HABERLER  »  İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

İKİNCİ EL ARAÇ ALIM SATIM İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

16.10.2018 - Odamız ile Turgutlu Şoförler ve Otomobilciler Odası işbirliğinde ikinci el araç alım satım işlemlerinde Mesleki Yeterlilik Belgesi Alımı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bilgilendirme toplantısına, 9. Meslek Komitesi Başkanı Ali Koyuncu ile birlikte Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Gökhan Yörüyen’de katıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile ikinci el araç alım satımı yapanlar için bazı düzenlemeler getirildi. Yönetmelik ile birlikte, mevcut firmalar ve bundan sonra kurulacak yeni firmaların İl Ticaret Müdürlükleri’nden yetki belgesi alması gerekiyor. Yetki belgesi almak için ise, firma ortaklarından en az birinin ve satış personelinin “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alması gerekiyor.

Konuyla ilgili TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş Genel Müdürü Saygın Baban tarafından katılımcılara belge alım süreçleri hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.
Baban, “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektörde yer almayı düşünen girişimciler için Mesleki Yeterlilik Belgesi almanın zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Baban, motorlu kara taşıtı alım satım danışmanlarının Seviye 4, motorlu kara taşıtı alım satım sorumlularının ise Seviye 5 Belgesi almaları gerektiğini de hatırlattı. Firma sahibinin, şubesi varsa şube müdürünün ya da pazarlama ve satış personelinden en az birinin Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmasının zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Baban, “İl Ticaret Müdürlükleri, Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işletmelere Yetki Belgesi vermeyecek. Noterler de, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni ibraz etmeyenlerin alım satım işlemlerini kabul etmeyecek. Belediyeler ise Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayan işletmelere, ruhsat vermeyecek. Yetki belgesi 5 yılda bir yenilenecek. Mesleki Yeterlilik Belgeleri de aynı şekilde 5 yılda bir yenilenmek zorunda. Ayrıca yeni iş yeri açacaklarda, lise mezunu olma şartı da aranacak” dedi.

Sunumun sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Baban, önümüzdeki günlerde Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde bir sınav yapacaklarını, belge almak isteyenlerin de odaya başvuru yapabileceklerini belirtti. 



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası