HABERLER  »  ODAMIZ OCAK AYI MECLIS TOPLANTISI YAPILDI

ODAMIZ OCAK AYI MECLIS TOPLANTISI YAPILDI

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Ocak ayı olağan meclis toplantısı pazartesi akşamı Sabit Altay Başkanlığında  TUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantı’ nın açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Sabit Altay ‘Çok yoğun ve hareketli geçen bir yılın ardından yeni bir yıla başladık. Bu toplantımızda Dünya ve Ülke ekonomimizde geçtiğimiz yıllarda yaşananları ve 2014 yılı için beklentileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Dünya ekonomisi 2012 yılında yüzde 2,6 büyüme gösterdikten sonra 2013 yılına da yüzde 2,8 büyüme beklentisiyle girdi. Ancak gelişmiş ülkelerde toparlanmanın gecikmesi ve özellikle gelişen ülkelerin büyüme performansının yavaşlaması sonucu, dünya ekonomisinde 2013 yılı büyüme oranı yüzde 2,3 düzeyinde kaldı. Büyümenin beklentinin altında kalması dünya ticaretini de olumsuz etkiledi.
2014 yılında dünya ekonomisinde büyümenin yüzde 3 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu öngörü doğrultusunda 2014 yılında büyüme 2012 ve 2013 yıllarına göre daha yüksek olacak.
Dünya ticareti 2012 ve 2013 yıllarını oldukça durağan geçirdi. Gelişmiş ülkelerin ithalatları ile gelişen ülkelerin ihracatları aynı seviyede kaldı. Buna bağlı olarak dünya ticaretindeki büyüme çok sınırlı gerçekleşti. 2014 yılında ise dünya ticaretinde yeniden yüzde 5-6 arasında değer bazında bir büyüme yaşanacağı tahmin ediliyor.
Ülkemizdeki büyük şirketlerin birçoğu 2014 yılı bütçelerini hazırlarken; büyüme hedefleri ile yeni yatırım kararları, stok ve nakit yönetimi ile kullanılacak kur ve faiz seviyelerini baz aldılar.
Bunun sebeplerinden biri ve en önemlisi Ülkemizin orta vadede izlediği ekonomi politikasıdır. 2012 yılında ekonomide dengelenmeye, 2013 yılında kredi notu artışına odaklanan orta vadeli program, 2014 yılında bu kez iç tasarrufların artırılmasını amaçlayacak. Bu sebeple iç piyasa tasarrufları arttırmak için tüketimi yavaşlatacaktır.
Bu bağlamda daha güçlü bir Türkiye ekonomisi için görev ihracatçılarımıza düşecektir. Ben şahsım adına potansiyeli olan her üreticimizin ihracata yönelik yenilikler ve yatırımlar yapmasını tavsiye ediyorum. Tavsiyemi destekleyen en büyük gösterge de Dolar ve Euro nun TL karşısında sürekli artan değeridir. Yapılan analizler sonucu ekonomistler 2014 yılında dolar ortalamasının 2 TL, Euro’ nunda 2.70 TL’nin altına düşmeyeceğini vurguluyorlar. Tasarruf yapma politikası gereği Ülkemizde faiz oranlarının da yükseleceğini varsayarsak, iş adamlarımız tarafından şirketleri adına iyi yönetilecek ihracat yatırımlarının, şirketlerinde büyük sermaye artışlarını sağlayacağını düşünüyorum.
Sürekli büyüyen ve gelişen Turgutlu’muzun Ülke ekonomisindeki değeri her geçen gün daha da artmaktadır. Bu değer artışının yönetimi noktasında Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. 
Bu kaliteli hizmet anlayışı ve düşüncelerin, 2014 yılı boyunca üyelerimiz ve Halkımız için olumlu sonuçlar doğurmasını temenni ediyor, 2014 ün Ülkemiz için hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir yıl olmasını diliyorum.  ’ dedi.
Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın yaptığı konuşmada; ‘Değerli Meclis Üyeleri 2014 yılına esnaf ve sanatkârlar odalarımızın seçimleri ile başladık ilçemizde 13 esnaf odamız seçimlerini tamamlayarak yönetim kurullarını belirlediler demokrasinin gereği olarak üyeler, yöneticilerini belirlediler. Seçimlerde yeniden başkanlığa seçilen oda başkanlarımız olduğu gibi başkanlıkta değişim yaşayan odalarımızda oldu. Tüm seçimlerin ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyor, seçilen başkanlarımızı buradan bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Tüm Odalarımızla önceki yıllarda olduğu gibi birlik içerisinde güçlü bir sivil toplum gücü olacağız. Odalar Konseyini tekrar canlandırarak İlçemizin ve Odalarımızın sorunlarına tek yumruk olarak çözüm bulacak, ilçemizin ekonomik ve sosyal gelişimine birlikte katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Değerli meclis üyelerimiz mart ayında yerel seçimler gerçekleştirilecek tüm partilerimizin büyük şehir ve ilçe belediye başkanı adayları belirlenmiş durumda; yapılacak seçimlerin ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını ve kazanın Turgutlu olması temennisi ile, İlçemizi yönetme talebi ile ortaya çıkan tüm adaylarımızı tebrik ediyor tüm aday olan arkadaşlara başarılar diliyoruz, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak inancımız ve vizyonumuz ilçemize hizmet eden ve gelişimine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımızla ortak hareket ederek kurum olarak üzerimize düşen görevleri ifa etmektir.
    Değerli meclis üyeleri ülkemizde yaşanan siyasi kaosu ve yaşanan olayları iş dünyası olarak hayret içerisinde izliyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Ocak tarihinde yaptığı grup toplantısında askeri yargılama süreçlerinde de yaşanan olumsuzlukları dile getirerek yeniden yargılama sureci ile ilgili çalışma başlattıklarını ifade etmesi bizleri şaşkına çevirdi. Adalet Mülkün temelidir. Hukuk Devleti olarak ülkemizde hak arayışında olan kişilerin güven kaynağı olan adalet mekanizmasının bugün sorgulanıyor olması ülkemiz için vahim bir durumdur. TOBB yönetim kurulu başkanımız Sayın Rifat Hisarcklıoğlu’nunda katıldığı birçok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek geçtiğimiz günlerde yayınladığı ortak deklarasyonunda da belirtildiği gibi etrafı saran yolsuzluk iddiaları ve paralel devlet iddiaları, toplumsal barışı ve istikrarı tehdit etmekte, demokrasiye ve iç barışımıza açık şekilde tehlike oluşturmaktadır. İş dünyası olarak beklentimiz bir an önce toplumsal huzurun ve beraberliğin sağlanmasıdır. Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı hedeflerine odaklanan Türkiye’mizde Meclisimize, siyasi partilerimize, bütün kurumlarımıza ve sivil topluma büyük bir görev düşmektedir. Bu görev, Cumhuriyetimizi güçlendirmek ve demokratik, laik, sosyal hukuk devletini kurumsallaştırmak, gelecek nesillere örnek bir Türkiye bırakmaktır.

Değerli Meclis üyelerimiz 2013 yılı faaliyet raporunda izlediğiniz gibi yoğun bir faaliyet dönemi geçirdik, 2013 yılında mesleki ve kişisel gelişim olmak üzere birçok eğitim çalışması düzenledik. Amacımız üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim çalışmalarımıza devam etmek bu hususta bir araştırma yaparak 2014 yılı eğitim takvimimizi oluşturmak için çalışmalara başladık yine mesleki eğitimlerle sanayicimizin nitelikli eleman ihtiyacına cevap vermeye çalışacağız. Zafer Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Tarımsal kalkınma fonlarından ilçemizin optimum şekilde faydalanması için yoğun bir bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti yürütüyoruz aynı çalışmalarımıza 2104 yılı içerisinde devam edeceğiz. İş gezilerimiz ve fuar gezilerimiz de devam edecek. 2014 yılı içerisinde hizmet çıtasını bir üst noktaya taşıyarak üyelerimize hizmet etmek istiyoruz, üye memnuniyeti olmazsa olmazımız bu noktada müşteri memnuniyet ve şikayet sistemi kurmak ve sistemi belgelendirmek için çalışmalarımız başladı. Artık odamız evrak alır evrak verir değil üyelerimizin sorunlarına el atan çözüme kavuşturan, üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim yapan, gezi düzenleyen, danışmanlık hizmeti veren bir kurum durumundadır.
Yine 2014 yılı içerisinde zafer kalkınma ajansı mali destek programı çerçevesinde kar amaçlı kuruluşlara 400.000 TL kadar destek veren rekabetçi kobi programı ile sivil toplum kuruluşlarına dönük Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programı çerçevesinde 750.000 TL destek vermektedir. Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak alternatif enerji kaynaklarından ilçemizin çok fazla faydalanmadığı düşüncesindeyiz bu nedenle ilçe potansiyelinin araştırılarak raporlanması için çalışma yürüteceğiz. Bununla birlikte Zafer kalkınma ajansının bu hibe programından odamız hizmet binasının güneş enerjisi ile elektrik üretimini sağlayarak enerjisini kendi üretecek bir yapıya kavuşturmayı düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmalar neticesinde net olmamakla birlikte yaklaşık 350.000 TL lik bir maliyetle oluşturulacak proje kapsamında eş finansman ile bu enerji üretimini gerçekleştireceğiz. Kurulacak yapının ekonomik ömrünün 25 yıl olduğunu tespit ettik; yapacağımız harcamayı yaklaşık 3,5 yıl gibi kısa bir surede karşılayacağımızı düşünürsek yaklaşık 21 yıl enerji tasarrufu sağlayacak bir proje olarak odamıza mali açıdan da destek sağlayacağız. Bu proje ile aynı zamanda alternatif enerji üzerine bölgede bir bilinç oluşmasını sağlayacak örnek bir proje olarak gösterileceğiz. 21 Şubat Zafer kalkınma ajansına proje sunmak için son başvuru tarihi, bu tarihe kadar projemizi ajansımıza sunmak için çalışmalarımıza başladık’ dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın Meclis üyelerine hitabının ardından Odamız 2013 yılı faaliyet raporu sunumu Meclis üyelerimize gösterildi.
Faaliyet Raporu sunumunun ardından  Meclis Başkan Yardımcısı Sabit Altay toplantıya katılan tüm Meclis üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası