HABERLER  »  ODAMIZ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ODAMIZ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

 

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı olağan meclis toplantısı pazartesi gecesi TUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclis Başkanı Yavuz Semizler başkanlığındaki toplantıya  Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş  misafir olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yavuz Semizler, ‘Tüm Dünyada, ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergesi sağlık ve eğitim sektöründeki endekslere göre belirlenmektedir. Bu sebeple, devletler bu iki sektöre çok büyük yatırımlar yapmak ve vatandaşların refahı için sürekli gelişim kaydetmelidirler.

Ülkemizde sağlık sektörü sürekli gelişen ve büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Sektör 07.05.1987 tarih ve 3359 sayılı sağlık hizmetleri temel kanununa ek olarak 27.03.2002 tarih ve 24708 sayılı Özel Hastaneler Yönetmeliği kapsamında hizmet vermektedir. Her ne kadar sektörün altyapısı sağlam temellere dayanmasa da yıllar içinde yapılan çalışmalar ve yatırımlar olumlu sonuçlar doğurmuş, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti devam etmiştir. Sağlık her şeyden daha önemli olduğu için, sektörden beklenti hiç bitmeyecek ve olumsuzlukların giderilmesi için sürekli düzenlemeler gerekecektir. Bunlardan birisi de 12 Ekim de resmi gazetede yayımlanan “Özel sağlık kuruluşlarının aldığı fark ücretinin üst limitinin yüzde 90’dan 200’e çıkarılması sorunudur.” SGK son 7-8 yıldır özel hastanelere ödediği fiyatlara ciddi bir zam yapmamasına rağmen bu zamana kadar vatandaşın ödediği ilave ücretler 4 kere arttı. 2008'den itibaren Bakanlar Kurulu ilk önce fark ücretlerini yüzde 30 olarak belirledi. Bu daha sonra yüzde 70'e ve yüzde 90'a çıkarıldı. Şimdi ise yüzde 200 olarak resmiyet kazanmış durumdadır. Sağlık sektöründe büyük bir reform etkisi yaratan ve vatandaşın Devlet hastanelerinde yaşadığı yoğunluğu büyük oranlarda azaltan, özel hastanelerden yararlanabilme avantajı, her geçen gün etkisini azaltmaktadır. Konunun hassasiyetle araştırılıp bu yüzde oranlarının makul seviyelere çekilmesi her vatandaşımızın ortak talebi haline gelmiştir. İlçemiz, sağlık sektöründe 300 yataklı modern bir devlet hastanesini Halkımız hizmetine kazandırmıştır. Hastanemiz açıldığı günden beri bir takım eksikliklere rağmen, başarılı hizmetler gerçekleştirmiştir. Bu başarı, hastanemizin mevcut potansiyeli etkili bir şekilde kullanıldığı ve eksiklikler giderildiği takdirde çok daha üst seviyelere ulaşabilecektir. Bu bağlamda hastanemizde bulunan 300 m2 lik fiziki düzenlemesi yapılmış anjiyo ünitesine, 1 adet anjiyo cihazı ve personel desteği verilmesi çok yerinde ve faydalı bir hizmet olacaktır. Sayın vekilimiz Muzaffer YURTTAŞ’ ın bu konuyla ilgilenerek, en kısa sürede çözüm bulacağına ve bu önemli eksikliği gidereceğine inanıyoruz.

Ülkelerin en önemli gelişmişlik göstergelerinden biri olan eğitim sektöründe ise çalışmalar, sağlık sektörüne oranla daha etkisiz ve daha büyük sorunlarla ilerlemektedir. Özellikle 11.04.2012 de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sistemi, başta ilköğretim de olmak üzere büyük problemler doğurmuştur. 60-66 aylık çocukların 1. Sınıfa başlamasını öngören sistem, altyapısı oluşmadan ve pilot uygulama yapılmadan yürürlük kazanmış, bu sebeple, 1. Sınıf öğrencilerinin yüzde 44 ünün uygun olmayan şartlarda eğitim alması, yüzde 82 sinin okuma-yazmaya üst yaş gruplarıyla aynı zamanda geçememesi gibi problemlere yol açmıştır. Yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmenin bulunduğu Ülkemizde genel bütçeden eğitime ayrılan payın çok düşük seviyelerde olması ise, eğitim sektörünün bir diğer önemli sorunudur. Her seviyede okullaşma oranının arttırılmasının ivedilikle gerektiği ülkemizde, okul sayılarımız yetersiz kalmaktadır. 4+4 sistemi ile birlikte 50.000 sınıf öğretmeni norm fazlası oldu. Eğitime vurulan en büyük darbelerden biri de bu sınıf öğretmenlerinin Türkçe, Fen, Matematik, Tarih, Din ve Beden eğitimi gibi kendi branşlarının dışında derslere girmelerine izin verildi. Kendi branşları dışında derslere giren öğretmenler, öğrencilerimize ne kadar faydalı olabilirler? 20 yıl sınıf öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmeni, matematik öğretmeni olarak atandığında siz kendi çocuğunuzu bu okula gönderir miydiniz? Eğitim sektöründeki bu sorunların en kısa sürede giderilmesi ve reform niteliğinde düzenlemelerle, eğitim sistemimizin bir an önce ayağa kaldırılması gerekmektedir.

Ülkemizde Ekim ayı içerisinde gündemde yaşanan en büyük sorunlardan birisine daha değinmek istiyorum. Bu sorun tarım alanında faaliyet gösteren üreticilerimizin düşük fiyatlardan dolayı yaşamış olduğu zararlardır. Hasat mevsiminde, özellikle Eylül ayında tarım üretici fiyatlarının yüzde 2,78 azalması, çiftçimizi büyük zararlara uğratmıştır. Konuyla ilgili çiftçimizi korumak adına teşviklerin çıkarılması, uygun kredi imkânlarının hazırlanması ve üretici fiyatlarının sübvanse edilmesi gerekmektedir.

Bu temenniler doğrultusunda yarın kutlayacağımız, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın, Ülkemiz ve Milletimiz için barış, huzur ve güven ortamının gelişmesine katkı sağlayacağı, özgürlük ve bağımsızlığımızın vurgulanacağı sevinç ve mutluluk dolu bir bayram olmasını diliyorum. 29 Ekim 1923 de kurulan Ülkemizi tüm Dünyada hür ve bağımsız kılan Cumhuriyetimizin 90. Yılında, başta Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını, Cumhuriyetin kuruluşuna giden süreçte seve seve canlarını veren aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum’ dedi.

Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın yaptığı konuşmada: Geride bıraktığımız bu ayda mübarek kurban bayramını iştirak etmiş bulunmaktayız. Sizlerin ve tüm İslam âleminin geçmiş kurban bayramını kutlar, hepimiz için kestiğimiz kurbanların hayırlara vesile olmasını dilerim.

Baharın son demlerinin yaşandığı Ekim ayı, Odamız için en hareketli geçen aylardan biri oldu. Bu ay içerisinde Odamızda çok değerli birçok Kurum ve Kuruluşun üst düzey temsilcilerini ağırlama ve onları Odamız adına ziyaret etme fırsatı bulduk.

TUTSO Yönetim Kurulu olarak, Mülki İdare Amirler Kararnamesiyle Sivas Vali Yardımcılığından Ahmetli Kaymakamlığına atanan Necmi Akman’ ı makamında ziyaret ettik. Ahmetli’de faaliyet gösteren, Odamıza kayıtlı toplamda 135 işletme mevcuttur. Bu da demek oluyor ki Ahmetli de bizim ayrılmaz bir parçamızdır. Bu güne kadar verdiğimiz eğitimlerde, yardım desteklerinde, sosyo-kültürel faaliyetlerde her iki güzide ilçemizin gelişmesi için faaliyetlerde bulunduk. Bundan sonra ki dönemde de bu desteklerimizi karşılıklı bilgi alış verişiyle devam ettireceğimizi kendilerine ilettik.

Turgutlu’da hizmet veren icra servisinin merkeze çekilmesi ve Turgutlu’da verilen hizmetin durdurulması üzerine Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Murat SAYGI’ yı, Bakkallar Odası Başkanı Ali Ergüleç ve Elektrikçiler Odası Başkanı Sabri Toker’den oluşan bir heyetle ziyaret ettik. İcra servisimizin en kısa sürede yeniden ilçemizde faaliyete geçeceğinin sözünü aldık. Çünkü bizim için en iyi hizmet yerinden verilen hizmettir.

Bölgemizin en saygın ve en önemli kuruluşlarından biri olan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, bu ay ki Yönetim Kurulu toplantısını Odamız ev sahipliğinde Turgutlu’da gerçekleştirdi. Birlik üyesi olan Turgutlu’da faaliyet gösteren sanayicilerimize ihracatla ilgili her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ve bunun için birlik genel sekreterliğinin Turgutlu’lu sanayicilere büyük önem verdiklerini söylediler.

Göreve geldiğimiz günden bugüne amacımız, üyelerimizin hizmeti ve bilgiyi yerinden edinmesidir. Bunun için ilgili kurum ve kuruluş yetkilileriyle sürekli temas halinde bulunmaktayız.

11.06.2013 tarih ve 28674 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak uygulamaya başlanan; “Saat 22.00 ile 06.00 saatleri arasında alkollü içecek satış yasağı uygulaması” denetimiyle ilgili üyelerimizden gelen talep ve şikâyetlerin değerlendirilmesi ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla toplantı düzenledik. Üyelerin talep ve şikâyetlerini toplantı değerlendirme raporu olarak gerekli mercilere ilettik.

Manisa Valiliğince başlatılan ”Kardeş Okul-Kardeş Kurum Projesi” kapsamında destek verdiğimiz Kardeş Okulumuz İhsan Erturgut İlkokulu Müdürü ve İdari kadrosu Odamızı ziyaret ederek Teşekkür plaketi takdim ettiler. Kendilerine şahsım ve Odamız adına bir kez daha teşekkür ediyorum.

Kaymakam Nazmi Günlü başkanlığında bir araya gelen Turgutlu'daki Odamız ve Ticaret Borsası ile meslek odalarının başkanları, yaşam standardının yükseltilmesini hedefleyen "Hijyen Eğitimi Yönetmeliği" kapsamında "Eğitimde İşbirliği" protokolü imzaladık. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilecek eğitimlere; 26 farklı sektörde hizmet veren iş yeri sahipleri ve çalışanları katılacak. Benzer bir protokolü önümüzdeki günlerde halk eğitim merkezimizle de imzalayarak ilçemizdeki tüm örgün mesleki eğitim merkezlerimizle işbirliği içerisinde üyelerimizin tehlikeli ağır işler yönetmeliği, hijyen yönetmeliği kapsamında ihtiyaç duydukları eğimlerin açılmasını sağlayacağız. Aldığımız yönetim kurulu kararı ile bu eğitime katılan katılımcıların eğitim bedellerinin % 25 ini oda bütçesinden finanse edeceğiz.

Yine ilçemizin tanıtımı noktasında KOSGEB projemiz kapsamında ilçemizin tanıtım cd’si hazırlıyoruz kısa bir süre içerisinde ilçemizin tanıtımını içeren Türkçe İngilizce cd hazır olacak, yine aynı proje kapsamında önümüzdeki aylarda Hollanda da Rotterdam ticaret ve sanayi odası ile kardeş oda protokolü imzalayacağız, bir liman kenti olan Hollanda’nın Rotterdam şehri ile imzalayacağımız bu protokol ile kardeş odamız bizlerin Avrupa’ya açılan kapısı olacak.

Odamız tarafından her yıl hazırlanan ilçemizin tüm kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma raporlarını ve ilçemizin yıllık ekonomik istatistiklerinin yayınladığı Turgutlu iktisadi durum raporumuzu hazırlıyoruz kasım ayı içerisinde basımını yaparak dağıtımını sağlayacağız.

Değerli üyeler yine ilçemizin alternatif enerji kaynaklarının daha verimli ve etkin kullanımı konusunda geçtiğimiz günlerde Ege üniversitesi güneş enstitüsü ile temas kurduk önümüzdeki günlerde ilçemizin güneş, rüzgâr, jeotermal enerji potansiyellerinin ortaya konulması ve etkin kullanımının yolunu açacak bir çalışma yapmayı planlıyoruz.

Yarın kutlayacağımız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının, tüm ülkede coşku ve mutlulukla geçmesini temenni ediyor, barış ve sevgi ortamının Ülkemizde ilelebet korunmasını diliyorum’ dedi.

Odamızın ekim ayı Meclis toplantısına katılan Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa ile ilgili mevcut durum ve yapılması planlanan projeler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin sorularını cevaplandıran Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş’ın ardından Meclis Başkanı Yavuz Semizler toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası