma bulunmaktadır. Buralarda çalışan sayısı ise 2 bini bulmaktadır. Söz konusu firmalardan 55 tanesi ise TURMESAD bünyesinde hizmet göstermektedir. Turgutlu’da makine imalatçılarının büyük çoğunluğu küçük ve orta ölçekli KOBİ niteliğinde olup, değişen ekonomik koşullara ve  teknolojik gelişmelere karşı uyum sağlama yeteneğine sahiptir. Ancak söz konusu yapı pazarlaşma ve kurumsallaşma kabiliyetinin zayıflığı, yetersiz fiziki alt yapı, ARGE ve inovasyon kapasitenin yetersizliği nitelikli çalışma gücü zaaflarını da bünyesinde taşımaktadır. Bu tespitler ışığında inovasyon kavramına odaklanarak kümelenme yaklaşımıyla Turgutlu’da ki makine ve aksanları yoğunlaşmasının rekabet gücünün attırılması ilçe ekonomisi için önem arz etmektedir. 2015 yılında Makineci Turgutlu sloganı ile başlatılan inovasyon temelli kümelenme projesi çerçevesinde kümelenme yaklaşımıyla ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Kümelenme stratejisi ile ilçemizdeki firmalar pazarlama ve ürün geliştirme kapasitelerini arttıracak daha güncel ve gelişmiş teknolojileri kullanacak, inovatik faaliyetleri artacak, yeni işe alanları ve istihdam desteklenmiş olacaktır” dedi. 

Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan’ın yaptığı konuşma sonrasında Dr. Haktan Sevsay tarafından Kümelenme konseptinde Turgutlu Makine kümelenmesi, Hybrid Yazılım Elektronik firma yetkilisi Cömert Aybey tarafından Endüstri 4.0 ve Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası yetkilisi Halil Aksoylu tarafında da Makineci Turgutlu, Makine Kümelenme Stratejileri hakkında sunum yaptılar. Sunumlar sırasında TURMESAD Yönetim Kurulu başkanı Tahsin Koyak, Odamız Yönetim Kurulu üyesi İsmail Ulcay ve Turgutlu Belediye başkanı Turgay Şirin tarafından çeşitli konularda bilgilendirmeler yapıldı.

Toplantı katılımcıların görüş ve önerilerini sunmalarıyla devam etti. Etkinlik sonrasında Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın ve Meclis Başkanı Yavuz Semizler tarafından Manisa valisi Mustafa Hakan Güvençer’e hediye takdim edildi.

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantı sonrasında Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve katılımcılar birlikte ilçedeki makine sanayi üzerine hizmet bazı firmaları ziyaret ettiler.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası