HABERLER  »  FARUK AYDIN, CUMHURBAŞKANI NIN DANİMARKA HEYETİNDE YER ALDI

FARUK AYDIN, CUMHURBAŞKANI NIN DANİMARKA HEYETİNDE YER ALDI

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün Danimarka gezisi resmi heyetinde yer aldı.
Program çerçevesinde, Kopenhag’da Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül, Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve TOBB-DEİK Başkanı Sayın M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun onurlandırmalarıyla, iki ülke işadamları ve önde gelen kurum temsilcilerinin bir araya geldiği ‘Türk-Danimarka Ticaret ve Yatırım Forumu’ düzenlendi. Forum kapsamında, Yeşil Enerji Teknolojileri, Gıda & Tarım Teknolojileri ve Sağlık sektörü temalarında paralel toplantılar düzenlendi. 
Türk-Danimarka Ticaret ve Yatırım Forumunun, iki ülke ilişkileri açısından çok verimli, başarılı ve üst düzey temaslar açısından çok önemli geçtiğini belirten Faruk Aydın, küresel rekabetin çok arttığı bu ekonomik düzlemde bu  tür temasların ülkemiz açısından çok faydalı olduğunu dile getirdi.
Faruk Aydın, Danimarka'da resmi heyetlerin katıldığı forumda yaptığı konuşmada: "Ülkemizdeki tarım sektörü ne kadar gelişmeye çalışsa da, topraklarımızın verimi sürekli potansiyel yaratmaktadır. Ülkemizde bulunan potansiyelin harekete geçirilememesi sorunu, Avrupa Birliği’ nin de önemli sorunlarından birisidir. Bu bağlamda Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası oluşturmuş ve 51 yıldır sürekli reformlarla bu politikayı geliştirmiştir. Avrupa Birliği için Ortak Tarım Politikası basit bir politika alanı olmaktan öte, içerisinde barındırdığı yoğun teknik ve siyasi boyut ile Avrupa Birliği üye, aday ve potansiyel aday ülkeleri için, politika ve müzakere kabiliyetlerini gösterebileceği bir alandır.
Tarım sektörü Danimarka`da önemli bir sektör olma özelliğini korumaktadır. Bu sektör teknoloji kullanımı ve verimlilik açısından Danimarka’nın tarım alanında dünyada önemli bir konuma gelmesini ve gıda güvenliği, kalitesi ve yeni tarım ürünlerinin geliştirilmesi anlamında Danimarka’ nın sayılı ülkeler arasında yer almasını sağlamıştır. Danimarka tarım sektörünün Danimarka nüfusunun üç katı bir nüfusa yeterli olacak üretimiyle ihracatta önemli bir sektör olarak öne çıktığı da tüm Dünya tarafından bilinmektedir.
Danimarka’da çiftçiler üretimin ve üretim tesislerinin sahibidirler. Köklü bir geçmişi olan bu kooperatif sistemi bu ülkedeki tarım sektörünün başarısının altında yatan önemli faktörlerden biridir. Süt ve et sektörlerinde faaliyet gösteren kooperatifler Avrupa’da bu sektörlerde faaliyette bulunan en büyük kooperatiflerdir. Ülkemizde de çok büyük ve güçlü kooperatiflerimiz bulunmaktadır. Bunlardan birisi de TARİŞ dir. İncir, Üzüm ve pamukta Dünya’ nın en kaliteli ürünlerini işleyerek, ihraç etmektedir. Danimarka da oluşan bu yapı bizim için örnek teşkil etmektedir. Bu noktada Danimarka’ da kurulan bu güçlü kooperatiflerle Ülkemizde bulunan kooperatiflerin işbirliği içerisinde olmasını arzuluyoruz.
Bu doğrultuda hem Türkiye hem de Danimarka açısından sektöre baktığımızda; iki ülke içinde yetişen zengin tarım ürünlerinin, Tarımsal Sanayi Bölgeleri kurarak desteklenmesi, hem çiftçimiz, hem de sanayicimiz açısından büyük fayda sağlayacağı kanaatindeyiz." dedi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası