HABERLER  »  ODAMIZ KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

ODAMIZ KASIM AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısı pazartesi akşamı Yavuz Semizler Başkanlığında  TUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantı’ nın açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Yavuz Semizler ‘Hicri olarak yeni bir yıla başladığımızın müjdecisi olan mübarek Muharrem ayının tüm üyelerimiz ve Halkımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Muharrem ayı sayısız lütuf ve hikmetlerle dolu kutlu bir aydır. Muharrem ayı aynı zamanda hüzün ve ibret ayıdır. Bizlere yüreklerimizi sızlatan Kerbelayı hatırlatır. Bu yüzden muharrem ayı bizim için ortak bir hüzün mevsimi olduğu kadar hikmeti, merhameti, kardeşliği, dostluğu hatırlatan ibret sofrası da olmalıdır. Muharrem ayının, hepimize güzellikler getirmesini ve hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan Niyaz ediyorum.

Meclis Başkanı olarak mensubu bulunduğum taşımacılık sektörünün sorunlarına ilişkin üyelerimizin başını ağrıtan SRC5 belgesi hakkında siz değerli üyelerimize bilgi vermek istiyorum. SRC5 belgesi, Karayolu taşımacılığı yapan, taşınan yükün çevreye ve insanlara tehlike yaratabilecek potansiyeli bulunan taşıt sürücülerinin alması gereken belgedir. Bu belge 31.12.2011 tarihinden beri bu alanda faaliyet gösteren herkes için zorunlu hale getirilmiştir. SRC5 belgesi alabilmek için öncelikle SRC2 veya SRC4 belgesine sahip olmanız gerekmektedir. Temel eğitimde 19, tank eğitiminde 13 saat olmak üzere toplamda 32 saat zorunlu eğitim almalı ve eğitim sonunda yapılacak sınavdan 60 ın üzerinde not almanız gerekmektedir. Toplamda ortalama 400 TL civarında bir tutarı da ödemek zorundasınız. Mazotun, araç bakım ve vize masraflarının tavan yaptığı ülkemizde taşımacılık sektörünün hemen her alanında faaliyet gösteren firmalarımızın toplamda 40 a yakın yetki belgesi almak zorunda olması, büyük bir külfet ve zaman kaybıdır.

Bu şartlar altında taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren işletmeler kaçak mazot kullanımı, vizesiz araçlarla trafiğe çıkma, belgesiz taşımacılık yapma gibi yasa dışı yollara sapmakta ve önüne geçilmez felaketler ortaya çıkmaktadır. Taşımacılık sektörüyle ilgili bu sorunların bir an önce gündeme alınıp, çözüm yolları bulunması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Ayrıca bu belgelerle ilgili olarak, Bakanlık tarafından yürütülen belgelendirme çalışmalarında yaşanan aksaklıklardan dolayı bazı vatandaşlarımız SRC2 ve SRC4 belgelerini almak için 1.5 – 2 yıl beklemek zorunda kalmakta ve bu sebeple SRC5 belgesi almak için başvuru yapamamaktadır. Bu yüzden birçok işletmeye cezai işlem uygulanmıştır. Sistemden kaynaklanan bu aksaklık yüzünden vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Bakanlığın konuyla ilgili ivedilikle bir çözüm bulması ve cezai işlem uygulanan işletmelerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

Dün 24 Kasım Öğretmenler günüydü. Bir ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi; ancak, eğitim ve öğretimin kaliteli ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi ile mümkün olabilir. Eğitim sorunlarını çözen uluslar; kültür, sanat, bilim, teknoloji, sosyoekonomik alanda da kalkınmış ve ilerlemiştir. Eğitime gereken önem ve ilgiyi göstermeyen uluslar, başka ulusların kölesi olmaya mahkûmdurlar. Kalkınmanın temel şartı eğitim ve öğretimdir.  Bu vesileyle Baş Öğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere, öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan eğitim neferleri, Millet yetiştirmek gibi kutsal bir görev yüklenmiş ve gelecekteki kurtuluşumuzun yüce öncüleri değerli öğretmenlerimize duyduğumuz saygıyı bir kez daha belirterek, 24 Kasım Öğretmenler gününü kutlar, hepinizi saygıyla selamlarım’ dedi.

Gündem maddelerinin oylanmasının ardından, Yönetim Kurulu İzahatlarını Meclis Üyelerine aktarmak için kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın yaptığı konuşmada; ‘Amerikalı Ünlü bir gazeteci bir yazısında “Dün yaptıklarınız size hala çok iyi görünüyorsa, bugün yeterli değilsiniz demektir.” Demiş. Aslında günümüzde birçok kişi, Kurum ve Kuruluş bu sözün tam tersinde hareket etmekteler. Geçmişte yapılan başarılı işler sürekli gündemde tutularak, yeni ve yenilikçi hiçbir şey yapılmamaktadır.

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bizler göreve geldiğimiz günden beri sürekli bir iyileştirme ve yenilikçi bir tutum sergilemeye çalıştık. Odamızın kaliteli hizmet anlayışını geliştirmek ve başarılı işlere imza atabilmek için sürekli çalışıyoruz.

Kasım ayı içerisinde Odamızda Zafer Kalkınma Ajansı ve Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları tarafından, devlet teşvikleriyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. İlçemizin son yıllarda ekonomik ve sosyal anlamda sürekli gelişen bir yapı içerisinde dinamik kalmasını sağlayan yatırımlar üzerine, konunun uzmanlarından bilgi ve destek aldık. Sanayicimiz ve çiftçimiz için son derece önemli olan bu Devlet teşviklerinden, tüm üyelerimizin ve halkımızın yararlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü bu Devlet teşviklerinden sağlanacak en ufak bir kaynak Odamız, İlçemiz ve Bölgemiz için artı sermaye yaratacak, bu sayede fazla iş imkânı, fazla para ve fazla refah sağlanacaktır.

Yine Kasım ayı içerisinde, CBÜ Turgutlu Meslek Yüksek Okulu ile Odamız işbirliğinde yapılan organizasyonda ilçemizde farkı alanlarda hizmet veren sanayicilerimiz CBÜ Turgutlu Meslek Yüksek Okuluna gelerek, burada okul idaresi ve akademisyenler ile istişare toplantısı yaptılar. Organizasyonun temelinde Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında sanayicimizin görüşlerini alarak, piyasa ihtiyacına göre eğitim vermek yer alıyordu. Bu sayede Meslek Yüksekokulundan mezun olan öğrencilerimizin piyasada aranan kalifiye eleman olarak en kısa sürede iş bulmasını hedefliyoruz.

Bizler Oda olarak, Halkımızın iş bulmasına yardımcı olduğumuz kadar, onların iş kurmasına da destek veriyoruz. Bu bağlamda KOSGEB Girişimcilik Eğitimlerinde Manisa da en çok girişimcilik eğitimi veren Oda konumundayız. Geçtiğimiz hafta 8 inci Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayan girişimcilerimize KOSGEB Müdürümüz ve Yönetimimizle birlikte sertifikalarını takdim ettik. İlçemizde yapılacak her faydalı girişimin arkasında olmaya ve girişimcilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenler çalıştırılamaz” maddesi gereği, Oda olarak üyelerimizin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için konunun yakın takipçisi olduk. Bu alanlarda faaliyet gösteren tüm firmalarımızdan gelen talepler doğrultusunda, Turgutlu Mesleki Eğitim Merkezimizle birlikte mesleki eğitimler açmaya ve bu eğitim maliyetlerinin %25 ini Oda olarak karşılamaya başlıyoruz. Önümüzdeki hafta pres operatörlüğünde 2, kaynakta 1 olmak üzere toplam 3 sınıfta üye işletmelerimizde çalışan işçilerimizi belgelendireceğiz. Bu sayede hem işçilerimiz hem de işverenimiz cezai yaptırımlarla karşılaşmayacaklar. Bu eğitimlerimize 2014 yılı boyunca İlçemizin ihtiyaçları doğrultusunda devam edeceğiz.

KOSGEB tarafından desteklenen projemiz dâhilinde yapmayı taahhüt ettiğimiz Turgutlu tanıtım sidimizi tamamlamak üzereyiz. İlçemizi, üyelerimizi ve değerlerimizi en iyi şekilde tanıtmayı amaçladığımız ve farklı dillere çevrilerek yurt içinde ve yurt dışında kullanmayı planladığımız CD’mizi önümüzdeki günlerde sizlerin beğenisine sunacağız.

Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize ve Halkımıza; dün yaptıklarımızla değil, her gün daha iyisini yaparak hizmet etmeye devam edeceğiz’ dedi.

Gündemin son maddesi olan dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis Üyesi Gökhan Görçiz, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunuyla ilgili Meclis üyelerine bilgi verdi.

Konuşmanın ardından başka söz alan olmadığından  Meclis Başkanı Yavuz Semizler toplantıya katılan tüm Meclis üyelerine teşekkür ederek toplantıya son verdi

Hızlı İletişim

Foto Galeri

Site Haritası