HABERLER  »  ODAMIZ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISINDA KAYMAKAM UĞUR TURAN I MİSAFİR ETTİ

ODAMIZ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISINDA KAYMAKAM UĞUR TURAN I MİSAFİR ETTİ

26.10.2015 - Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısı pazartesi akşamı Yavuz Semizler Başkanlığı’nda  Odamız Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya Turgutlu Kaymakamı’ı Uğur Turan  misafir olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yavuz Semizle:  “Muharrem ayının ilk günü yani 14 Ekim 2015 hicri yılbaşıdır.  Bu ayın diğer aylar arasında farklı bir yeri var. Muharrem ayının 10. günü (23 Ekim 2015 Cuma) ‘aşure’ gibi önemli bir günü barındırıyor.
Ekim ayını bizler için önemli ve anlamlı kılan başka bir özelliği de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramıdır. Bu yıl da her yıl olduğu gibi Cumhuriyetimizin 92. Yılını büyük bir coşku ile kutlayacağız. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre, 2015 yılının dördüncü çeyreği için beklentilerin işletmelere kullandırılan kredilerde güçlü, tüm bireysel kredi türlerinde de bir miktar sıkılaştırmanın devam edeceği yönünde oluşmuştur.
Bankaların, işletmelere kullandırılan kredilerde ve bireysel kredi türlerinden konut kredilerinde standartları önemli ölçüde sıkılaştırmaya devam ettiği, taşıt kredilerinde standartları temelde aynı bırakırken diğer bireysel kredilerde sınırlı ölçüde gevşettiği görülmektedir. 2015 yılının dördüncü çeyreği için beklentiler işletmelere kullandırılan kredilerde güçlü, tüm bireysel kredi türlerinde de bir miktar sıkılaştırmanın devam edeceği yönündedir.
Kredi talebi açısından bakıldığında, işletmelerin bir önceki çeyrekte değişmeyen kredi talepleri bu çeyrekte ciddi bir azalış göstermiştir. Bireysel kredi türlerinden konut kredilerinde talep artışı bir önceki çeyreğe kıyasla sınırlı oranda yavaşlarken, taşıt ve diğer bireysel kredi türlerinde ise talep artışı hızlanmıştır. 
Bu durum genel olarak siyasi beklentilerin bir sonucudur.  Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 1 Kasım da gerçekleştirilecek seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını ve oluşacak hükümetin etkili bir şekilde ekonomi politikaları üretmesi ve sanayiciyi bu konuda rahatlatması gerektiğini belirtir, hepinizi saygıyla selamlarım” dedi.

Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın ; “Bu hafta Perşembe Günü 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı cumhuriyetimizin 92.yılını coşku ile kutlayacağız. 29 Ekim 1923 Tarihinde Cumhuriyet’ in ilanı ve Milletin kayıtsız şartsız egemenliği kabul edilerek bağımsızlık mücadelesinin ruhu ortaya konmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ‘’ Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir. Yönetim şekli, halkın mukadderatını bizzat ve fiili olarak yönetmesi ilkesine dayanır. Türk Milletinin  öz yapısına ve geleneklerine en uygun yönetim Cumhuriyet yönetimidir’’ diyerek Milletin egemenliğinin esas alındığını ilan etmiştir.
Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bu coşku ile Cumhuriyet bayramımızı şimdiden kutluyor,1 Kasımda yapılacak seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin yaşadığı bu belirsizlik ve kaos ortamından bir an önce kurtularak kalkınma ve büyüme hamlesine devam etmesi ve ekonomi odaklı ,kalkınma odaklı günlerin yeniden dönmesini bekliyoruz.
Geçtiğimiz hafta Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odamız, TOBB’un verdiği yetki ile Türk Loydu tarafından verdiği temel hizmetler bazında denetlendi. Oda akreditasyon sistemi içerisinde yapılan denetim neticesinde Odamızın temel hizmetler bazında akreditasyonunun devamına karar verildi. Bu ne demek; Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa’daki herhangi bir oda ve borsanın verdiği hizmetlerle aynı kalitede hizmet üretiyor demek, beş yıldızlı oda demek bu hususta hizmet kalitemizi artırarak verdiğimiz hizmetleri çeşitlendirerek: üyelerimize, ilçemize, bölgemize ve ülkemize hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu başarılı çalışmaları yönetim kurulumuz siz değerli meclis üyelerimiz ve personelimizle hep beraber gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle emeği geçen personelimize, yönetim kurulumuza ve meclisimize teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.
Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımıza devam ediyoruz geçen ay “İşletmelerde E-Defter, E-Fatura, E-Arşiv Zorunluluğu ve Uygulaması” konulu eğitim semineri gerçekleştirdik. Ortak Seminer eğitmeni Nurettin Karataş tarafından, 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan “E-Defter, E-Fatura- E-Arşiv Zorunluluğu ve Uygulaması” ile ilgili bilgi verdi. 
Odamız tarafından, İŞKUR desteği ve KOSGEB işbirliğiyle düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinden bir tanesi daha başarı ile tamamlandı. Turgutlu’da girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasını ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla 5 Ekim Pazartesi günü başlayan 70 saatlik Uygulamalı Girişimcilik eğitim programı 15 Ekim 2015 tarihinde sona erdi. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerine çok önem veriyoruz; ‘Oda olarak bugüne kadar 14 kez girişimcilik eğitimi düzenledik. Burada eğitimini başarıyla tamamlayan kişilerin iş yerlerini açtıklarında KOSGEB’  in destek programı dahilinde 30 bini hibe 70 bini geri ödemeli olmak üzere toplamda 100 bin lira destek almalarını sağlamaktır. Yeni girişimcilerimizin desteklenmesi ülke ekonomimizin kalkınmasında son derece önemlidir.  İşletmelerin KOSGEB’in hibe ve geri ödemeleri destekleriyle başarılarını arttırmalarını temenni ediyorum’ Yeni Programımız Aralık Ayında yapılacaktır. Eğitime katılmak isteyenler girişimci adaylarının Odamız KOSGEB temsilciliğine başvuruda bulunabilirler.
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle dünyanın en büyük gıda fuarı olan ANUGA Gıda Fuarı’nı ziyaret ettik; Dünyanın en büyük gıda fuarı olan ANUGA , 33. Kez Kölnmesse’ de 10-14 Ekim tarihleri arasında yoğun katılım ile gerçekleşti.  280 bin metrekare alana kurulan  ve  dünyanın 108 ülkesinden toplam 7 bin firmanın katıldığı fuarda, Türkiye  280 firma ile fuarda yerini aldı. Bu yıl Yunanistan’ın partner ülke olduğu fuarı  yaklaşık 160 bin kişi ziyaret etti. 2 yılda bir düzenlenen ANUGA Gıda Fuarına Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası 24 kişilik heyet ile KOSGEB Yurtdışı İş Gezisi desteği kapsamında katıldı. İtalya’dan sonra fuara en güçlü katılımı gösteren Türk gıda firmalarının içerisinde Turgutlu’nun önde gelen gıda firmaları da yer aldığını görmek bizleri sevindirdi. Turgutlu’nun önde gelen gıda firmalarının dünya devi gıda firmalarıyla aynı platformda yer almasının gurur verici.  ‘Türkiye’nin gıda ve tarımda ne kadar önemli bir ülke olduğunu bu fuarda da gördük. Gıda konusunda her sektörden temsilcilerimiz fuarda en iyi şekilde ülkemizi temsil etmektedirler. ANUGA Gıda Fuarı gerek firmaların kendilerini geliştirmeleri gerekse müşteri potansiyellerini arttırmaları için önemli bir fırsat. Üyelerimizin yurtdışında yeni pazar arayışlarına ve yeni teknoloji ve ürünleri yakından takip edebilmeleri açısından bu önemli fırsatları üyelerimize sağlamaya devam edeceğiz’ dedi.
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Oda Meclis üyelerine yönelik olarak düzenlenen bilgilendirme seminerine katıldılar.  Üç gün süren program boyunca Meclis Üyelerine; TOBB’un iştirakleri, Dünya Ekonomisini Etkileyen Küresel Trendler, Merkez Bankası Politikaları, Döviz Kurları, Faiz, Türkiye Ekonomisindeki Dönüşüm, Yerelde  Ekonomi Gündeminin Belirlenmesi, Türk Dış Politikasının Bugünü ve Geleceği, Etkili Yönetim Becerileri, Etkili İletişim Becerileri, Protokol Kuralları, Finansal Eğitim, İşletme Fonksiyonları, Yönetim Fonksiyonları, Şirket Yönetimi Ve Kurumsallaşma, Sosyal Medya Yönetimi gibi konularında eğitimler verildi. Eğitime katılan üyelerimiz verilen eğitimler nedeni ile bizleri memnuniyetlerini aktardılar bir kısım eğitimlerin odamızda üyelerimize de verilmesinin faydalı olacağını aktardılar ,bu hususta çalışmalara başladık,bu eğitimlere katılmayan meclis üyelerimiz ile yine TOBB önümüzdeki günlerde yeni bir organizasyon daha gerçekleştireceğiz. Bu başarılı çalışma nedeni ile TOBB eğitim servisine ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na buradan teşekkürlerimizi iletiyorum.
Her Yıl geleneksel hale gelen okul yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza gönderilen 30 bin liralık ayakkabı ve kıyafet, ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtıldı. Turgutlu ve Ahmetli’deki köy okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrenciler başta olmak üzere 30 farklı okulda eğitim gören yaklaşık 1000 öğrenciye ihtiyacına göre ayakkabı ve kıyafet yardımı yapıldı.  Oda olarak ilçemizin ve ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak her türlü girişimin içerisinde yer almaktayız. Sosyal sorumluluk gereği kurum olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım etmeyi her yıl geleneksel hale getirdik. Bu sene de 1000 öğrenciye yardımda bulunduk. Odamızın imkânları dâhilinde, okul müdürleri ile yaptığımız çalışmalar sonucu belirlenen öğrencilere ihtiyaçlarına göre ayakkabı ve kıyafetlerini ulaştırdık. Yeni eğitim ve öğretim yılının tüm öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
KOSGEB Manisa İl Müdürümüz Sayın Levent Arslan geçtiğimiz hafta içerisinde odamızı ziyaret ettiler. KOSGEB desteklerinde meydana gelen değişiklikler hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki günlerde mevcut değişiklikler konusunda bir bilgilendirme semineri düzenleyeceğiz.
İlçemize İŞKUR ilçe merkezinin kurulması için ısrarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşverenimizin eleman ihtiyaçlarının karşılanması işsizlerimizin işe kavuşması noktasında önemli bir hizmet kurumu olan İŞKUR ilçe müdürlüğünün ilçemize kurulması artık vazgeçilmez bir durumdur. Bu hususta ısrarlı çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. 

Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan ise: “Yaptığınız işi aşkla şevkle yapmanız lazım. Yüreğinizi koymanız lazım yüreğinizi. Gözlere bakmanız lazım, muhabbetle kucaklamanız lazım. Biz birbirimize emanetiz. Aynı takımız, aynı memleketin evlatlarıyız. Bizden, Anamız, babamız, 1926 yılında odamızı kuran güzel insanlar kendisinden sonraki nesiler olarak bizden hizmet bekliyor ama nasıl hizmet? Kaliteli hizmet bekliyor. Güzel hizmet bekliyor. Ben işimizi çok seviyorum. Memleketimizi çok seviyorum. Sizleri de çok seviyorum. Buraya gelirken de aşkla şevkle geldim. Bizi biz yapan mukaddes değerleri unutur muyuz? Bismillah deyip başladığınız meclisler güzel olur. Sohbetler güzel olur. Bismillah deyip başladığınız sofralara şeytan oturmaz. Allah aramıza fitne, fesat husumet sokmasın inşallah. Ben gerçekten sizleri güzel çok seviyorum. Niye çok seviyor bu insan, daha 24 Temmuz’da geldi Turgutlu’ya. Biz dersimizi çalışıyoruz. Benim sizi, sizin bizi sevmenize o kadar çok neden var ki ben saysam sayfalara sığmaz… Sizin dinamizmini kutluyorum. Türkiye için yaptıklarınızı alkışlıyorum. Yeminler olsun ki burada kaldığım müddetçe Kasabanın her rengi devlet olarak biz emanettir.
Adaletle ve merhametle sevgiyle ve saygıyla birlik ve dirlik ruhu içinde hizmet etmek benim boynumun borcudur.
Biz ne kadar sık bir araya gelirsek sizin o muhteşem dinamizminizi, o harikalar yaratabilmenizi, kamunun da acizane kalkınma ajansıyla, Valisiyle, Kaymakamıyla ve diğer bürokratlarıyla o birikimi bir araya getirebilirsek Allah’ın izniyle Kasabamızda çok daha güzel işler yapabiliriz. Arkadaşlar kibir, enaniyet olmasın. Müslümanda kibir ve enaniyet olmaz. Hedeflerimiz var bizim. Biz kendimizle yarışıyoruz.
Benim yaşım 48. 10-15 yıl önce benim çocukluğumda Trabzon lastiğiyle büyüyordum. Trabzon lastiği derede yüzerken kaybolduğunda gözyaşlarıma hakim olamıyordum. Trabzon lastiğini almak benim için meseleydi. Ama Allah’a hamdolsun ki bugün Türkiye’mizde zenginliği sizler biliyorsunuz. O Zenginliğin mimarı başta sizlersiniz. İleri adımlar atan, canını ortaya koyan, tehditlere aldırmayan, güven ve istikrarın sembolü olan, dik duran, delikanlı duran sizin gibi insanlar sayesinde. Yeter mi? Yetmez.
Cumhuriyetin 100.yılında hedeflerimiz bu mu? 2023 yılı Türkiye’sinde basın alemiyle, sanayicisiyle, bürokratıyla; ben de şunu istiyorum bürokrat olarak, bürokrasinin oligarşi olmadığı bir Cumhuriyetin 100.Yılını hayal ediyorum. Vatandaşın ezilmediği, devlet kapısında ezilmediği, horlanmadığı, bugün git yarın gel denilmediği, geleni anası babası gibi bakıldığı bir kamu yönetimi hayal ediyorum.” şeklinde konuştu.

İş değişikliği nedeniyle Ahmet Ay’dan boşalan Meclis Başkan Yardımcılığına yapılan seçim sonucu Okhan Karakol Meclis Başkan Yardımcılığına seçildi.

Meclis üyesi Ahmet Ay’ a bugüne kadar odamıza verdiği hizmetler anısına plaket takdim edildi.

Olağan meclis toplantımızın gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Meclis Başkanı Yavuz Semizler, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan’a ve Meclis Üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası