HABERLER  »  Papaz Eriği Coğrafi İşareti ve Marka Çalışması Ortak Protokolü İmzalandı

Papaz Eriği Coğrafi İşareti ve Marka Çalışması Ortak Protokolü İmzalandı

Papaz Eriği Coğrafi İşareti ve Marka Çalışması Ortak Protokolü İmzalandı

       İlçemizde yetişen ve iç piyasa ile dış ülkelere ihraç edilen Dumanlı Papaz Eriğinin tescili için Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası, Turgutlu Ticaret Borsası, Turgutlu Ziraat Odası ve Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği arasında protokol imzalandı.

      Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO) Yönetim Kurulu odasında yapılan protokol imzalama törenine TUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan, Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ve Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmail Kebapçı katıldı.

    Protokol imzalama törenine ayrıca Proje Marka Vekili ve Danışmanı Önder Aydın’da katılarak imza töreninden önce katılımcılara bilgiler verdi.

     Protokol imza töreninde bir açıklama yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, bu protokolü çiftçimize ve ürününe sahip çıkmak adına yapıyoruz dedi. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak misyonumuza hizmet eden bu çalışmanın en kısa sürede tamamlanması için elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız dedi.

      Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın; “İlçemizin başlıca ürünlerinden biri olan ve en kalitelisi yetiştirilen Dumanlı Papaz Eriğinin Turgutlu adına marka tescilini yaparak ilçemiz çiftçisine büyük katkılar sağlamak istiyoruz. Son iki yıldır çiftçimiz bu üründen para kazanamıyor ama bu ürüne sahip çıkmak için patent almak istiyoruz. Diğer ürünlerimiz için de bu çalışmayı yaparak meyvecilikte Turgutlu’muzu bir kalite kenti haline getirmek istiyoruz” dedi.

      Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan ise “Dünya’nın 7 harikası olan bir havzada yaşıyoruz ve bu havzanın ürünlerine kalite belgelerini almamız ve korumamız gerekiyor” dedi.

   Yılmaz Orcan , “İlçemiz tarım arazilerinde Turgutlu Dumanlı Papaz Eriği 14-15 bin dönüm arazide yetiştirilmektedir. Bölgemizde en çok yetişen topraklar bize aittir ve tüketimi en lezzetli Erik bizde yetişmektedir. Rengi, görünümü ve lezzeti bakımından en kaliteli Dumanlı Papaz Eriği Turgutlu’da yetiştirilmektedir. Ürünün çıkması ve pazarlanması süresi en fazla 1 aydır. Bu kadar kaliteli bir ürünün marka tescil çalışmalarının başlatılması bizleri mutlu etmektedir. Gelişen ve değişen teknoloji içerisinde bu ürünümüzü muhafaza ederek özellikle deniz aşırı ülkelerine ihracatını gerçekleştirebiliriz.  Bu ürünümüzün marka tescili ve ihracatı için TOBB’dan da destek sözü aldık. Allah’ın izniyle kısa bir sürede çiftçimizle, halcimizle, ihracatçımızla bu konuyu birleştirerek ilçemize büyük ekonomik katkılar kazandıracağımıza inanıyorum. Bunu bir başlangıç olarak görüyorum ve diğer meyvelerimiz için çalışmalar yapacağımıza inanıyorum” dedi.

      Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol ise yaptığı açıklamada, son 3 yılda olumsuz hava şartlarından dolayı erikte istenen verim alınamamaktadır dedi. Verim alamayan bazı çiftçilerin Erik ağaçlarını sökerek başka ürünlere yöneldiğini belirten Abdullah Şenol; “Turgutlu ovamız çok değişik ürünleri bulunan bir yelpazeye sahip. Erikten çok iyi bir kazancı olan ilçemiz son 3 yıldır Erik’te hüsran yaşamaktadır. Verim düşüklüğü nedeniyle bazı çiftçilerimiz erik bahçelerini bozarak başka ürünlere yönelmektedir. Bu üründe yaşanılan hüsranlara rağmen çiftçilerimize sesleniyorum sakın Erik ağaçlarınızı köklemeyin. İnşallah önümüzdeki yıllar bu ürün para kazandıracaktır” dedi.

      Mersin, Menemen ve Aydın illeriyle Erik ürünü aynı anda pazara girdiği için son 3 yıldır Eriğin para etmediğine dikkat çeken Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmail Kebapçı; “Kaliteyi yakaladıkça, marka olduktan sonra bu ürünün pazarlanmasının artacağına ve para kazanacağımıza inanıyorum. Kalite çok önemli. Kalitede son yıllarda hava şartları nedeniyle büyük sıkıntılar çekiyoruz. Eriğimiz Almanya’ya Türklerin bol yaşadığı yerlere kadar gidiyor. Ancak son yıllarda Almanlarında bu ürüne ilgi gösterdiğini ihracatçılarımızdan öğreniyoruz. Kaliteyi yakaladıkça bu ülke sayımızın artacağına inanıyorum. İlçemiz için hayırlı olsun” dedi.

       Toplantıda yapılan açıklamaların ardından Dumanlı Papaz Eriği Coğrafi İşareti ve Marka Çalışması Protokolü temsilciler tarafından imzalandı



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası