HABERLER  »  ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

20.11.2015 - Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda yapılan toplantıya Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yurdusev, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Atik, Turgutlu MYO Müdürü Prof. Dr. Kenan Yalınız, Turgutlu Belediye Başkan yardımcısı İskender Tunç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, KOSGEB Manisa İl Müdürü Levent Arslan, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yavuz Semizler, KSS Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yaman, TURMESAN Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Koyak ve Turgutlu Meslek ve Çıraklık eğitim merkezi ile Halk Eğitimi Merkez müdürleri , meslek liselerinin bölüm öğretmenleri ve sanayiciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Odamız Meclis Başkanı Yavuz Semizler; “Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odamızda sizleri böyle önemli bir konuda misafir etmekten dolayı memnuniyet duyuyoruz, Odamız da  15 meslek grubunda 1583 faal olmak üzere toplam 1995 üyemiz bulunmaktadır. Metal Sanayi Meslek grubumuzda 116 faal olmak üzere toplam 136 üyemiz kayıtlıdır, Odamız kayıtlı olmayan esnaf ve sanatkarlar odalarındaki kayıtlarla birlikte ilçemizde metal sanayici sayımızın 200’lerin üzerindedir. İlçemizin teknolojik ve ekonomik gelişiminde metal sanayi sektörünün önümüzdeki dönemde önemli bir rol oynayacağı bilinci ile bugün yapılan bu toplantının ve bundan sonraki çalışmalar için bizlere yol haritası çıkarması noktasında yerinde bir toplantı olduğuna inanıyoruz.
Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilçemizdeki sanayimizin gelişmesi noktasında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz, işletmelerimizin eleman ihtiyaçlarını karşılamak için mesleki eğitim kursları düzenliyoruz, İŞKUR irtibat noktamızda işveren taleplerimizi alıyor, işsizlerimizin kayıtları ile örtüştürerek iş görüşmeleri yaptırıyor işveren ve iş arayanı bir araya getirmek için çalışıyoruz, KOSGEB Temsilciliğimizde ilçemizdeki KOSGEB, Zafer kalkınma ajansı, IPARD vb fonlardan işletmelerimizin faydalanması için danışmanlık faaliyetleri yürütüyoruz, Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması için KOSGEB işbirliği ile girişimcilik kursları düzenliyoruz, ilçemizde bugüne kadar 17 girişimcilik kursunda 500 yakın girişimci adayına eğitim verdik, 2014 yılında KOSGEB’den 90 işletmemizin 432 Bin TL lik destekten faydalanmasını sağladık. Zafer kalkınma ajansından bugüne kadar ilçemize 7 teknik destek programı 1 doğrudan faaliyet programı ve kamu ve özel sektör olmak üzere 13 Mali Destek programından destek sağlanmış, tamamlanacak programlar aracılığı ile toplamda kalkınma ajansımızdan ilçemize  4.360 milyon TL’lik  destek aktarılmış olacak. Bu mali destek programlarından  8 tanesi özel sektör projesi 6 tanesi ise metal sanayimizdeki özel sektör projesidir. Bu tür proje odaklı çalışmaların ilçemizde yaygınlaşması noktasında ilçemizde yapılacak tüm faaliyetlerde odamız olarak destek verme gayreti içerisinde olduğumuzu ifade ederek toplantının sektörümüz ve ilçemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Meclis Başkanı Yavuz Semizler’in açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın yaptığı konuşmada; “Bugün burada Makine Sanayimizin geliştirilmesi noktasında yapılacakları ilimizdeki tüm bileşenler ile birlikte konuşmak için buradayız bu birlikteliği sağlayan Sayın Kaymakamımıza öncelikle teşekkürlerimizi sunarız.
Değerli Katılımcılar Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilçemizdeki sanayinin gelişimi ve ilçemizin sanayiye dayalı kalkınması noktasında yapılacak tüm çalışmalar içerisinde olacağımızı öncelikle  ifade etmek isterim,
Ülkemizin 2023 hedeflerine yürümesi noktasında iş dünyamızın beklentileri vardır. TOBB’nin  yaptığı çalışma ile bu beklentiler raporlanarak yeni kurulacak hükümetimize yol haritası çıkarması noktasına başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu’na iletilmiştir.
Mevcut rapor ve iş aleminin beklentilerini bir dosya halinde sizlere de sunduk, Raporun özellikle mesleki eğitim başlıklı konulu tespitleri bugün mesleki eğitimin tüm bileşenleri olan bizleri de yakından ilgilendirmektedir, iş alemimizin mesleki eğitimden beklentileri
1-Mesleki Eğitim Okulları yeniden düzenlenmelidir ;  En Başarılı Model olan Almanya ve Avusturya modeli ülkemizde mesleki eğitimde uygulanmalıdır.
Yenilenen mesleki eğitim sisteminde ortak eğitim zorunlu hale gelmelidir.
Mesleki eğitimin toplumdaki olumsuz itibarı düzeltilmelidir. Bunun için meslek liseleri teknoloji ve girişimcilik kolejlerine dönüştürülmeli ve bu okulların marka değerleri yeniden oluşturulmalıdır.
2-Meslek liselerini cazibe merkezi haline getirmek için meslek lisesi öğrencilerine ve mezunlarına destekler verilmelidir; meslek lisesi öğrencileri sigortalı sayılarak sigortaları devlet tarafından ödenmeli, meslek lisesi öğrencilerine burs desteği verilmeli, meslek yüksek okulu mezunlarına kısa dönem askerli imkanı sağlanmalı, girişimci olmak isteyen meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunlarına ek destekler sağlanmalıdır
3-Mesleki eğitim kursları düzene sokulmalı, çok başlı ve verimsiz yapı ortadan kaldırılmalıdır. niteliksiz istihdam programları kaldırılarak tek bir mesleki eğitim ve istihdam programı oluşturulmalı, niteliksiz istihdam programları kaldırılarak tek bir mesleki eğitim programı oluşturulmalıdır
Mesleki eğitim kursları mutlaka ulusa mesleki yeterlilik çerçevesinde yapılmalıdır, açılacak kurslar ve ihtiyaç özel sektör tarafından belirlenmelidir, UMEM beceri 10 kursları İŞKUR TOBB işbirliği ile ülkemizde uygulanan en iyi modellerden biridir. Bu model mesleki eğitim modeli olarak kurgulanmalıdır.
Turgutlu’muzda UMEM Beceri 10 kursları çerçevesinde işverenlerimizden gelen talepler doğrultusunda  27 kursta 320 kişinin  mesleki eğitim almasını sağlayarak bu kişilere nitelik kazandırarak 270 kişinin işletmelerimizde istihdamı sağladık, ancak İŞKUR tarafından uygulamaya konulan işbaşı eğitim programları sonrasında UMEM kurslarına gelen talepler azaldı, Sanayicimizin ihtiyaçları doğrultusunda ilçemizdeki niteliksiz elemanlara nitelik kazandırarak sanayimizde istihdam edilmeleri noktasında odamıza düşen her türlü çalışmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Değerli Katılımcılar bugün aynı zamanda meslek yüksek okulumuzla üniversite sanayi işbirliğini geliştirme noktasında metal sanayicileri derneğimizle birlikte ortak bir protokole imza atacağız, protokol çerçevesinde meslek yüksek okulumuzdaki eğitim kalitesinin artırılması, meslek yüksek okulumuzdaki eğitim kadromuzdan sanayicilerimizin faydalanması ve işbirliğinin geliştirilmesi noktasında bir dizi faaliyetlerde bulunacağız protokolün metal sanayicilerimize faydalı olması ilçemizde gerçek bir üniversite sanayi işbirliğinin temellerinin atılması noktasında bu işbirliğini önemsiyoruz. Bu çalışmaların yürütülmesi noktasında metal sanayiler grubu temsilcimiz ve yönetim kurulu üyemiz İsmail Ulcay’a teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan Türkiye’nin kalkınması için gece gündüz çalışacağız diyerek başladığı konuşmasına ; “Türkiye’nin gelişmesi için bir ihtiyacı var, bizim de sizlere ihtiyacımız var, sanayicimizle akademisyenlerimizle, bürokratlarımızla hep beraber birlik içerisinde daha çok çalışmalıyız. Mazeretimiz yok artık mazeret üretmeden hedeflere yönelmeliyiz. Biz niye bir Almanya, Belçika, Portekiz, Hollanda gibi olmayalım, bizim neyimiz eksik, çok çalışmaktan başka bir şeyimizi eksik değil, beni erken işe başladığım için şikayet edenler bile var. Ben Kasaba’nın kaymakamıyım ben tribünlere oynamıyorum. Ben gönülden ve candan söylüyorum. Ben hepinizi canı gönülden seviyorum, Allah rızası için seviyorum. Hep beraber sanayimizi coşturalım, ekonomimizi coşturalım, eğitimizi coşturalım. Kasaba’mız organik tarımıyla, eğitimiyle sanayisiyle birlikte harekete geçme zamanı gelmiştir. Bu toplantı sadece konuşmakla kalmamalı ve dile getirdiklerimizi bir an önce uygulamaya geçmemiz lazım” dedi.

Turgutlu Kaymakamlığı başkanlığında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası, Turgutlu Metal Sanayici Ve İş Adamları Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı.
İmzalanan protokol sonrası söz alan Turgutlu MYO Müdürü Prof. Dr. Kenan Yalınız, “Turgutlu’nun kalkınması için MYO olarak bizler her zaman çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu protokol ile sanayicimize birçok katkımız olacaktır. Burada anlatılanlar baktığımızda en büyük sorumluluk bize düşmektedir. Bizde bu bilinçle Turgutlu’da 30’dan fazla işletmeyi öğretim görevlisi arkadaşım ve Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte gezdik. Sanayicimizin istekleri doğrultusunda eleman ihtiyacını karşılamak için nasıl bir çalışma yapabiliriz diye, kısacası burada bu kadar kişinin bir arada ortak bir amaç için toplanması geleceğimiz açısından çok önemli, katılanlara bende teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan toplantının bir sonuç belgesi ile kayıt altına alınması ve bir komisyon oluşturularak bir an önce buradaki hayata geçirilmesine karar verildi.



Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası