HABERLER  »  Turgutlu SGK İlçe Müdürü Irmak'tan Başkan Aydın'a Ziyaret

Turgutlu SGK İlçe Müdürü Irmak'tan Başkan Aydın'a Ziyaret

24 Kasım 2023 -
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın'ı SGK İlçe Müdürü ziyaret etti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Turgutlu İlçe Müdürü Rıfat Yücel Irmak, TUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ı makamında ziyaret etti.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren SGK İlçe Müdürü Irmak, 2023 yılı kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları açıkladı.,
Müdür Irmak, "Bilindiği üzere Kurum olarak kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında uyguladığımız temel politika başlıklarından biri sosyal güvenlik konularında yapılan rehberlik ve bilgilendirme çalışmalarıdır. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sadece denetim faaliyetleri yürütülmemekte aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı yoğun ve yaygın faaliyetler yürütülmektedir. Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi ya da çalışma gün veya ücretlerinin eksik bildirilmesidir. Yani sigortasız işçi çalıştırma durumunda olduğu gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam olarak değerlendirilmektedir. Kayıt dışı istihdama neden olan birçok etkenden bir tanesi de çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarıdır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kurumun denetim ile temel amacı işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır. Kayıt dışı istihdamın çalışan üzerindeki etkileri olarak; Kayıt dışı çalışan işçinin emekli olma hakkı yoktur. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanılamaz. İşsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar.  Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler. İş kazası ve meslek hastalığı halinde haklardan yararlanamama riskleri çok yüksektir. Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda Kanunların sağladığı korumadan yoksun kalırlar.  İhbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar. Kayıt dışı istihdamın işveren üzerindeki etkileri ise;  Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanır. Bunun sonucunda işyerinin kapanması riski de vardır. Ayrıca bu çalışmalara ait primler
gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir. Bu işyerlerinin yararlanmakta olduğu sigorta prim teşvikleri durdurulur. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamaz. Vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur" dedi.
TUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, SGK İlçe Müdürü Irmak'a nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederken, yapılan bilgilendirmeler konusunda hem işverenlerin hem de çalışanların dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.


Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası