HABERLER  »  ODAMIZ ŞUBAT AYI MECLIS TOPLANTISI YAPILDI

ODAMIZ ŞUBAT AYI MECLIS TOPLANTISI YAPILDI

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı olağan meclis toplantısı pazartesi akşamı Yavuz Semizler Başkanlığında  TUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantı’ nın açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yavuz Semizler ‘Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalardaki düşüş sürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerinden derlenen bilgilere göre kredi kartına taksit sınırlaması getirilmesinin uygulanmaya başladığı 1 Şubat'tan itibaren iki haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamaları 1,5 milyar lira azaldı. Son bir haftalık dönemde ise taksitli kredi kartı harcama tutarı 817 milyon lira azaldı.
Taksitli Kredi kartı harcama tutarındaki azalma, kredi kullanımı hiç etkilememekle beraber aksine, kredi kullanımda artışa yol açtı. Mevduat bankalarının tüketici kredileri, 14 Şubat'ta biten haftada bir önceki haftaya göre yüzde 0,31 artarak 239,3 milyar liraya ve kredi kartı harcama tutarı da yüzde 0,20 artarak 91,6 milyar liraya yükseldi.
Tüketicilerin aşırı borçlanmasını önlemek ve tasarrufu teşvik etmek için hayata geçirilen Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartına taksit sınırlaması getirildi. Buna göre, kredi kartlarıyla mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemezken kuyum ve cep telefonu alışverişlerinde taksit yapılamıyor. Yönetmelik böyle diyor ama aslında olan tek şey komisyonu satıcı yerine tüketiciye ödetmek. Çünkü bankalar zaten bunun önlemini aldılar. Türkiye de en çok gelirin elde edildiği bankacılık sektörü taksit sorununu çözme kalıbı içerisinde kendisine daha çok kaynak sağlayacak yollar bulmaya başladı. Tüketici 24 aya kadar yaptırdığı taksite para ödemezdi. Şimdi ise yönetmelik sayesinde komisyonu satıcı yerine tüketici öder hale geldi. POS tefecilerinin önü kesildi. Çok güzel bir uygulama ancak bu kez bunların karı bankalara yönlendirildi. Bankalar taksit satar hale geldi. 300 liralık alışveriş yapın, bankanızı arayın, belirli ücret karşılığında 12 aya kadar taksit yapıyorlar. Taksit için tüketicilerin düşünmesine gerek kalmadı, bankalar yöntemi zaten buldu.
Serbest piyasa koşullarının olduğu ekonomilerde sektörlerin yüksek kar sağlama hedeflerine kimse karşı çıkamaz, fakat yapılanları halka yanlış yansıtmamak gerekir. İyi bir amaca hizmet etmek için çıkarılan yönetmelik, Bankacılık sektörü için bir fırsat olarak algılanırsa, zaten yüzde 80 nin üzerinde bankalara borcu olan Halkımızın bu uygulamadan daha çok zarar görmesine sebep olur. Bu yüzden süreç çok yakından takip edilmeli, kısa, orta ve uzun vadede sonuçları önceden tespit edilmeli ve gerekli önlemler zamanında alınmalıdır.’ dedi.
Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın ; ‘Değerli Meclis Üyeleri Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2014 yılına hızlı bir başlangıç yaptık, Odamız hizmet binasının elektrik ihtiyacını alternatif enerji kaynağı olan güneşten sağlamak için oluşturduğumuz güneş enerjidir projemizin hazırlıklarını tamamlayarak zafer kalkınma ajansına sunduk, odamıza uzun vadede ekonomik katkı sağlayacak bu proje aynı zamanda enerji verimliliği ve alternatif enerji kaynakları konusunda bölgemizde farkındalık yaratacak bir proje. Zafer kalkınma ajansının proje sonuçlarını haziran ayında açıklamasını bekliyoruz.

Saygıdeğer üyeler; yine girişimciliğin ilçemizde gelişmesi için yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor,8 tekrar düzenlediğimiz girişimcilik kurslarımıza toplamda 240 kişi katıldı ve ilçemizde 30 a yakın girişimcimiz KOSGEB desteleri ile işyerlerini açtılar, yine zafer kalkınma ajansının teknik desteği kapsamında toplamda 90 girişimcimizin mart ayı içerisinde eğitimini tamamlayarak sertifikalarını vereceğiz. Girişimcilik kurslarımıza başvurular başlamış durumda KOSGEB desteklerinden faydalanarak yeni işyeri açmak isteyen girişimcilerimizi Odamıza bekliyoruz.
Değerli Üyeler Odamız üyelerinin ihtiyaçlarını yerinden karşılamak ve hizmet kalitemizi artırmak için çalışmalarımız sürüyor, sigortacı üyelerimizin levhaya kayıt işlemleri Manisa ilinden karşılanmakta idi üyelerimizin işlemlerini yerinden yürütmek için TOBB yaptığımız başvuru kabul edildi ve imzaladığımız protokol ile sigortacılık mesleğinde faaliyet gösteren üyelerimizin levhaya kayıt işlemlerini artık odamızdan yürüteceğiz, bunun yanında DEİK dış ekonomik ilişkiler kurulunun ilçemize temsilciğinin açılması noktasındaki talebimizde DEİK yönetim kurulu tarafından uygun bulundu bu noktada bir personelimizin oryantasyon eğitiminden sonra DEİK temsilciğinide odamıza kavuşturuyoruz. Bu noktada ihracat yapmak isteyen üyelerimize bu noktadan bilgi danışmanlık vermekle birlikte DEİK kanalı ile gelen iş taleplerini üyelerimize ulaştıracağız. Odamızın hizmet kalitesini artırdığımız gibi işlevsel yapısını da güçlendirerek artırıyoruz.
Değerli Üyeler ; Üyelerimizin eğitim talep ve ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz, mesleki eğimler, teknik eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri şeklinde kategorize ettiğimiz eğitimlerimize 2014 yılı içerisinde üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda devam edeceğiz. 2013 yılında gerçekleştirildiğimiz mesleki eğitimlerimizin sertifika törenini geçtiğimiz günlerde Kaymakamımız Sayın Nazmi GÜNLÜ’ nün katılımları ile gerçekleştirildik. Çıkan kanun ve yönetmeliklerle üye ve çalışanlarımızın alması gereken zorunlu eğitim ihtiyaçlarını ve bunun dışındaki eğitim ihtiyaç ve  talepleri karşılamaya devam edeceğiz.
TOBB komisyonları ve Kurulları 10.02.2014 pazartesi tarihinde görev dağılımlarını yaptı. Yapılan seçimlerde Tarım Komisyonu Başkanlığı’na oy birliği ile seçilmiş bulunuyorum. Başkan Yardımcılığı’na Reyhanlı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Sözcü Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan Raportör  Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, Üyeliklere ise Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Acar, Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Gürol Yılmaz, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, Edremit Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A.Tarkan Denizer seçildiler. Odamızı ve ilçemizi TOBB’da en iyi şekilde temsil etmek için çalışacağız. Buradan şahsımı komisyon başkanlığına seçen yönetim kurulu başkanlarına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Komisyonumuz ile beraber Türk Tarım politikalarının oluşması, sorunlara çözüm bulunması ve tarım sektörünün önünü açmak için çalışmalar yapacağız.
Değerli Meclis Üyeleri 30 Mart yerel seçimleri yaklaşıyor partilerimizin Turgutlu İlçesi belediye başkanı ve şehir meclisi adayları netlik kazandı, öncelikle bu göreve talip olan arkadaşların hepsini canı gönülden kutluyor ilçemiz için yapılacak faydalı çalışmalarda Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum, ayrıca şehir meclis üyeliği için aday olan meclis üyemiz Sayın Ekrem BÖLÜKBAŞIOĞLU’ na başarılar diliyorum, Ekrem bey adaylık süreci nedeni ile yönetim kurulumuzdan ayrıldılar meclis üyelikleri devam ediyor, Yeni yönetim Kurulu üyemiz Yunus OGAN; genç ve dinamik bir arkadaşımız yönetim kurulumuza teşrif ettiler. Kendilerine yeni görevinde bir kez daha başarılar diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.’ dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın Meclis üyelerine hitabının ardından Odamızın , Zafer Kalkınma Ajansı 2014 yılı Mali Destek Programı kapsamında Ajansa sunmuş olduğu ‘Enerji Güneştir’ projesinin kısa özetini ve teknik detaylarını Meclis üyelerine aktarmak üzere Oda personeli Halil Aksoylu, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Akademisyenlerinden ayrıca RA Alternatif Enerji Şirketi yetkilileri  Fırat Salmanoğlu ile İlker Ongun kürsüye geldi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi ve gerekliliği ile bilgiler veren yetkililer, Meclis üyelerinin sorularını cevapladı.
Projeyle ilgili bilgilendirme sunumunun ardından  Meclis Başkanı Yavuz Semizler toplantıya katılan tüm Meclis üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası