HABERLER  »  METAL VE MAKİNE SANAYİCİSİ ÜYELERE TURGUTLU MAKİNE KÜMESİ YOL HARİTASI ANLATILDI

METAL VE MAKİNE SANAYİCİSİ ÜYELERE TURGUTLU MAKİNE KÜMESİ YOL HARİTASI ANLATILDI

31.03.2016- Manisa Valiliği, Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası, Celal Bayar Üniversitesi ve Turgutlu Metal Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin oluşturdukları Turgutlu Makine Kümesi Yol Haritası Makine Sanayisinde yer alan üyelere anlatıldı. 

Toplantıya Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, CBÜ Makine Bölümü Dekanı Prof. Dr. Enver Atik, CBÜ İktisadi ve İdari Bölüm Dekanı Mustafa Miynat, Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Manisa İl Müdürü Erbil Kalmış ve Yardımcısı Mehmet Üçbaş, TURMESAD Başkanı Tahsin Koyak, TUTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve TURMEDAD Başkan Yardımcısı İsmail Ulcay, sanayici ve akademisyenler katıldı.      

Kaymakam Uğur Turan yaptığı konuşmada: “Allah rızası için söylüyorum, Manisa Valimiz, Şehzadeler şehrinin kıymetli Valisi Erdoğan Bektaş’ı çok seviyorum, Benim büyüğümdür, başımızın tacıdır. Ona rahatlık armağan etmek için Turgutlulularla beraber, genç kardeşlerimizle beraber olalım, sanayicilerle beraber olalım. Ele ele, gönül gönüle inşallah imanla çalışalım diye sevgili eşim ve biricik oğlumla sizin huzurunuzdayız. Biz vatanımızı severiz. Vatan sevgisi bedel ödemeyi gerektirir. O itibarla biz mücadele edeceğiz, üreteceğiz. Ben inanıyorum. Turgutlu’da insanlar, bütün kesimler masanın etrafında bir araya gelebiliyor, güzel bir sinerji var, güzel birliktelik var. Ben de bunu izliyorum, sayın Valim bunu himaye ediyor. Bir güzellik varsa o güzellik Erdoğan Bektaş Valimindir. Bir görkem varsa o da Manisa Valiliği’ndir.  Ben Manisa Valisi’nin emrinde çalışan bir Kaymakamım. Beni çalışmalarda yalnız bırakmayan güzel insanlara şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

TURMESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Koyak: “Turgutlu bizim, Manisa bizim, Trabzon bizim, bu ülke bizim. Biz hep beraber olursak, Sayın Kaymakamımızın dediği gibi başaramayacağımız bir şey yok diye düşünüyorum. Katılım sağlayanlara teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantının moderatörlüğünü yürüten Odamız Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Ulcay yaptığı konuşmada, “Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda son dönemlerde  Hükümetimizin Ar-ge ve inavasyon  konusunda çizdiği politikaları çok doğru ve başarılı bulduğumu belirterek sözlerime başlamak istiyorum, Özellikle 10. kalkınma  eylem planı çerçevesinde tüm ülkemizde inovasyon odaklı bir kalkınma modeli oluşturulmak için çalışmalar başlatıldı. Bilim ve Sanayi Bakanlığımıza bağlı Kalkınma Ajansları, TUBİTAK ,KOSGEB vb.  kuruluşlar  Ar-Ge çalışması yapan işletmelerimizi desteklemekte ayrıca son günlerde  destekler hakkında farkındalık yaratılarak desteklere ulaşım kolaylıkları getirilmiş durumda.
Yaşadığımız coğrafya  çok zor bir coğrafya bu coğrafyada var olmak ve global bir aktör olabilmek için  üretmemiz, hatta katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekmekte; Türkiye’nin 2014 yılı ihracatı 158 milyar dolar 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar Ancak  ihracatta 1 kg ürünü ortalama 1.6 dolara satabiliyoruz bu rakam Almanya’da 4.1 dolar Japonya’da 3.5 dolar maalesef ki katma değeri yüksek ürünler teknolojik ürünler üretiminde gerideyiz, Başarılı kurumsal şirketlerimizin bütçelerinde Ar-ge harcamaları toplam bütçesinin %3’ünü geçmekte ancak ülkemizdeki işletme yapısına baktığımızda üretim şirketlerimizin %96 ‘si KOBİ ve aile şirketi ve Ar-ge çalışmaları için bütçe ayıramıyorlar. Biz yapacağımız çalışmalarla kısa vadede 1.kg ürünü 2.5-3 dolara uzun vadede 4 doların üzerine çıkartmalıyız. Ancak bu şekilde 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabiliriz. İcat çıkarmalıyız yenilik yaratmalıyız. Bunun için nasıl bir yol haritası izlemeliyiz değerli hocamız CBÜ Mühendislik Fakültesi Dekanımız Sayın Enver Atik beyin bu husustaki tespit ve önerilerini bekliyoruz.
Yapılan bu çalışmalar sonucu ülkemizden de dünya markası çıkar mı? Teknoloji devi çıkar mı? elbette çıkar, yeter ki çıktığımız bu yolda planlı ve ısrarlı bir şekilde birlik içerinde üniversitemiz kamumuz ve sanayimiz güç birliği içeresinde hareket etsin, Girişimci olmak isteyen gençlerimizin kaygılarını ortadan kaldırıp kaybetme ve başarısızlıktan korkmamaları gerektiğini öğretilsin belki ortaya çıkan 100 projeden 2-3 tanesi çok başarıya ulaşır ama bu projeler çarpan etkisi yaratarak yayılır ve büyür
Şirketlerimiz risk ve karlılığını iyi yönetmesi gerektiğine inanıyorum; evet fazla risk fazla kar ama yönetilebilir riskler olması gerekiyor makul risklerin tarifinin yapılası gerekmektedir. Bu hususta CBÜ İktisat Fakültesi dekanımız Sayın Mustafa MİYNAT’ın görüş ve önerilerini bekliyoruz.
Turgutlu-makine kümelenmesi için çıkmış olduğumuz birlik çerçevesinde   çok yol kat ettik Valimiz Erdoğan Bektaş’ın himayelerinde ve değerli kaymakamız Uğur TURAN’ın liderliğinde  yaklaşık 6 ay gibi bir sürede yapılan 20 toplantı ve çalışmalar sonucu ortaya çıkan projeleri bugün sizlerle paylaşmak istiyoruz, Bu çalışmalarda emeği geçen değerli kaymakamımız Uğur TURAN başta olmak üzere CBÜ’nin değerli bilim adamlarına, Milli eğitim müdürlüğümüze bağlı çalışan hocalarımıza, Kümelenme uzmanı değerli kardeşimiz Haktan SEVSAY’a, Değerli Meslektaşımız  Sayın Ercüment Pekzorlu’ya bizlere verdiği yoğun destek ve uygun çalışma koşullarını yarattığı için  Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanımız Sayın Faruk AYDIN’a TURMESAD Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin KOYAK’A  ve Ticaret ve sanayi  odasındaki ekip arkadaşlarım Genel Sekreterimiz Nevzat Avcı  ve Proje Yöneticimiz Halil AKSOYLU’ya özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum
Cumhuriyetimizin Kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve  istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar” biz Turgutlu ticaret ve sanayi odası olarak bu sözleri dustur edinerek web sayfamızda ve hizmet binamızda bu sözleri kazıdık ve bu misyonla çalışıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından toplantıya son verildi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası