HABERLER  »  ODAMIZ ARALIK AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ODAMIZ ARALIK AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

26.12.2016 - Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Aralık ayı olağan meclis toplantısı Pazartesi akşamı Yavuz Semizler Başkanlığı’nda Odamız Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Yavuz Semizler:  “2016 yılının son günlerini yaşamaktayız. Tüm Dünya Ülkelerinde olduğu gibi Ülkemizde de bu yıl çok zorlu geçti. Ekonomik sıkıntılar, komşu ülkelerimizde yaşanan ve zaman zaman bizi de içine alan siyasi sorunlar, ve en acısı da terör olayları çok canımızı yaktı. Bu zorlu ve acı günlerin yeni yılda artık yaşanmaması en büyük temennimiz. 

Ülkemiz ekonomisi 2016 yılında büyük yaralar almıştır, ithalata bağlı üretim ve ticaretimiz bu büyümeyi somut anlamda ekonomide daralma olarak hissettirmiştir. Bununla birlikte en ağır yara piyasalardaki nakit sıkıntısı olmuştur. Sanayici, çiftçi, işçi memur toplumun her kesimi nakit sorunu yüzünden banka kredilerine yönelmiş ve yüksek faiz oranlarından kredilendirmeler yapılmıştır. Tüm bunların üzerine yılın son çeyreğinde yaşadığımız ve yaşamaya da devam ettiğimiz döviz kuru artışı 2016 yılını ekonomik anlamda tam bir darboğaza sokmuştur.
Her yıl olduğu gibi 2017 yılına da büyük beklentiler ve umutlarla gireceğiz. Başta sağlık olmak üzere, barış ortamının egemen olduğu bir Dünya, ekonomik sorunların aşıldığı bir toplum ve mutlu insanların olduğu bir Türkiye özleminin 2017 da gerçekleşmesi umuduyla sizlerin, tüm üyelerimizin ve Halkımızın yeni yılını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.” dedi.

Ardından Meclis gündemindeki maddelerin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısında 2017 yılı bütçesinin 1 milyon 450 olarak belirlenmesi meclis üyelerinin oylaması ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın; “  Sayın Başkan Değerli Meclis Üyeleri Saygıdeğer Basın Mensupları Odamız Aralık ayı meclis toplantısına hoş geldiniz, sizleri şahsım ve yönetim kurulum adına saygı ile selamlıyorum, 2016 yılı zor ekonomik koşulların ve     artan terör olaylarının  hain darbe  girişimin yaşandığı ülkemiz için çok zor bir yıl oldu, şehitlerimizi buradan bir kez daha rahmetle anıyor yaralılarımıza acil şifa diliyorum, iş dünyası olarak bizlere düşen bundan sonra daha fazla çalışmak üretmek istihdam yaratmak. 

NEFES KREDİSİ

Değerli meclis üyeleri bildiğiniz gibi TOBB öncülüğünde nefes kredisi adı altında bir kredi  çalışmasına başladık , yıllık % 9.9 aylık % 0.82.5 faizle üyelerimize kredi imkanı yarattık , oda bütçemizdeki mevduatımızın tamamını üyelerimizin menfaati doğrultusunda üyelerimiz kredi kullanımı için bloke ettik. Yatırdığımız miktarın 10 katı kadar bir kredi hacmi yarattık artık üyelerimizden aldığımız aidatları üyelerimizin kredi ihtiyaçları için kullandırmaya başladık. Bu çalışmadaki   temel amacımız üyelerimizin bankalardaki kredi almaları anındaki kredi faiz oranları çok yüksekti  bunu aşağı çekmek için büyük bir girişime imza attık 365 oda ve borsamızla beraber hareket ederek Türkiye genelinde yaklaşık 80.000 kombimizin kredi ihtiyacını karşılayacağız. Bu konuda   bizlerle işbirliği yapan Denizbank ve Ziraat bankasına ayrıca teşekkür ederiz. Bu çalışmanın sonucu diğer bankalarda Kobi bankacılığında uyguladıkları kredi faiz oranlarını aşağı doğru çekmeye başladılar bugüne kadar Turgutlu ve Ahmetli ilçemizde 55 kredi başvurusu yapılmış 35 Kullandırılmış bu hususta bir son başvuru tarihi olmayıp kaynak bittiğinde kredi kullanımı sona erecektir.

KOSGEB KREDİSİ

Bildiğiniz gibi KOSGEB 0 faizli kredi için geçtiğimiz günlerde bir kredi açıkladı çok yoğun bir talebin yaşandığı bu kredide bütçe kısıtlaması nedeni ile maalesef ki çok fazla üyemiz faydalanamadı Kosgeb sinerji  odağımız yoğun talebi karşılamak için bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerini yoğun bir şekilde yürüttü ayrıca Manisa Kosgeb hizmet merkez müdürlüğüne destek oldu. Bu hususta 2017 yılı içerisinde Kosgebin kredi kullanımı için yeni bir çalışma yapacağı bilgisi bizlere ulaştı.

MİLLETVEKİLLERİ İLE TOPLANTI

Değerli üyeler her  zaman olduğu gibi üyelerimizin menfaatlerini korumak ,ilçemizin sorunlarını çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz, geçtiğimiz günlerde Ankara’daki toplantıya Meclis Başkanımız sayın Yavuz SEMİZLER ve genel sekreterimiz ile birlikte katıldık toplantıda Manisa milletvekillerimiz ile bir araya geldik ve üyelerimizin ve bölgemizin sorunlarını kendilerine ilettik ;  sit alanı ilan edilen tarım alanlarındaki çiftçilerimizin ÇKS kaydı alamaması nedeni ile mağdur olduğunu Salihli, Ahmetli, Saruhanlı bölgesinde yaklaşık 80 bin dönüm arazideki çiftçinin mutlak surette mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledik, Turgutlu’nun acil ihtiyacı olan araç muayene istasyonun kurulması için milletvekillerimizden destek istedik, Toprak Sanayi sektöründeki üyelerimizin soma kömür işletmelerinden toplam kapasitelerinin ancak % 30 oranında kömür tahsisi alabildiklerini geri kalan kömür ihtiyaçlarını ancak ithal kömür alarak giderdiklerini bununda milli ekonomimize zarar verdiğini ifade ederek sektörün bu husustaki sorununu dile getirerek çözüm istedik, Ayrıca pamuğun ekonomimiz ve ege bölgesi için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek tarım sektörüne ziraat bankasının kredi limitlerinin artırılarak üreticinin özel bankalardan kurtarılmasını istedik.

EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU KARARLARI

Yine TOBB ve bakanlık nezdinde yaptığımız girişimler ve talepler doğrultusunda son açıklanan Ekonomik koordinasyon kurulu kararlarında sevindirici gelişmeler var bunları sizlerle paylaşmak 

1-Yatırımları destek için yatırım indirimi yeniden gelsin bu husus çok önemli dedik
Ne Çıktı
İmalata yönelik yatırım harcamaları için kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak
Teşvikin tamamını, diğer kazançlara uygulama imkânı da getirilecek, Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi geldi 
2-Üyelerimiz finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşıyordu bunu dile getirdik
Fabrika binasını teminat verebilirken içindeki değeri çok daha yüksek olan makinesini teminat veremiyordu
Ne Çıktı
Taşınır Rehni Kanunu hayata geçti. Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe giriyor
Üyelerimiz artık her türlü taşınırını teminat olarak verilecek
Fikri ve sınai mülkiyete konu haklar, Hammadde, Hayvan, kazanç ve iratlar, lisans ve ruhsatlar, Kira gelirleri, Kiracılık hakkı, Makine ve teçhizat, araç, ekipman, alet, iş makinaları, elektronik haberleşme cihazları, Sarf malzemesi, Stoklar, Tarımsal ürün, Ticaret unvanı ve/veya işletme adı, Ticari işletme veya esnaf işletmesi, Ticari plaka ve ticari hat, Ticari proje, Vagon, vb. 
3-SGK prim ödemeleri ertelensin dedik 
Ne Çıktı
Aralık 2016 ve Ocak-Şubat 2017 aylarında ödenmesi gereken SGK primleri faizsiz olarak Ekim-Kasım-Aralık 2017’ye ötelenecek 
Evet değerli üyeler her platformda iş dünyamızın sorunlarını taşıyor, siz değerli meclis üyelerimizin de desteği ve görüşleri doğrultusunda sorunları çözmeye çalışıyoruz.

BÜTÇE

Sizlere bu mecliste bütçemizi sunuyoruz 2017 yılı bütçemizi 1.450.000. tl gelir 1.450.000 gider bütçesi olmak üzere denk bütçe olarak hazırladık 2017 Yılı içerisinde yine üyelerimizin durumunu göz önünde bulundurarak hizmet ücretlerinde artış yapamadık faaliyet belgesi oda kayıt belgesi v.b evraklardan ücret almıyoruz yine üye aidatlarında artış öngörmedik  yıllık aidat tarifemiz 2106 yılı ile aynı olacak  ticaret sicil hizmetlerindeki hizmet ücretlerini düşürdük.
 
Bir önemli gelişmede ticaret sicil hizmetlerimizde artık ticaret sicil hizmetlerinde noteri aradan kaldırıyoruz işlemler 2017 ocak ayından itibaren şirket kuruluşu ,hisse devri vb işlemler noter olmaksızın ticaret sicil memurluklarımızdan yürüyecek ,üyelerimizden en çok şikayeti harçlarla ilgili alıyorduk her platformda bu husus dile getirdik tahsilat yetkisi istedik ve sonunda artık üyelerimiz ticaret sicil işlemlerinden doğan harç ve ticaret sicil gazetesi bedellerini odamıza ödeyecekler bu uygulamaya 1 ocak tarihi itibari ile geçiyoruz. artık üyelerimiz işlemle için vergi dairesine gitmek bankaya gitmek zorunda kalmayacaklar.

Yeni bütçemizin kurumumuza ve üyelerimize hayırlı olmasını 2017 yılının üyelerimiz için sağlık mutluluk ve bol kazançla geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Veysel Kuşoğlu kardeşimiz Firdevs Gürel ilköğretim okulumuzun kamera ihtiyacı olduğunu bizlere ilettiler sorunun çözümü için çalışıyoruz ,ticaret borsamız ile beraber bu ihtiyacı 2017 yılı içerisinde gidermeye çalışacağız kendilerine buradan teşekkür ederiz.

Meclis Başkanı Yavuz Semizler toplantıya katılan tüm Meclis teşekkür ederek toplantıya son verdi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası