HABERLER  »  8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI

08.03.2016 - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Odamız Kadın Girişimciler Kurulu tarafından kutlandı.

Kadın Girişimcilerimiz tarafından 50. Yıl Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Turgutlu Kadın Girişimciler İcra Komitesi üyesi Semahat Ünel ve Asuman Demirdöver yaptığı açıklamada: “Tüm dünyada kadınların hak ve eşitlik istemlerini vurguladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne kaynaklık eden olay, 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta gerçekleşti. Bugün, dünyanın pek çok ülkesinde kadınların toplumsal sorunları, çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bunların çözüm yolları üzerinde durulmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de sorunlarının gündeme getirilmesi, tartışılması ve bu sorunlara çözüm aranması için bir zemin sağlamaktadır. Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesinin mümkün olmadığına inanıyorum. Geleneksel Türk toplumunda kadın daima, batı ve doğudaki diğer örneklerine göre oldukça ileri sayılabilecek bir konumda bulunmuştur. Orhun abidelerindeki ifadelerden eski Türk Devletlerinin yönetimine kadar bunun bir çok örneğini görmek mümkündür. Ancak, çağdaş gelişmeler doğrultusunda ülkemizde kadınlar; sosyal, kültürel ve ekonomik hayata iştirak için, Tanzimat Fermanından itibaren, özellikle de 19. Yüzyıl başından beri yoğun mücadele vermişlerdir. Bu mücadele, cumhuriyetimizin ilanından sonra oldukça ileri bir düzeye ulaşmıştır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması dahi yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, Türkiye'de ilk kez 1921 yılında Meclisin açılışından 1 yıl sonra, henüz daha cumhuriyet ilan edilmeden "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.   Tarih boyunca Türk kadını hayatın her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumlulukları paylaşmış, özellikle Kurtuluş Savaşı’nda, mücadelenin her döneminde bu kutsal savaşa destek vermiştir. Kurtuluş savaşında düşman işgaline karşı ülkesini, canını ortaya koyarak koruyan, cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını, adını dünya tarihine kahramanlığıyla, cesareti ile, fedakarlığıyla yazdırmıştır :Kocası cephede, kendisi henüz 20 yaşında bir gelinken, kardeşini henüz şehit vermişken, 3 aylık bebeğini geride bırakıp Aziziye Tabya’sını savunmaya koşan Nene Hatun, Halkı işgallere karşı durmaya davet eden etkileyici konuşmalarıyla bizzat Anadolu’ya çıkan Halide Edip, Halide Onbaşı,Ömrü cephelerde savaşan babasının yanında geçen, henüz 12 yaşında onbaşı rütbesini alan Nezahat Onbaşı,Kar yağarken cepheye götürdüğü top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki paltosunu örten, ve  kundaktaki bebesinin üzerine uzanarak soğuktan şehit olan Şerife Bacı…ve daha niceleri, bukahraman kadınlar saymakla biter mi? 
Atatürk “Dünyada hiçbir milletin kadını, ’Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim’ diyemez” demek suretiyle kahraman kadınlarımızın değerini veciz bir şekilde ifade etmiş ve onları hak ettikleri şekilde onurlandırmıştır. Büyük Komutan’ın kendi annesi, vefakar  Zübeyde Hanım’da 1919'da Anadolu'ya çıktığından beri görmediği ve üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal’e hasret yaşamış ve ancak vefatından kısa bir süre önce kavuşabilmiştir. Bugün bu büyük kadınları da hürmetle anıyor, asla unutmayacağımız aziz hatıraları karşısında sevgi ve saygıyla eğiliyoruz.

Kadınlar toplumu ileri götüren sosyal dinamiğin temel kaynağıdır.

Kadın, Annelik rolüyle bu dinamizme, yani ; yeni nesillere şekil verendir. Bu nedenle, kadına yapılan yatırım, aslında geleceğe yapılan yatırımdır.

Sevgili Hanımlar,
Sözlerime son verirken, geçmişi iyi okuyarak, ders alarak ama bu geçmişe takılıp kalmadan ileriye bakacağımız;  daha iyi ve güzelliklerle anılacak bir dönem inşa etme kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.
katılımınız için hepinize teşekkür ederim.
Kadınlarımızın sorunlarından çok, başarılarını ve sevinçlerini konuşacağımız nice 8 Mart’larda buluşmak ümidiyle, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

50. yıl Anıtında yapılan törenin ardından, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın’ın da katıldığı kahvaltı gerçekleştirildi. 

Toplumların gelişmişlik düzeylerinin temel kaynağı kadınlarımızdır.

Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın,  8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili yaptığı değerlendirmede: “Toplumların gelişmişlik düzeylerinin temel kaynağı kadınlarımızdır. Bir toplumda kadına gösterilen saygı, değer ve sorumluluklar o toplumların gelişmişlik düzeylerini gösterir. Toplumun en önemli yapı taşı aile, ailenin de en önemli unsuru kadındır. Kadınlarımız dünyanın hiçbir coğrafyasında görülmeyecek özverilerle, bu toprakların vatan olmasında, erkeklerle beraber mücadele vermişti. Bu vesileyle başımızın tacı ve yarınlarımızın mimarı olan, doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan başta şehit anneleri olmak üzere, bütün kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası