HABERLER  »  MANİSA ODA VE BORSALAR İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

MANİSA ODA VE BORSALAR İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

11.11.2015 -  Oda ve Borsa Başkanları istişare toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslendi;

‘MANİSA’YA BAKANLIK İSTİYORUZ’


Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Manisa İli Oda ve Borsa Başkanları İstişare Toplantısına yeni kurulacak hükümette Manisa’ya bakanlık verilmesi talebi damga vurdu. Oda ve Borsa Başkanları ortak bir karar alarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yeni kurulacak hükümette bir bakanlığın Manisa’ya verilmesi talebinde bulundular.  Oda ve Borsa Başkanları, Türkiye’nin en verimli  havzası olan Gediz ovasının bulunduğu Manisa’ya verilecek bakanlığın  Tarım Bakanlığı olmasının gerektiğini belirtiler.

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı Manisa merkez ve ilçelerde yer alan  8 Ticaret ve Sanayi Odası ile 5 borsanın Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterlerin katıldığı Manisa İli Oda ve Borsa Başkanları istişare toplantısı Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binasında gerçekleşti. 

‘Başbakanımız Manisa’yı unutmasın’

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen,  Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın divan başkanlığını yaptığı istişare toplantısında Oda ve Borsa Başkanları Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslendi. Oda ve Borsa Başkanları yeni kurulacak kabinede Manisa’nın unutulmaması gerektiğini belirterek, ‘Manisa’ya Bakanlık İstiyoruz’ dediler. Oda ve Borsa Başkanları, Türkiye’nin en verimli havzası olan Gediz ovasının  bulunduğu Manisa’ya düşünülmesi gereken Bakanlığın, Tarım Bakanlığı olması gerektiğini açıkladılar. Geçmiş yıllara bakıldığında Manisa bazı kabinelerde iki bakanla temsil edildiğini hatırlatan oda ve borsa başkanları son yıllarda Manisa’nın kabinede bakanının olmadığını dikkat çekerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu çağrıya kulak vermesini istediler.

1 Kasım seçimlerinin değerlendirilmesinin yapıldığı ve yeni oluşacak hükümete iletilecek sorunların görüşüldü toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, ‘Bilindiği üzere 1 Kasım’da ülkemizde seçimler yapıldı. Milletimiz bir tercihte bulundu. Arada  geçen 5-6 ay gibi belirsiz bir süreç yaşadık. Sonuç olarak 13 yıldır iktidarda olan parti, yeniden 4 yıllığına göreve  geldi.  İktidara gelen partinin de ülkedeki iki kişiden bir kişinin oyunu alarak geldiğini görüyoruz. Bizlerde oda ve borsa başkanları olarak İlimizdeki hem ticareti, hem sanayiyi üst seviyelere taşımakla mükellefiz. Dolayısıyla önümüzdeki günleri çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle seçimlerin Manisa’mıza, ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim. Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği hedeflere baktığımızda 2023 hedefleri. Böyle giderse, eğer böyle 4 yıllık süreç içerisinde, herkesi kucaklarlarsa tahmin ederim ki 2023 hedeflerine doğru gidilecek. Bizlerde iş dünyasının başındaki kişiler olarak planlamamızı buna göre yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin Gayri safi milli hasılamıza 400-500 milyar dolar eklememiz gerekiyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar ihracat bulunuyor. Bu rakam gerçekleşir mi? Gerçekleşir. Manisa farklı biçimde şekilleniyor. Çok kısa zamanda Çandarlı Limanı devreye girecek. Yine Soma’da bir Lojistik üssü planlanıyor. Akhisar’da Zeytin OSB, Salihli ve Turgutlu OSB büyüyor. Manisa OSB ülkemizin göz bebeği. Yine Kula’da da bir Serbest Bölge planlanıyor. Bu süreçten sonra yapmamız gerekenler antrepolar , yada buna  benzer  yerleri planlamamız lazım’ dedi.

Manisa’nın sorunlarını birlikte aktaralım

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, hükümetin kurulmasının ardından vakit kaybetmeden hep birlikte Ankara’ya gidilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Başkan Erbil sözlerine şöyle devam etti;  ‘Yeni kabine oluştuktan sonra bir araya gelip sorunlarımızı bir dosya haline getirip öncelikle Manisa Milletvekillerimizi, ilgili Bakanları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret edelim. Bununla beraber  Zafer Kalkınma Ajansı’nın Yönetim Kurulu’nda Oda ve borsalarımız adına Manisa’yı temsil ediyorum.  Toplantılarda şunu görüyorum. TR33 Bölgesinde yer alan Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar’ın Ajans desteklerinden bizlerden daha fazla faydalandığını üzülerek görüyorum.  Zafer Kalkınma Ajansı’nda üzerime düşen bir görev olursa paylaşalım. Buradan istekleriniz veya projeleriniz varsa, benim yapabileceğim bir katkı olursa, her zaman üzerime düşen görevi yapmaya hazır olduğumu bilmenizi istiyorum. Bir kez daha toplantımıza zaman ayırıp katıldığınız için teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, 7 Haziran’dan sonra 5 ay gibi bir süre geçti. Bu süreçte hükümetin kurulamamasından dolayı ciddi sıkıntılar yaşadık. Bugün gelinen noktaya baktığımızda, evet iş dünyası olarak tek başına iktidarın olmasını istiyorduk. Bu iktidarın da ekonomimize ve ülkemize daha iyi olacağını da vatandaşlarımız karar verdi. Ve sandıktan bir parti tek başına iktidar olarak çıktı. Bundan sonra tekrar ekonomiye dönmemiz gerekiyor. Yapısal reformların bir an önce öne geçmesi ve bu konudaki lobi çalışmalarımızı yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Hedef 2023. Dünya’nın en büyük 10 ekonomi arasındaki yerimizi almayı hedefliyoruz. 500 milyar dolar ihracatı yakalayacağız. Ama bugünkü şartlara baktığımız da yüzde 3.5, 4 büyümelerle bu rakamı yakalayamayız. Gerçekleri görmemiz gerekiyor. Müteşebbisimiz çok çalışkan, yatırımcı. Ama ne olursa olsun devletimizin desteği lazım’ dedi.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap’tan asgari ücret eleştirisi

 Ocak ayından itibaren asgari ücretin 1.300 TL olacağını dikkat çeken Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, ‘Düne kadar hepimiz karşıdan baktık. Partilerin vaatlerini seçim öncesi dinledik. 1.300 TL asgari ücret. Evet asgari ücret bu rakam olsun. Ama sen dünyada en fazla istihdam üzerinden vergi alırsan, bugün bir iş yerine 1.456 lira maliyeti olan rakam 1.956 liraya gelirse bu sıkışık piyasalardan bu maliyetleri nereye yansıtacaksınız. Şimdi  1 Ocak 2016 yılından itibaren yasa çıkıyor. 1.300 TL asgari ücret olacak. Şimdi yüzde 30 artışın sonunda işten çıkarmalar mı başlayacak, yoksa kayıt dışı istihdam mı başlayacak? Bunları yeni oluşacak kabine de yer alacak bakanlarımıza, milletvekillerimize anlatmamız lazım. Çünkü şuan ki ekonomik ve piyasaların zorluğunda, rekabetin hat safhada ve acımasız olduğu bir yerde bu rakamlarla rekabet etmemiz çok zor olacak’ diye konuştu.

Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Orcan, Adnan bey ve Sadık beyin değindikleri konulara katıldığını ifade ederek, ‘Seçim sonuçlarının ülkemizin birlik, dirlik ve beraberliği acısında çok önemli olduğunu ve seçim öncesi kurulamayan hükümetlerden sıkıntı yaşadığımız bir ortamdan, muhatap olunacak bir hükümetin oluşmasından çok mutlu olduğumuzu söylemek isterim. Bir an önce herkesi kucaklayan bir hükümetin kurularak, sorunlarımıza çözüm bulunacağını düşünüyorum. Bu toplantıların birlik ve beraberliğimiz açısından çok faydalı  olduğunu düşünüyorum. Ankara’ya sorunlarımızı birlikte götürmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda borsamız adına her zaman desteğe hazır olunduğumuzun bilinmesini isterim’ dedi.

Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, sofralık zeytinde primin olmadığını dikkat çekerek, sofralık zeytine prim verilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti. Toplantıda son sözü alan Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şenol Ürgüp, Akhisar TSO’nun Zeytin İhtisas Bölgesinde prina tesisi kurmayı planladıklarını, ancak bu konuda çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Bu konuda da gerekli çalışmaların yapılmasını sözlerine ekleyen Başkan Ürgüp, ‘Akhisar’ın bir diğer sorununun ise çevre bakanlığının zeytin salamura işletmelerinde ve zeytin yağı sıkım tesislerinde ortaya çıkan kara su ile birlikte bunların çevreye olumsuz etkisi olan ‘KU’ değerleri. Bu konuda Akhisarlı işletme sahipleri taşın altına elini koymaya hazırlar. Ancak Çevre Bakanlığının elinde bir arıtma tesisi modeli bulunmuyor. Bu konu bizler için çok önemli bir konu. Bunu da gündeme taşımalıyız. Bir de sektörel bazda yatırım teşvikleri ile ilgili bilgileri üyelerimizin daha rahat ulaşabileceği ve daha iyi anlayacağı bir formatta yayınlayalım’ diye konuştu.

Bu toplantıların iki ayda bir yapılması konusunda görüş birliğine varan oda ve borsa başkanları bir sonraki istişare toplantısının Akhisar’da yapılmasına oy birliği ile karar verdiler.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası