HABERLER  »  İSTİHDAM ŞURASI ve İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ ÖDÜL TÖRENİ

İSTİHDAM ŞURASI ve İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ ÖDÜL TÖRENİ

14.12.2017 - 14 Aralık Perşembe günü Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde ve ev sahipliğinde gerçekleşen İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlendi.

Odamız adına Yönetim Kurulu Üyeleri Zeynel Yaşar ve Mustafa İlhan Demirel’in yer aldığı İstihdam Seferberliği Ödül Törenine, Türkiye’nin dört bir tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gelen 2000 kişi civarında Oda-Borsa üyesi ve iş dünyası temsilcisi katıldı. 

Sayın Cumhurbaşkanımız, 7 Şubat 2017’de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda İstihdam Seferberliğini başlatmıştı. TOBB üyelerini en az 1 ilave istihdam sağlamaya davet etmişti.
Başbakanımız ve hükümetimiz tarafından verilen tarihi istihdam teşvikleriyle birlikte iş dünyası da ülkemizin geleceği için elini taşın altına koydu. 

Cumhurbaşkanımızın çağrısına kayıtsız kalmayan Türk iş dünyası istihdamda tarihi bir başarıya imza attı, Ocak 2017’den bu yana 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladı. İstihdam artışı sağlayan bütün firmalarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde ülkemizin geleceğine yatırım yaparak Ocak 2017’den bu yana en fazla firma başına istihdamlarını artıran illerimiz, sayısal olarak ilave istihdam sağlayan illerimiz, sektörlerimiz ve firmalarımız ödüllendirildi. Kadın-genç ve engelli istihdamını en çok artıran firmalarımız ödüllendirildi. Bu firmaları ayrıca tebrik etmek gerek. 

TOBB ve Oda-Borsa Camiası, geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye, daha çok zengin olsun, daha hızlı kalkınsın, daha fazla istihdam sağlasın diye iş dünyasının önü daha çok açılsın diye durmadan çalışıyor. İş dünyasının gündemindeki meseleleri topluyor, bunlara çözüm önerisi geliştiriyor ve Başbakanımız ve hükümetimiz nezdinde bu sorunların çözüme kavuşması için yoğun çalışmalar yürütüyor. 

Bu süreçte TOBB ve Oda-Borsa Camiası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birlikte sahaya indi. Yapılan ziyaretlerde başta Oda-Borsalar olmak üzere iş dünyası kuruluşlarıyla, esnaflarla ve işçilerle bir araya geldiler. 

İstihdam Seferberliğine illerde valiler ve Oda-Borsa başkanları sahip çıktı. Vali başkanlığında tüm iş dünyasının katılımı ile illerde toplantılar düzenlendi. Oda-Borsalar üyelerine İstihdam Seferberliği kapsamında hayata geçirilen teşvik ve destekleri anlattılar. 

TOBB ve Oda-Borsalar, İstihdam Seferberliğinin daha çok kişiye ulaşması için “bu iş olur” ismiyle bir tanıtım kampanyası düzenledi. Bugün geldiğimiz noktada “bu iş oldu” diyebiliriz artık. İstihdam Seferberliği, milyonlara iş, milyonlara aş oldu. Sonunda istihdamla büyüyen Türkiye oldu. 

İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız, 2018 yılına ilişkin iş dünyasına yönelik istihdam teşviklerini de açıkladı.
İstihdam Teşvikleri
Tüm sektörlerde ilave olarak istihdam edilen kişilerin, SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Asgari ücret üzerinden, 2017 yılı için aylık 773 TL. 2018’deki asgari ücrete göre yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
İmalat sanayi ve bilişim sektöründe ilave istihdam edilen kişilerin SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Prime esas kazanç üzerinden, 2017 yılı için aylık en fazla 1.778 TL. 2018’deki yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
18-25 yaş arasındaki gençlerin, kadınların ve engellilerin teşvikten yararlanma süresi 18 ay (1,5 yıl) olacak.
Yeni açıklanan istihdam teşviki 31.12.2020’ye kadar uygulanacaktır.
Yararlanma şartı: İlave olarak istihdam edilecekler, teşviklerden yararlanabilmeleri için işe giriş tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalışmamış olmalıdır. 
1-3 çalışanı olan imalat sanayi işyerleri, ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaş arasındaki gençlerin; ücret, SGK primleri ve vergileri, 1 yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödenecek. (İlave istihdam edilen kişi 1 yıl çalışacak, işveren 6 ay ücret, SGK primi ve vergi ödeyecek)

İşbaşı Eğitim Programları
Bilişim, Enerji ve İmalat Sanayi sektörlerinde İşbaşı Eğitim Programları 3 aydan 6 aya çıktı.
Diğer sektörlerde 3 ay olarak uygulanmaya devam edecek.
Programa katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
İmalat Sanayi sektöründeki İşbaşı Eğitim Programına katılan, 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara; İşbaşı Eğitim Programı sürecince ayrıca aylık 400 TL bakım desteği ödenecek.
Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama gibi geleceğin mesleklerinde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programları, 18-29 yaş arası gençler için 9 ay sürecek. Günlük 75 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.

Mesleki Eğitim 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında İmalat Sanayi sektörüne yönelik mesleki eğitim kursları düzenleyecek. Teorik ve pratik eğitim 8 aya kadar sürebilecek. Mesleki Eğitim kurslarına katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli işgücü gerektiren sektörlerdeki mesleklerde gençlerin, akredite edilmiş mesleki eğitim kurumlarında kendilerine uygun zaman ve şartlarda mesleki eğitim almaları sağlanacak. Bu kapsamda gençlere alacakları eğitimde kullanabilecekleri kupon verilecek. Mesleki Eğitim Kurumlarından belirli oranlarda istihdam taahhüdü istenecektir.

Gençlere Yönelik Teşvikler
18-25 yaş arası kısmı zamanlı çalışan öğrencilerin yetim aylıkları kesilmeyecek.
Yeşil pasaporta sahip olan gençlerin kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları artık iptal edilmeyecek.

Engellilere Yönelik Teşvikler
En az %40 engelli raporuna sahip olanlar, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikasına sahipse ve kendi işini kurmak isterse İŞKUR tarafından verilen hibe desteği 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseliyor.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası